fredag 8. januar 2016

Årets Farge 2016

Eller skal jeg i stedet si - Årets Farger 2016, ettersom to store firmaer innen maling og interiør har valgt hver sin farge for året 2016

Foto: Fargerike - Årets Farge 2016
Fargerike har valgt ROSA som Årets Farge 2016.

Nordsjö - "Colour Futures 2016"

Nordsjö, som er en del av selskapet Akzo Nobel, har valgt OCHRE GOLD som
Årets Farge 2016.


Det ulike fargevalget skyldes kanskje at Nordsjö, som er del av et utenlandsk selskap, må
treffe "world wide" med fargene, mens Fargerike henvender seg til det norske markedet.
Nordsjö: "Colour Future 2016"
Fargerike - Årets Farge 2016


Men, som du ser på bildene over, har Nordsjö også med rosa i sitt kart, men den er i en litt varmere nyanse. (Bildet over til venstre.)
Og Fargerike har med detaljer i oker/gull. (Bildet over til høyre.) 

Nordsjö: "Colour Future 2016"
Nordsjö: "Colour Future 2016".


Men både Fargerike og Nordsjö har flere paletter - og når farger settes sammen blir det spennende!

Nordsjö har fire paletter, med følgende navn:
Heritage and Future - Dark and Light - The Grid and Letting Go - Words and Pictures.

Fargerike - Årets Farge 2016 
Fargerike - Årets Farge 2016
Fargerike har kalt sine paletter for:
Fryd - Harmoni - Mystikk.

Jeg skal skrive flere innlegg om dette temaet, og legge ved flere bilder, hentet fra de ulike palettene. Jeg vil også fortelle om begrunnelsene fra de to om fargevalgene.
I mellomtiden håper jeg å ha fått kommentarer og reaksjoner fra dere på Årets Farger 2016.
Jeg vil også se på fargevalgene fra mitt ståsted - fargepsykologi og fargesymbolikk.
Ser frem til dine reaksjoner og kommentarer på fargene.

Takk til Fargerike og Nordsjö for at jeg har fått tillatelse til å bruke deres bilder. 
Hilsen Tove.


10 kommentarer:

 1. Heisann.... ja, det la jeg merke til da jeg skulle oppdatere kunnskapen min før jeg la ut mitt innlegg om Årets farve, orkerfarvens rolle oppdaga jeg først da! Jeg foretrekker rosavarianten i større grad til tross for at jeg ikke er noen rosa-person!
  Jeg er spent på amaryllisløkene som overvintrer i drivhuset klarer seg... hvis jeg er heldig, kan jeg få en nydelig hvit med røde kanter til påske. Ha go´hælj ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldigvis er smak og behag forskjellig fra person til person. Og slik skal det være, for vi er ulike som mennesker. Men faktum er at mange tror de liker en farge, fordi de blir sterkt påvirket av mote og trend.
   Jeg tror det skal bli en del diskusjoner i mange hjem hvis mor går for store rosa flater i stuen. Dette er nok en farge menn må venne seg til, for i utgangspunktet er den regnet som den mest feminine av fargene. Men her må vi også tenke nyanse. Alle rosanyanser er ikke bare søte! Det skal vi se i neste innlegg.
   Jeg har forsøkt å få igjen amaryllis ved å ha dem i kjelleren, men har ikke lyktes. God helg ønskes av Tove

   Slett
 2. Som en utenforstående føles farger som en del av noe personlig. Disse "trend ekspertene" gir oss en oppfatning om at vi hele tiden må følge deres råd for at vi skal være innovatørene, noe de fleste i bransjen ønsker. For min del har slike trender en negativ innvirkning på meg, fordi jeg liker selv å "gå min egen sti..." Dette ble jeg enda mere bevisst på da Tove og Therese holdt en ukes foredrag om farger og dens innvirkning på oss mennesker. Det morsomme med farger er at det vekker følelser hos alle, selv de som påstår at de ikke har noe forhold til det. Når jeg trekker møbler eller pusser opp hjemme velger jeg stiler og farger basert på mest mulig kontroversielle kombinasjoner, nettopp for at folk skal skape seg en mening om arbeidet, positivt eller negativt (begge deler er like morsomt å høre) -og det lærer meg at alle mennesker er forskjellige.. Mvh Erik Flåtnes

  SvarSlett
  Svar
  1. Som du vet, Erik, er jeg helt enig med deg. Farger er svært personlig. Det gjelder både hva den enkelte liker, men også at vi påvirkes ulikt av farger. En farge som en person føler er behagelig, kan virke helt motsatt på en annen mennesketype. Derfor har jeg sagt hundrevis av ganger - farger er mye mer enn mote og trend, smak og behag! Men det kan være spennende og artig å følge med på hva de såkalte "trendekspertene" foreslår.
   Du nevner Therese og meg i din kommentar. Vi foreleste for din klasse på Idéfagskolen for 1 1/2 år siden, og vi underviste for en ny klasse før jul. Therese er jo ekspert på NCS-systemet, og jeg har min ekspertise innen fargepsykologi og fargesymbolikk. Derfor utfyller vi hverandre. Og det virker som om elevene får en større forståelse av fargenes spennende verden gjennom dette samspillet.
   Det du får til med dine kombinasjoner av farger og mønstre er utrolig morsomt å se. Og det blir veldig fint. Og du glemmer heller ikke at du selv skal trives i de fargene du velger! Det er det viktigste!
   Takk for din kloke kommentar. Nyt helgen! Hilsen fra Tove.

   Slett
 3. Jeg er glad i farger, men går nok for Nordsjø sin fargeskala på vegger. Den vil holde i årevis.
  Ang. Forrige kommentar under så skal jeg i møte med sjefen for Utdanningsforbundet lokalt, for å snakke om hvor viktig det er å ha fagpersoner inn i kreative fag. Det blir spennende. Jeg sitter i styret i norske kunsthåndverkere østnorge og vi har jobbet mot dette som en viktig sak i år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kunne heller ikke tenke meg en hel rosa stue, men vi har faktiske en rosa sofa, og den fargen valgte min mann (som er en maskulin type). Den gangen ble jeg meget overrasket over fargevalget, men vi har vært fornøyde med den. Jeg skal skrive flere innlegg om disse fargene og legge ut bilder med andre fargenyanser og fargekombinasjoner. De er spennende.
   Så flott at du kjemper for de kreative fagene og at det er viktig å ha lærere/forelesere som kan temaet. Kan du bruke meg til noe, så si i fra. Du kan jo vise til kommentaren fra Erik Flåtnes over, og hvor mye forelesningene om farger betydde for ham. Og jeg har flere positive tilbakemeldinger fra elever. Og du som selv er lærer vet hvor godt det føles.
   La meg høre hvordan det går videre med Utdanningsforbundet. En god helg ønskes av Tove

   Slett
  2. Ja det er helt klart riktig å bringe inn betydningen av farger. Viktig er også at dette kommer tidlig i utdanningsløpet slik at man er "rustet" til å ta gjennomtenkte beslutninger basert på fakta i motsetning til personlig smak som mange ofte legger til grunn. Driver man som rådgiver av yrke må man basere seg på kunnskap ikke personlighet, det er nok noe av den største utfordringen (dette gjelder også for min egen del)

   Slett
  3. Takk igjen Erik for en viktig kommentar. Jeg skal gjøre Ingun Kleppan oppmerksom på det du skriver.
   Henne skulle du truffet. Er lærer i, tror det er kunstfag, i Elverum. Er smykkekunstner, og hele hennes familie tror jeg er kunstnere. Hun og mannen pusser også opp gamle trehus, og hun driver bloggen som jeg mener heter "Verna trehus". Går du inn på hennes blogg Kleppanrova", så finner du den. Det er kanskje interessant for deg med ditt gamle trehus.
   Jeg traff Ingun i Hamar for noen år siden da jeg holdt foredrag om farger. Da var hun en av publikum. En fin dag ønskes av Tove

   Slett
 4. Hei Tove, Jeg er svak for Rosa og har også en datter på 11 år i huset. Litt rosa gir så lett og sommerlig samt romantisk energi. Det lyser opp hos oss i små detaljer. Jeg ville aldri valgt en rosa vegg, men blomster og detaljer i rosa er nydelig. klem Siv :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er så enig! Detaljer i rosa er artig og kan skape glede og femininitet.
   En av mine lesere fortalte at de har rosa på WC, og at gjester alltid synes det er overraskende og gøy.
   Men en hel stue, eller en stor vegg - da må man tenke nøye over nyansen, for som sagt, rosa er så mangt! Håper du har hatt en fin helg. Hilsen Tove

   Slett