fredag 3. februar 2017

Fargen RØD - den lengste bølgelengden i spekteret.

Jeg skrev i de to innleggene om Årets Farger 2017, at jeg ville ta for meg de to meget ulike fargene som ble lansert av Fargerike og Nordsjö, og fortelle mer om dem. Fargerike lanserte rødt.


Stortingssalen har både røde vegger og røde stoler. Jeg synes den er flott, men er det en god farge rent fargepsykologisk?
Som skrevet tidligere, reagerer ulike mennesketyper ulikt på farger. Men i utgangspunktet kan jeg si at rødt ikke er noen god konsentrasjonsfarge. Den kan gjøre deg opphisset og få temperamentet til å koke over.  Den ber deg i stedet komme deg opp av stolen og gjøre noe fysisk. Ut og løp!

Rød er en varm farge, og det er ikke behagelig med et rødt rom etter en hard treningsøkt eller når det er veldig varmt i været.
Rødt er heller ikke en god farge for fordøyelsen hvis vi spiser i et rødt rom ofte. Vi spiser for raskt, og forbrenningen skjer for fort.


Vi kan også bli litt iltre og kranglete rundt bordet.

Men når du kommer inn her, et hyggelig spisested i Tyskland, hilser den røde fargen deg velkommen. Veldig hyggelig.
Men jeg vil ikke anbefale røde vegger i et hjem der du skal oppholde deg mye. Da vil jeg heller anbefale rolige, duse farger på veggene, men benytte rødt eller andre sterke farger som fargeklatter i rommene. Man blir lett varm og stresset i rødt.
Foto lånt av IFI.

Foto fra Inspirasjonshuset
Hege Wølner.
Som her til venstre - en rød stol kan være et artig blikkfang.

Men i en gang eller entre, kan rødt være hyggelig å møte. Der skal du ikke oppholde deg lenge.Har man hjerteproblemer, høyt blodtrykk eller har ADHD, eller er sammen med personer med ADHD, bør rødt ikke benyttes!
Foto fra Tarkett
Er ikke sikker på at dette knall-røde gulvbelegget er godt for denne gutten i lengden. Det ser ut til at han er en aktiv gutt, både med gitar og brett, men han skal jo også sove i dette rommet!

Foto: Kamilla Weiglin.
Hva så med røde klær? Her er jeg i en rød jakke. Og dette bildet ble brukt i boken Hva skjer i Norge? Klar tale fra en vettskremt bestemor.

Der ville jeg fremstå som modig, for det måtte jeg være for å skrive den boken. Og bruker vi rødt, synes vi godt. I den minimalistiske verden vi nå har hatt i mange år, kan vi vekke oppsikt i rødt.

Men jeg har også brukt rødt da jeg ikke burde gjort det. En gang jeg holdt kurs, for flere år siden, hadde jeg tatt på meg en knall rød genser, da det var så kaldt.
Men i første pause kom en av kursdeltagerne bort til meg og spurte om jeg skulle ødelegge hele dagen hennes. Hun var nemlig en "indigo person", og for dem er rødt en totalt feil farge. De kan rett og slett bli syke av den. Jeg har sett flere eksempler på dette blant kursdeltagere. Du vil sikkert synes det er spennende å lese mer om de syv mennesketypene.

Hentet fra Zara
Menn liker kvinner som er kledd i rødt. Du husker kanskje sangen
"Lady in red is dancing with me cheek to cheek."                              Og videre heter det:
"Never seen you looking so gorgeous as you did tonight, never seen you shine so bright, your amazing. Never seen so many men wanting to be by your side, never seen you shine so bright .......".
Dette skrev Chris De Burgh til sin kone etter en tilstelning der hun hadde vært kledd i rød kjole.
Menn vurderer kvinner på bilder som mer tiltrekkende hvis de er kledd i rødt enn i andre farger. Selv en rød ramme rundt bildet har innvirkning.
Det samme gjelder for sjimpanser og bavianer.
Men den lille rhesusapen er redd for rødt. De våget ikke å ta mat som ble servert dem fra et fat av mennesker kledd i rødt, de valgte å ta mat fra dem som var kledd i andre farger.
Flotte sportsdansere - hun i en fantastisk rød kjole.
De synes, men kan kanskje bli stresset? Danserne heter Mette Brandstadmoen og Kristoffer Melås, og jeg har skrevet et innlegg om dem tidligere.

I idretter der det brukes mye fysiske krefter er rødt den beste fargen å kle seg i. Som her, en kombinertløper i rødt.
Dessverre skifter de ut drakter hvert år i de ulike idrettsgrenene. Det er dumt, da dette også handler om en form for merkevarebygging. Når vi ser på TV ønsker vi å kjenne igjen de norske utøverne.


Hva synes du om dette knall røde huset? Det ser ut til at bygningene rundt er eldre, hvite hus.
I dag snakkes det mye om hvor galt det er med "forgråingen" av Norge. For mange hus blir malt grå, dessverre. Håper snart det blir slutt på dette fargevalget!
Vi mister våre historiske farger, og både bygder og byer blir grå og kjedelige. Min mann og jeg besøkte Russland for mange år siden - der var alt grått.
Men man skal tenke seg godt om før man setter opp et slikt moderne hus i knall rødt. Hva synes naboene? Ikke glem at det er naboene som ser huset ditt hele tiden. Du ser det bare når du går inn og ut av huset! Når du velger farger til et hus, må du tenke på bomiljøet og naboene!


La meg avslutte med denne vakre, røde blomsten som "snakket til meg" fra bedet. Den synes godt!
Den globale favorittfargen er ikke rød, men rødt kommer på 2. plass. Så kan du jo gjette hvilken farge som kommer på 1. plass!

Det er mye mer å fortelle om fargen rød, men du kan lese mye interessant  både om fargene og mennesketypene i boken min
Fargene forteller. Hilsen Tove.

8 kommentarer:

 1. Hei Tove, Takk for inspirerende artikkel om fargen rød. Jeg bruker rødt ved fest og liker små doser av rødt, da blå er min favoritt. klem Siv

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, store doser rødt kan bli litt vel mye for de fleste. Men vi trenger også rødt, spesielt nå om vinteren er både rødt og oransje gode farger.
   God helg ønskes av Tove

   Slett
 2. Heisann, tusen, tusen takk Tove for nok en gang hyggelige kommentarer på bloggen min.
  Jeg har alltid hatt en uforklarlig dragning til det mytiske og fruktbarhetsgudinner spesielt. Det jeg presenterer, har jeg stort sett lest meg til pga nysgjerrighet. Stoffet finner jeg i bøker - og, for det meste, på nettet. Utrolig hva som finnes der av både vitenskapelig - og mer udokumentert/useriøst stoff.
  Det er best å ikke overdrive rødfarven i interiør, men en kjøkkeninnredning og noen møbler skal vi kunne hanskes med... Blir vi for urolige, får vi bare ta en tur ut i skogen eller på fjellet!
  Gleder meg til å gå i gang med å svinge malekosten igjen. Snekkeren er litt stressa om dagen, for elektriker og rørlegger er altfor opptatte, og han må vente på dem før han kommer videre med gulvbelegg i våtrommet! Gulvet i kjøkken/oppholdrom/stue er ferdig lagt, men ikke behandla ennå.
  Ha go´hælj ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vær forsiktig med rødfargen på kjøkkenet, det har jeg også advart deg om. Men dere bor jo ikke på Lia fast, så det går nok bra. Balanse er viktig - det sier også Goethe. Så den grønne skogen balanserer den røde fargen. Det blir nok fint på Lia! God helg ønskes deg av Tove

   Slett
 3. Rødt er fint i små doser. I ganger og til detaljer. Men gutten på det røde teppet blir voldsomt.
  Ha en flott uke som snart kommer.
  2 uker til så er det vinterferie, ser frem til det. Dametur til Spania!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, et slikt rødt gulv blir for mye sv det gode. En deltager på et kurs fortalte at barnehagen hun hadde jobbet i fikk et slikt rødt gulv. Støynivået ble mangedoblet, så hun sluttet. Det var en interiørarkitekt som hadde valgt det. Helt utrolig!
   Da blir det vel etterhvert fine bilder fra Spania. Hilsen fra Tove

   Slett
 4. Oi, så spennande innlegg om raudt.
  Eg visste ikkje at den er så "risikabel"
  Rart det ikkje var rådgivere i Stortinget som advarte mot
  så masse raudt. Akkurat der må det vel vere viktig å konsentrere seg og ikkje bli stressa....
  Når det gjeld klede er raudt eit blikkfang og eg veit
  om menn som er svak for damer med raude kjoler ;)
  Personleg har eg lite raudt i min garderobe, men det
  har ikkje vore eit bevisst valg. Kanskje underbevisstheita som har åtvara meg.

  Takk for fint innlegg.
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du synes innlegget var spennende. Jo, rødt har en sterk påvirkning på alt og alle. Du kan lese mye mer om rødt i boken min som du jo fikk til jul.
   Når det gjelder Stortingssalen, så er ikke rødt originalfargen. Er ikke helt sikker på når de valgte den. Jeg vet at de kjenner originalfargen, og den er lys.
   Da moten var på sitt gråeste rundt 2005/06, brukte jeg ofte en rød ullcape. Husker jeg ble stoppet på gaten en to-tre ganger, for de lurte på hvor jeg hadde kjøpt den. Det var jo bare sort og grått i butikkene. Klart du synes i rødt!
   Takk for flott kommentar. Hilsen fra Tove

   Slett