torsdag 9. februar 2017

Mer om fargen blå - Årets Farge 2017 lansert av Nordsjö.
Se de fire tidligere innleggene om Årets Farger.

Årets Farge 2017 fra Nordsjö.

Tidligere foto fra Nordsjö
Det er selvsagt mange nyanser av de ulike fargene. 
Det kan være nyanser fra det lyseste blå til dyp marineblå.
Årets blåfarge fra Nordsjö har de kalt denim.

Det forrige innlegget handlet om den røde fargen, lansert som Årets Farge av Fargerike. Også den har mange ulike nyanser, fra dyp rød til rosa.

I fargesystemet til NCS har de koder på 1950 ulike nyanser.

Ifølge fargepsykologien, er blått en mental farge, den skjerper og styrker vår mentale kapasitet, og vår evne til kommunikasjon både skriftlig og muntlig. På den positive siden finner du klokskap og visdom, mens den på den negative siden har i seg både følelseskulde, arroganse og manipulasjon. 

Mens rødt er en varm farge, er blått å finne i den kalde delen av spekteret. Det er en god farge på soverommet, dersom ikke det er minus 20 grader ute. For det er gjort forsøk som viser at det er temperaturforskjeller mellom fargene.Den globale favorittfargen er blå, og mange lurer på hvorfor. Jeg vet ikke, men kan tenke meg at grunnen kanskje kan være at det bor flere mennesker i de landene der det er varmt. Da er den kalde blå en god farge. 
                         
De to stolene over fotograferte jeg i en nydelig restaurant på Nord-Kypros. (Se tidl. innlegg.) 
De to vakre stoffene, er fra Thailand.

Foto fra Tapethuset.
En studie ble gjort for mange år siden. 
To helt like rom ble malt i ulike farger, det ene i blå-turkis, det andre i rødt. Så ble en gruppe personer satt i hvert sitt rom for å gjøre stillesittende arbeid. Uten at de fikk vite noe om studien på forhånd, ble temperaturen langsomt regulert ned.
Den gruppen som satt i det blå rommet klaget over at det var kaldt ved 15 grader, mens de i det røde rommet ikke klaget før det var 12 grader. Du kan også selv måle temperaturforskjell ved veggene.

Blått blir ofte regnet som guttefarge, og et gutterom blir ofte holdt i blått, mens jenterommet blir rosa. Når det gjelder urolige barn, og voksne, uansett kjønn, er blått en god farge. Etter undersøkelser jeg var med på for en del år tilbake, oppdaget vi også at blått er den beste fargen for personer med ADHD.
Maler du et rom blått, vil det få en god romfølelse, virke stort og luftig, men kan også virke kaldt. Blått bør ikke velges til rom som vender mot nord og har lite lys.
Det er vakkert med blått i ulike pyntegjenstander.
Fatet over gråter jeg nesten når jeg ser, da jeg angrer veldig på at jeg ikke kjøpte det på Nord-Kypros.
Delft-porselen, som du ser i krukken over, er kjent verden over.
Vasen til høyre har jeg fotografert i Stallen på Ringebu, som dessverre er lagt ned. Veldig synd!
Også mange serviser er i blått, vakkert ja, men det er ingen god farge for å fremheve maten. Da er det ferskenfargen som er best.


Her har jeg valgt en blå cape - en vakker blåfarge. Og vår statsminister har også valgt blått. Blått er også partiet Høyres farge. Mens rødt er valgt av Arbeiderpartiet.

Jeg er ikke glad i blå hus, hverken små eneboliger eller store bygårder. Den du ser her er fra Grünerløkka i Oslo.
Der er det blitt veldig pent, ettersom de fleste gårdene er pusset opp i mange ulike farger. Deilig at det ikke er grått!

Foto hentet fra boken
Fargene forteller.


Den flotte fotballstadion, Allianz Arena i München ble bygget til VM i fotball i 2006. Jeg fikk med bildet i boken min like før den gikk i trykken.
Her forandres fargene ut fra hvilke lag som spiller.
Du ser sikkert at bygget forandrer personlighet når den er blå og så skifter til rød.

Mye mer kan sies om blått, men ønsker du mer visdom, les i boken Fargene forteller. Hilsen Tove.


10 kommentarer:

 1. Fantastisk blått innlegg.
  Ååå, så nydelege blå gjenstander og tekstiler.
  Eg likar blått mest av alt, men har det ikkje på
  veggar eller tekstiler i interiøret.
  Men blått i keramikk og malerier har eg mange av.
  Du kjenner sikkert til kunstnaren Leif Heiberg Myrdam, eg har mange av hans karakteristiske blå keramikkgjenstandar.
  Har eg fortalt før om systrene mine og meg på Oslotur ? Me kom inn i butikkane og vart raskt spreidde kvar sin veg når det gjalt klede. Perly gjekk mot pastellfargane, Vigdis mot svart og kvitt, eg gjekk mot blått og oransje... I dag er me alle tre kvite i håret, og faktisk ganske like, men fargane våre er forskjellege.
  Eg må studere meir i boka di og finne ut av det :)

  Ha ei fin dag.
  Her skin sola og det er kaldt.
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende det med deg og søstrene dine. Du fortalte det. Ja - du må lese mer i boka.
   Blått er vakkert. Vi har arvet et nydelig service med blått mønster. Det er fint å dekke med, men jeg ser godt at blått ikke fremhever maten. Prøv selv så skal du se. Men blått i pyntegjenstander, som f.eks.keramikk er nydelig!
   Vi var på fjellet i helgen - helt hvitt. Tror jeg må legge ut bilder i hvitt derfra.
   Fine dager ønskes av Tove

   Slett
 2. Blå er en flott farge - og jeg velger nok først og fremst blått i klær - men det er nok rosa som er favoritt-fargen. Takk for info om årets farge - blå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Blått er en farge mange opplever som "trygg". Man skiller seg ikke ut, spesielt hvis man velger en dyp blå, eller grå-blå tone. Marine og rosa er jo lekkert! Hilsen Tove

   Slett
 3. Hei!
  Flott innlegg om blått. Jeg har faktisk det siste året skaffet meg noen blå klær, det er helt nytt for meg. En farge jeg synes er fin på vegger og i pynteting som du viser her. jeg har faktisk et vindu mot vegen hvor jeg bare har blått glass, på hyller. Det meste fra Blåfarge verket og noe reiser.
  Det siste innlegget mitt fra Madeira ligger nå ute, for jeg må bare slutt.
  Så snart kommer det bilder fra Spania.
  Ha en flott helg som snart er her!

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende at du har begynt å bruke blått. Lurer på hvordan blått virker på deg? Roer det ned?
   Når du skal være kreativ bør du nok bytte den ut med oransje eller fiolett.
   Gleder meg til å lese/se mer fra Madeira.
   God helg ønskes også deg. Vi var på fjellet fra søndag til onsdag. Det var så vakkert og hvitt! Tror jeg må legge ut de bildene. Hilsen Tove

   Slett
 4. Blå er en fin og klassisk farge og men blir på en måte aldri lei den slik man kan oppleve av andre farger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er riktig, blått er en farge mange liker og kommer tilbake til. Den regnes som en "seriøs" farge. Men det er viktig å variere fargebruken. Den store Goethe sa at balanse er viktig! Hilsen Tove

   Slett
 5. Hei Tove, Dette er min favoritt farge. Her finner jeg ro og inspirasjon. Takk for supre bilder og nydelig tekst. Klem Siv

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, blått gir ro og tid til kontemplasjon. Det er viktig. Hvis tankene spinner hele tiden, roer blått ned. En god helg ønskes av Tove

   Slett