tirsdag 26. januar 2016

St. Hilarion-borgen i Kyrenia
Den tyrkiske delen av Kypros.


St. Hilarion -borgen, er en av de best kjente korsridderborgene i middelhavsområdet.


Vi dro fra vårt deilige hotell ved 08.30 tiden dag to (se forrige innlegg). Dette skulle være en "studietur", så vi hadde ingen tid å miste! Det sørget vår fantastiske guide, Yanus, for. Og vårt første stopp denne første hele dagen, ble en helt utrolige borg oppe i fjellene. Den var til å miste pusten av!Av bildet til venstre, kan du allerede forstå at vi har begynt å gå oppover.
Bussene står enda lenger ned, og de kjørte et godt stykke oppover mot fjellet før den satte oss av.Jeg vet ikke hvor høy toppen er, men det var bare å gi seg over da vi kom høyere, og høyere, og tenkte på hvordan i all verden de hadde klart å bygge denne borgen her oppe, hvor det var så høyt og bratt.
Borgen er oppkalt etter St. Hilarion, en munk, som rømte fra forfølgelse i Det Hellige Land.
Han ble eneboer, og levde og døde i en hule her oppe i fjellet.
Senere, i det 10. århundre, bygde bysantinerne en kirke og et kloster her.Til høyre ser du Yanus, vår helt fantastiske guide. 
Han kunne alt om alt! Han ga oss gode råd, og passet veldig godt på oss hele tiden.

Da vi hadde kommet et stykke høyere opp, advarte han de av oss som hadde dårlige ben, eller hadde problemer med pusten, om ikke å klatre helt til topps. For dette ble etterhvert nesten klatring. Veldig smale bratte stier, og en masse trappetrinn! Men opp ville jeg!


Her til høyre, ser du den praktfulle utsikten, helt ned til byen under og det blå havet.

Men vi var fremdeles langt fra på toppen!

På samme måte som med Kantara og Buffavento, var St. Hilarion-borgen i utgangspunktet bygget som et utkikkstårn, for å hindre arabiske pirater som nærmet seg, å gå i land. De utførte flere plyndringstokter på Kypros, og i Tyrkia, på kysten av Anatolia, fra det 7. til det 10. århundre. 

Da er det bare å komme seg videre oppover. Jeg gir meg ikke så lett!
Det ser kanskje ikke så bratt og smalt ut på bildet under, men ser du på det store bildet under til høyre, kan det se verre ut. Og Prince John's Tower, ser du på toppen.
Helt opp hit skal jeg. Det blir litt av en utsikt. Men som du ser på bildet under, er det flere foran meg i løypa.
Men endelig er jeg helt på toppen, inne i tårnet. Det ble litt av en utsikt! 
Men turen ned var ikke enkel for vonde knær.
Ser du godt etter på bildet til venstre, vil du se små mennesker på stien mellom trærne.
Og på bildet over til høyre, ser du at det kan være ganske krunglete. Men jeg er veldig glad for at jeg kom meg opp.

De første referansene til St. Hilarion-borgen er
fra år 1191. Og borgen hadde vært av strategisk betydning. Men den ble senere sommerresidensen til de kongelige og overklassen. Når sommervarmen satte inn, trakk de seg tilbake og opp i fjellene.

Da venetianerne tok makten på Kypros i 1489, stolte de på at Kyrenia, Nicosia og Famagusta ville klare å forsvare øya, og kystlinjen ble viktig. St. Hilarion ble derfor glemt.


På denne balkongen, eller i kafeen innenfor, hadde de som ikke gikk til topps kunnet vente. Og de hadde hatt det bra og nytt utsikten.
Men jeg er glad jeg gikk opp. Anbefales!

Du kan lese mye mer om St. Hilarion-borgen på nettet. Det er mye spennende historie herfra.

Og midt i all steinen lyste sannelig noen solgule løvetann opp. Vakre - ikke sant?!
Hilsen fra Tove.
Map of the St Hilarion Castle
 
Map of St Hilarion Castle 
1 - Entrance to barbican8 - Royal Apartments
2 - Barbican9 - Barrack rooms
3 - Entrance gate10 - Cistern
4 - Stables11 - Gate
5 - Gate House12 - Kitchen
6 - St Hilarion's Chapel13 - Royal apartments
7 - Belvedere14 - Prince John's tower
In its main outline and arrangement the castle remains as the Byzantines built it, but many sections in their present form are Frankish, the work of those who rebuilt and improved the castle under the Lusignan kings.

15 kommentarer:

 1. Heisann.... det gir sånn en god følelse når målet på toppen er nådd - nydelig utsikt og slitne kropper, er vel verdt å streve for ;:OD) Godt jobba, Tove!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg gir meg ikke så lett! Men jeg kan så absolutt anbefale denne turen. Du skal få flere eksempler. Den var virkelig helt super!
   Hilsen fra Tove

   Slett
 2. Hei Tove, WOW for en flott tur. Jeg var på 80-tallet på Kypros og synes øya er vakker. Titt inn til meg og bli med i konkurransen om vakkert bestikk fra HardangerBestikk for 24 personer! klem fra Siv :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja - en super tur! Men du var sikkert på den greske siden av øya. Der var også vi på 80-tallet. Fint for turister der, men på denne siden er det faktisk mer spennende. Hilsen Tove

   Slett
 3. Hei, ja vi er ganske like på det overtroiske området, det er litt på gøy, men jeg liker ikke å gå under en stige.... Bør jo ikke utfordre skjebnen!
  Ha fine dager!

  SvarSlett
 4. Fine bilder og interessant å lese Tove. Jeg var heldig og fikk være med på denne turen. Og dagen i fjellet på denne borgen var virkelig fantastisk. Og fint å få bruke kroppen litt aktivt også.

  SvarSlett
 5. Hei Tove!
  Flotte bilder og gøy å mimre ved å lese historien om borgen. Jeg var jo heldig og fikk være med på denne turen. Og dagen i fjellet var ekstra hyggelig. Fint vær og gøy å bruke kroppen litt aktivt. Ønsker meg tilbake dit en gang med barna. De vil like å leke hjemsel i fjellet der.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig dette var fantastisk. Og herlig å klatre til topps! Og vi var jo heldige med været hele tiden.
   Klart at barna ville elsket dette. Men leke gjemsel hørtes litt farlig ut. Kanskje vi burde ta med barnebarna! Hilsen Tove

   Slett
 6. Flott å oppleve andre ting enn bare sol og bad når man er på ferie. Å bruke kroppen og kjenne at man yter noe, er terapi for kropp og sjel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar fra deg. Da er vi enige når det gjelder ferie. Bare å ligge på en strand blir for kjedelig for meg. Det var deilig å klatre til toppen her! Og dette var en fantastisk tur der vi fikk lære og oppleve veldig mye. Det kommer mer. Hilsen Tove

   Slett
 7. Så flott og spennende tur. Jeg ser at Kypros er bra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Men når man snakker om Kypros, har man til ganske nylig tenkt på den greske siden. Den tyrkiske har hatt langt færre turister fra Europa. Så for oss ble det en veldig positiv overraskelse hvor mye denne delen av øya hadde å by på. Hilsen Tove

   Slett
 8. Hei.
  Lenge siden sist. Takk for kommentar på bloggen. Bloggpause for tida her. Kanskje starter jeg opp igjen. Kanskje ikke.
  Fint å være med på fjellturer din på Kypros. Takk for at du delte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig hyggelig å høre fra deg igjen. Klart du må blogge en gang i blant!
   Ja, som sagt mange ganger, nord-Kypros har utrolig mye å by på. Det kommer mer spennende senere i dag. En god helg ønskes deg av Tove

   Slett