torsdag 13. april 2017

Ananas - Det passer med en gul frukt - og sunn, gul dessert i påsken!


Jeg satt og leste litt i den festlige boken til Kirsten Santelmann
Mat for kroppen, Føde for sjelen, og fikk lyst til å skrive litt om en gul frukt til påsken.
Jeg har sitert fra denne boken tidligere, og kommer sikkert til å gjøre det igjen.


Slik ser ananas ut der den vokser.
Har egentlig ikke tenkt over dette tidligere, men her ser du ananas planter. Og frukten under til høyre er vel klar til å høstes kan jeg tenke meg.
På www.frukt.no skriver de at ananas egentlig består av over 100 individuelle bær, samlet rundt en treaktig stilk, som avsluttes med en bladkrone.


Ananasen blir ikke brukt på samme måte overalt, skriver Santelmann. Den er naturligvis en del av kosten der de dyrker den, men den blir også verdsatt for andre egenskaper.

På Hawaii spiser de ananas mot fordøyelsesproblemer.
På Haiti legger de det piggete fruktskallet i vann og lar det stå en viss tid, for så å bruke vannet som en oppkvikkende drikk.
Og på Sri Lanka blir ananas anbefalt røykere fordi den skal rense lungene.

Hvis du blir bitt av en giftig edderkopp, lag et avkok av ananasblader, og drikk det mens det er varmt. Det skal nøytralisere giften. Et godt råd fra boken.

Frukt.no skriver også at ananas går under betegnelsen tropisk frukt, og at den kom til Europa med Colombus. Fortsatt vokser den vilt i Brasil, og den kan høstes hele året. Videre skriver de at den inneholder mye C-vitamin, som øker opptak av jern fra andre matvarer. Det bidrar også til dannelsen av kollagen, som er bra for tannkjøtt, tenner og hud.


Så skriver da også Santelmann at fruktkjøttet kan brukes i ansiktsmasker. Fruktkjøttet inneholder enzymer, som tar knekken på døde hudceller. Saften kan brukes til å rense huden. Du kan dyppe bomull i fersk ananassaft, og legger det på ansiktet i et kvarters tid. Saften vaskes av med lunkent vann.

Kanskje kan ananassaften også fjerne leverflekker på huden på samme måte. La bomullen ligge på i 20 minutter, skyld med lunkent vann. Dette gjør du en ukes tid, og flekken skal være borte. Dette må jeg prøve!


Men når det gjelder ananas, vet jeg faktisk ikke noe om fruktens fargestoff. Men la oss glede oss over den vakre gulfargen likevel!


Slik kan du også benytte ananas. Ser helt herlig ut sammen med reker, tomat og annet snadder.
Ananas er godt til nesten alt. I Mexico, India og andre asiatiske land brukes den ofte til sterke retter.
Ananas kan selvsagt brukes rå, slik vi kanskje kjenner den best, men den kan også varmebehandles, ja til og med legges på grillen. Bare prøv!
(Bildene er hentet fra Internett.)


Dette bildet er hentet fra www.frukt.no.
Der finner du oppskriften på denne jordbærsalsaen, som inneholder jordbær, ananas, kiwi, chili + hakkede krydderurter og lime.

Vel bekomme! Jeg ønsker deg en fortsatt God og gul  Påske! Hilsen Tove.

10 kommentarer:

 1. Det ser deilig ut med ein bit eller fleire bitar saftig ananas.
  Det hadde passa fint her etter ein kraftig og god lammelårmiddag.
  Her blir den middagen servert den dagen flest familiemedlemer har anledning til å ta del. I dag var me ni rundt bordet.

  Ynskjer deg god påske vidare.
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Ni rundt bordet - det er kjempe-hyggelig. Tenker lammelåret smakte deilig! Og ananas hadde ikke vært dumt som dessert.
   En fortsatt hyggelig påske ønskes dere videre på hytta. Gule hilsener fra Tove

   Slett
 2. Ananas er alltid deilig. Periodevis bruker jeg mye av den, selv den hermetiske er fin i salater osv. Appelsiner bruker jeg også mye av, de er så gode nå.
  Garasjerommet vårt er ganske stort, 7 meter langt og 6 meter bredt, men svært svært lavt på sidene så det blir det bare hyller. Det blir farger på tekstiler etterhvert der og noen fargerike pinnestoler. Så får vi se etterhvert!
  God påske til deg!

  Her er det skikkelig trist i dag, men greit nok for meg som sitter med regnskapet til selvangivelsen(jeg er selvstendig og må levere inn)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig - ananas er godt i mange sammenhenger.
   Blir spennende å se rommet ferdig innredet.
   Været er ustadig slik det har vært i hele vinter. Vi får gjøre det beste ut av det. Heldigvis har jeg en regnskapsfører som tar seg av dette for meg. Hater slikt arbeid!
   En fortsatt god påske ønskes deg og dine. Hilsen fra Tove

   Slett
 3. Hei Tove, Takk for inspirerende tekst om gult og ananas samt gode oppskrifter til påsken. Alltid spennende å lese det du deler her inne. God påske til deg og dine. klem Siv

  SvarSlett
  Svar
  1. Fine oppskrifter på frukt.no. Og mange artige oppskrifter og råd i boken jeg viser til.
   En fortsatt god påske ønskes dere av Tove

   Slett
 4. Heisann, er vel hjemme igjen etter noen dager på Lia. Dro bortover tirsdag for å male, men det ble ikke gjort før i dag. Rakk pussing og ett strøk på kjøkkenskap. Trodde mer arbeide skulle ha vært ferdig fra snekkerens side, så det ble et primitivt liv. Måtte springe fra underetasjen til annen med vannflasker, kjøkkenredskap osv..
  Ananas var ikke med i matforrådet i påska. Kjøpte en boks nedlagte fersken... den ble stående...
  Ønsker deg en fin påskedag i morgen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Slike forsinkelser er irriterende, spesielt når dere må reise langt for å få gjort noe.
   Selv uten ananas, og i tillegg litt irritasjon over sene snekkere, håper jeg også dere fikk litt glede av påsken. Hilsen Tove

   Slett
 5. Hei - her var mye bra og nyttig info om ananas. En deilig frukt - jeg gjerne skulle brukt oftere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ananas er godt, og du får den jo over alt, så brukt den! Fine oppskrifter får du på frukt.no.
   Hilsen fra Tove

   Slett