søndag 12. februar 2017

Hvitt og sort er egentlig ikke farger
og står utenfor fargesirkelen.
Likevel er det mye som kan sies om hvitt - og mye som kan føles på kroppen i hvite omgivelser.


Vi var på fjellhytta vår forrige helg, og jeg må bare vise deg bilder derfra.
Alt var hvitt. Det var som et eventyr å gå på ski i flotte løyper og på silkeføre.Til venstre ser du at Gullhaug-trollet har hyllet seg inn i sin hvite hermelinskappe. Du kan så vidt skimte ansiktet.
Et snilt troll, som jeg slo av en liten prat med.


Hvorfor er det deilig å gå her i disse skinnende hvite omgivelsene og føle at det er godt, når helt hvitt interiør slett ikke er godt for oss? Vanskelig å svare på, men jeg tror at i naturen er det så mye energi, ulike former - trær, busker av ulik høyde og av forskjellige slag. Og naturen skaper stemninger, uansett vær, årstider og farger/mangel på farger.
I fem tidligere innlegg har jeg tatt for meg Årets Farger 2017 fra Nordsjö og Fargerike -
blått og rødt + tilleggsfarger. Og i de to seneste innleggene har jeg tatt for meg fargepsykologien i blått og rødt. Kanskje du har lyst til å lese mer, hvis du ikke allerede har gjort det?


Lyset forandrer selvsagt fargene, også hvitt blir forandret, slik du ser her.
Solen har tittet frem, og de hvite trærne har fått et gyllent skjær. Usigelig vakkert!

Det samme burde man tenkt på i et interiør - ikke velge helt hvitt, men velge en hvitfarge med litt varme i seg, som offwhite. Helt hvitt på store flater i et interiør kan nesten virke skremmende,
I tillegg får det et rom til å bli sterilt, kaldt og anonymt.


Her ser du også hvordan det blir mer liv, når gyldent og blått kommer inn som tillegg til det helt hvite.

I mange hjem i dag er fargene helt fraværende. Det hvite får bare tillegg av grått og sort. Dette er ikke bra hverken for vår fysiske eller psykiske helse. En dame jeg kjenner er gift med en mann som har hatt ME i noen år. Han har vært ute av arbeidslivet, og fra å trene masse, har han ikke orket noe.
De har lite farger i interiøret, stuen er hvit og grå. Plutselig sa denne mannen en dag at han følte for å pusse opp, få mer farger inn i hjemmet. Det fikk meg til å tenke følgende: I minst 10 - 15 år har det vært en minimalistisk trend, og en sykdom vi knapt hadde hørt om tidligere, dukket plutselig opp hos flere og flere. Sykefraværet i bedrifter har også vært høyt, og interiøret er ofte hvitt. Mange ungdommer får psykiske problemer.
Kan sykdom oppstå på grunn av mangel på farger? Jeg tror det, uten å kunne bevise det.
Goethe sa at balanse er viktig. Det er like uheldig med for mye farger, som fravær av farger!

Det er ikke lenge siden jeg leste om en studie av farger på ulike arbeidsplasser. Og den konkluderte med at i hvitt interiør på kontoret ble det gjort flest feil. Den beste fargen var en lys turkis/aqua farge. (Jeg har i alle år hatt den på mitt kontor.)

Jeg husker for mange år siden at jeg hadde et foredrags-oppdrag for Haag kontormøbler. Vi var en gruppe fra Haag i tillegg til en designer og meg som besøkte flere byer. Vi fikk derfor mye tid til å prate sammen. En ung dame som nettopp var blitt ansatt fortalte at hun kom fra et designbyrå, men hadde sagt opp da de malte alt interiør i hvitt og grått. Det var i begynnelsen på den minimalistiske perioden. Hun fortalte at sykefraværet plutselig steg, og hun, som aldri var syk, ble nå oftere forkjølet og dårlig. Hun orket ikke å arbeide der og sa opp. Dette husker jeg veldig godt.
Varmere hvitt, og noen fargeklatter ville bedret situasjonen.

Jeg skulle gjerne tatt bilde av vår koselige røde hytte i alt det hvite, men det var vanskelig å bakse i snøen. Men her ser du et hjørne mellom hvite grener.

Og her til venstre ser du også noe rødt blant det hvite. Det er lett å få øye på den røde signalfargen til dompaphannen. Han er så flott!


Her ser du han bedre. Ikke rart at han har draget på damene, med sin vakre fjærdrakt!

En av de første i Norge, som i de senere år virkelig forsto betydningen av farger når det gjaldt helsen vår, var tidligere direktør på Radiumhospitalet - Jan Vincents Johannessen, en god venn av vår kjente kunstner Jakob Weidemann. Han kjøpte inn kunst til sykehuset, for at pasientene skulle bli raskere friske. Og visste du at de som bestemte fargene på Rikshospitalet, fulgte Goethes filosofi i sitt fargevalg. "Rikshospitalet skal være et humanistisk sykehus, der form, farge og materialer skal ta vare på menneskene og gi dem en følelse av trygghet." Dette sto å lese i Statsbyggs magasin Åpent rom nr 2 2009.
Og visste du at Goethe var den første i moderne tid som hevdet at farger er mye mer enn et fysisk fenomen. Fargepåvirkning skjer på et dypt underbevisst plan.


Dette bildet tok jeg på veien ned fra hytta. Dere ser at omgivelsene ikke lenger ser hvite ut, men blå. Det skyldes ettermiddagslyset.
Så i tillegg til det hvite, har jeg også i dette innlegget fått vist dere både rødt og blått!
Og jeg kunne fortalt dere mye mer, men det står andre steder på bloggen og i boken min.
Hilsen fra Tove.

10 kommentarer:

 1. Heisann, tenk om alle som har et ord med i lager ang farver på interiørpå sjukehus kunne dratt på ekskursjon til radiumhospitalet. På vårt nye, Kalnes, er det hvite vegger på rom, venterom, ganger ... overalt. Helt forferdelig - og der behandler de psykisk syke!
  Og jeg hadde nesten en krangel (jeg krangler sjelden) med en kollega som kalte hvit og svart for farver. Det er ikke det, sa jeg! Ok, hvitt reflekterer hele spekteret mens svart sluker det. Vi ble enige om å si at hvitt og svart ikke er kulører... så ble den videre diskusjonen liggende!
  Så mange nydelige naturbilder du har lagt ut. Jeg ser både troll, gamle hekser og mye mer...
  Vi tar en liten tur til telemark neste uke. Ha flotte dager framover Tove. Nå leser jeg straks innlegget under ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det med farger i offentlige bygg - sykehus, sykehjem, skoler etc. må jeg lage et helt innlegg om selv om jeg har skrevet noe om det tidligere.
   Takk for en flott kommentar.
   Ja, det ble mange flotte bilder. Det var usigelig vakkert.
   Kos dere i Telemark, og nyt dagene! Hilsen Tove.

   Slett
 2. Har du sett så nydelig, naturen er vakker kledd i snø også. Sier det igjen, naturen er en god kunstner.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er så enig. Men det vi ikke tenker over, er at ingen ting er tilfeldig i naturen. Nå skaper endringer i klimaet noen problemer i sammenheng med farger. Det blir spennende å følge fremover.
   Hilsen Tove

   Slett
 3. Flotte bilder fra fjellet!
  Ha en fin uke som kommer, da har jeg ferie og det kommer nok innlegg om Spania turen på bloggen etterhvert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var helt utrolig vakkert der.
   God ferie! Gleder meg til bilder fra Spania.
   Hilsen fra Tove

   Slett
 4. For en fargefryd i naturen.Hvitt som tar opp farger av det omkring, som solens glans, månen eller lys av grantrær gjennom snøen. Utrolig mange vakre bilder. Jeg kjenner at jeg savner en skikkelig vinterdag. Her er det bare tåke om dagen. Da er det herlig å komme inn her og lese om farger og fargenes betydning. Jeg leste flere av dine andre innlegg også.Jeg tror ikke kan leve i bare svart og hvitt. Vi trenger noen fargeklatter omkring oss for å trives. Jeg har vel for det meste ganske hvite vegger overalt, det gjør rommene lyse, men det er koselig med farger til. Takk for hyggelige ord inne hos meg. Jeg har hatt dataen til reparasjon en ukes tid, så da ble det stille hos meg. I dag fikk jeg den igjen, så nå er det masse jobb som jeg må få unna, før jeg kan kose meg med blogging som jeg vil igjen. Ha en vakker helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. En veldig hyggelig tilbakemelding fra deg, Randi. Tusen takk.
   Klart vi trenger farger! Jeg holdt et foredrag på tirsdag. På slutten kommenterte en eldre mann, en venn av meg: "Kan mangel på farger fra barna er helt små være skadelig for dem? Kan de bli mer syke?" Jeg kan ikke bevise det, men tror dette er sant. Barn trenger farger. Og hvorfor er så mange unge i dag plaget med psykiske problemer? Det er et alvorlig spørsmål.
   Når PCen streiker blir det litt problematisk. Bra du har fått den på plass.
   En god og fargerik helg ønskes av Tove

   Slett
 5. Så vakre bilder.
  Og så spennande å lese dine betraktningar om kvitt.
  Du har kanskje rett, ein kan bli sjuk av det fargelause...
  Kanskje du skal legge fram dine tankar for terapeuter som behandlar pasientar med ME ?
  Eg har ei fin bok skrive av Vincents Johannessen, der er fantastiske bilder i fine farger.

  Takk for fine kommentarar hos meg.

  God helg frå Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Og takk til deg for fin kommentar. Ja, jeg tenker mye på dette med ME, må nok snakke med noen om det!
   Vi har nok den samme boken av Vincents Johannessen. Mange flotte, fargerike bilder av Jacob Weidemann.
   En god helg ønskes av Tove

   Slett