lørdag 30. januar 2016

Vi er fremdeles i Kyrenia på Nord Kypros.

Håper du vil være med videre fra St. Hilarion-borgen - for jeg har mer spennende å vise deg!
Nå har vi kjørt ned fra fjellet og til sjøen.

Bildet er hentet fra Wikipedia.
På østsiden av den gamle havnen i Kyrenia, ligger Kyrenia Castle, som du ser på bildet over.
Vi var ikke ute på sjøen for å se innover på festningen, derfor måtte jeg hente bildet over på nettet. De øvrige bildene har jeg selv tatt.


Dette bildet viser gamlebyen, i Kyrenia - en av de mest attraktive byene på nordkysten av Kypros. Den er utrolig vakker!
Jeg står oppe på den imponerende festningen, som du ser fra sjøsiden på det første bildet, og fotograferer.




Jeg har tatt med et bilde av de to flaggene vi så over alt.
Det røde er det tyrkiske flagget, det hvite er flagget til Nord-Kypros. Men ettersom Nord-Kypros ikke er internasjonalt anerkjent som egen stat, er heller ikke flagget anerkjent. Men de bruker det her på øya.

Kyrenia Castle er et veldig stort festningsanlegg, som du forhåpentligvis får et lite inntrykk av på bildene. Det er bygget av venetianerne i det 1600-århundre, men innenfor murene finner vi også et kapell som antagelig ble bygget allerede i det 12. århundre.












Vitenskapelige undersøkelser hevder at det egentlig var byzantinerne som bygget festningen allerede på 700-tallet for å verne seg mot araberne. Den første historiske referanse til borgen skal være fra 1191, da Kong Richard Løvehjerte av England tok makten på sin vei for å delta i det Tredje Korstoget.

Inne i borgen er det museum. Og den mest kjente museumsgjenstanden er et gammelt skipsvrak, et gresk handelsskip fra det 4. århundre før Kr. Det skal   være et av de eldste skipsvrakene med varer, som noen gang er funnet. En gresk-kypriotisk dykker oppdaget det i 1965. Skipet er hele 14 meter langt. Du kan lese mer på nettet!

Da jeg gikk på skolen var gammel historie et av mine yndlingsfag, derfor synes jeg dette er spennende å få vite noe om. Når gale menn ødelegger gammel kultur, blir jeg både rasende og fryktelig lei meg. Dette må vi ta vare på, slik det er gjort her.












På yttersiden av borgen finner jeg disse to motivene. Vaktmenn som sitter ved siden av en vakker, knallblå sofa. Og treet med de røde blomstene, som har vokst opp i sprekken ved muren, og har klort seg fast.

Men vår guide kan så mye som han vil vise oss, så det er vanskelig å få med seg alt. Derfor må jeg ta deg med videre til neste historiske sted.

Foto hentet på nettet.

Det er til Belapais hvor vi besøkte klosteret Bellapais abbedi.
Klosteret ligger ca. 5 km fra Kyrenia, og er restene av et kloster bygget i det 13. århundre. Det inneholder både en kirke og et kloster. I dag er det et museum.




















Som du ser har jeg også hentet et av bildene herfra på nettet, slik at du kan få et bedre inntrykk av stedet. De andre er mine egne. Du finner mange flere bilder og opplysninger på nettet hvis du er interessert i å få vite mer.


Denne symbolikken fant jeg over en dør. Jeg gjorde guiden oppmerksom på at løven til høyre lignet veldig på den som er i vårt eget riksvåpen - Den norske løve.
Dette synes jeg var så spennende, at jeg måtte slå det opp. På sidene www.regjeringen.no, fant jeg følgende tekst. 

Det norske riksvåpen er blant de eldste i Europa. Som de fleste slike våpen var også det norske opprinnelig et personlig kongevåpen. Våpenmerker ble først tatt i bruk på 1100-tallet på ridderrustninger for å kunne skjelne venn fra fiende. I høymiddelalderen ble de også benyttet i segl på dokumenter og det er som våpensegl de tidligste varianter av det norske riksvåpen er bevart. Også de viktigste norske høvdingeættene hadde da etterhvert fått sine slektsvåpen. Dette gjaldt også kongeætten, som brukte en oppreist løve som Eirik Magnusson i 1280 eller straks etter utstyrte med Olav den helliges martyrøks. Dette har siden vært den norske konges merke og samtidig Norges riksvåpen.

Hvis dette ble tatt i bruk på 1100-tallet i Norge, hvordan kunne det dukke opp her?

Hvis noen av leserne, som kanskje er inne på bloggen for første gang, lurer på hva turbeskrivelsene mine har med farger å gjøre, vil jeg si følgende: Farger er i alle ting. Den vakre blå himmelen, solen som stråler ned.Vakre farger i murer og treverk, på trær og blomster.
Kos deg med bildene - og i neste innlegg skal jeg gi deg mer farger.
Hilsen fra Tove.




6 kommentarer:

  1. Heisann.... ÅÅÅ, som jeg koser meg med å lese hva du har opplevd. Snart er det min/vår tur til å dra på en spennende kulturreise.
    Jeg er også kulturhistorisk interessert, krigshistorie kan jeg ikke like...men blir den gammel nok, er vel det også kulturhistorie. Snakket nettopp om IS sine herjinger og mangel på ærefrykt for felles kulturarv forrige uke med kollegaer. At de tar menneskeliv er ille og grusomt, uakseptabelt. Vår arv er vår identitet, og det smerter veldig at de i tillegg ødelegger den!
    Jeg er som du vet, nysgjerrig av natur - og da vil jeg stadig fylle på med kunnskap om det jeg ikke vet noe om - og bevare det på bloggen til glede og nytte for meg selv og tydeligvis andre! Det blir som en notatbok alle kan bla´i!
    Ha fin lørdagskveld ;:OD)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen, tusen takk for en herlig kommentar. Jeg ble så glad!
      Vi er nok interesserte i mye av det samme, og vi er begge nysgjerrige,og enige om mye. Det er bra, for uansett hvor gamle vi blir kan vi lære noe nytt!
      Jeg tenker det samme som deg når jeg legger dette ut på bloggen. Jeg må tenke tilbake,finne detaljer og dele det.Og når noen finner det interessant, blir jeg glad.Håper det blir flere enn deg! Dette skal jeg sove på. God søndag ønskes av Tove

      Slett
  2. Hei!
    Jeg syns at dette var spennende. Kypros egner seg godt til senhøst tur ser jeg.
    Den sårbente løven (som den ble kalt da jeg jobbet hos statsguardaien i Oslo i studenttiden, da testet jeg gahalten på importerte gullvarer)
    Løver var det masse vis av på Malta også. Den har blitt brukt som symbol i umåtelige tider, kraft og styrke representerer den.
    Jeg bruker også bloggen min som ei minne bok fra reisene mine, det er til glede for meg og inspirasjon for andre.
    Så er det ny uke igjen, men jeg har tre hyggelige lærerstudenter i praksis for tiden og det er morsomt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi ble overrasket over det fine, varme været så sent. Vi var der fra 6. - 20. november. Sommervarmt og sikkert 23 grader i vannet!
      Ja, den løven er antagelig blitt adoptert av mange ulike herskere/land. Det var litt merkelig å finne den igjen på det klosteret.
      Veldig artig å "reise" på nytt igjen gjennom bildene.
      Lykke til med lærerstudentene! En fin uke ønskes av Tove

      Slett
  3. Gøy å lese og mimre tilbake. Du er flink til å skrive og ta bilder. Drømmer meg litt bort i dette grå været som er i dag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg gjenopplever mye når jeg skriver innleggene. Vi hadde det jo så fint, og opplevde så mye. Det ble også et hyggelig fellesskap mellom flere av oss i gruppen. Takk for kommentaren. Hilsen Tove

      Slett