søndag 20. september 2015

Egge Gård i Lier


Jeg fikk denne herlig, forfriskende eplemosten servert en dag, og ble nysgjerrig på bakgrunnen for dette kjempegode produktet. Dessuten ble jeg betatt av den lekre emballasjen. Virkelig vakker med epleblomstene og de knall røde eplene!
Og det ble en spennende reise å finne ut mer om hva som foregår på Egge Gård, og gårdens historie.

"Da isbreene trakk seg tilbake fra Lier for flere tusen år siden, etterlot de seg næringsrik morenejord og et landskap som har gjort at Lier i dag er et av de fremste områdene for frukt- og grønnsaksdyrking i Norge. Storhetstiden til Lier startet allerede i vikingtiden."



Dette kan jeg lese i en vakker, liten bok om Egge Gård og deres produkter.
Der kan jeg også lese at gården Egge ble solgt på auksjon på Bragernes torg (Drammen) 19. juni 1702. Paul Paulsen kjøpte gården, men han forandret senere sitt navn til Paul Egge.


I dag er det 11. generasjon, Marius Egge, som eier og driver gården.
Og dette er tydeligvis en kreativ person!
Ved siden av å dyrke 250 tonn jordbær og 1,5 million jordbærplanter i året (se innlegg fra 6. juli 2015), produseres det 100 tonn økologiske epler. Det dyrkes også bringebær - og enten du tror det eller ei - druer!
Sommeren 2010 plantet han 1 000 vinranker i en varm helling, og 10. oktober 2014 kunne han starte innhøstingen av den første ordinære avlingen. Nok en milepel i gårdens historie!
Hva druene benyttes til? Det skal jeg komme tilbake til. Først vil jeg se mer på eplemosten - Liereple, og noen andre produkter.














Liereple kommer også på flasker, og det er ulike typer eplemost. Ren eplemost, eplemost med blåbær, med bringebær og med jordbær.












Alle er herlige, forfriskende tørstedrikker. Serveres kalde. Skal de benyttes til mat, anbefales servering ved 8 - 10 grader C. De egner seg nemlig også godt til mat, og de er gode alternativer til vin. Du får kjøpt Liereple både i forretninger, på restauranter og på Vinmonopolet.










Flotte økologiske, røde epler, som havner i store kasser. Skal litt plass til for å høste 100 tonn!












Her tømmes eplene inn i pressen, og så kommer de ut som most.

Egge lager også produkter med alkohol, og disse selges på Vinmonopolet, i restauranter og hoteller.
For eksempel Egge Gård ekte Sider, som har et alkoholinnhold på 4,7- 5 eller 11%.

Jeg er glad i det søte, og Egge Gård Iseple er en deilig dessertvin. 
Jeg skal fortelle deg hvordan den lages:
Når det blir lange, kalde netter, blir friskpresset eplemost satt ut. Når vannet i mosten fryser, blir det en uvanlig høy konsentrasjon av sukker og syre i mosten. Iseple blir laget av dette konsentratet. Hele 30 kg epler går med til å lage 1 liter Iseple! Passer perfekt til dessert og kraftige oster. Eller du kan bare kose deg med et lite glass etter maten. Deilig! 

Eplegløgg med plomme, stjerneanis og laurbær, er et rent naturprodukt. Det er hverken tilsatt sukker eller andre tilsetningsstoffer.
Plommene blir prosessert i en passeringsmaskin til ren plommepuré.
Et virkelig sunt og spennende alternativ til annen gløgg. 
Den smaker best varm, men kan også drikkes kald. Den er uten alkohol. Men du kan selvsagt selv tilsette alkohol hvis det er ønskelig.


Hva mer som produseres på Egge Gård, kan du selv finne ut. Men her i kjelleren er det mye spennende som ligger og godgjør seg!

Så er jeg tilbake til druene, og hva de er brukt til.
Som skrevet, ble det plantet 1 000 vinplanter av typen Solaris på Egge Gård i 2010. Dette er en relativt ny hvitvinstype, krysset frem i Tyskland av flere ulike typer . Druetypen er hardfør, og blir svært tidlig moden.
Den første avlingen i 2014 resulterte i 500 flasker musserende vin, produsert etter champagnemetoden. 
Den ble lansert i 2015, og alle flaskene var nummererte. Gledelig for Hegge, synd for oss at den forsvant så raskt fra Vinmonopolets hyller. Jeg var så heldig å få drikke den i sommer. Vanligvis er jeg ikke glad i hverken musserende vin eller ekte champagne, men denne var virkelig god! 

Det er flott med mennesker som har nye idéer og som våger å prøve nye ting. Vi trenger kreative mennesker i Norge. Dem er det for få av! Egges produkter har forøvrig mottatt flere utmerkelser. De to seneste var gullmedaljer for Iseple og Cider i Pomme d`Or.
TV2 laget forøvrig et stort innslag om Egge Gård i "God morgen Norge" for et par uker siden.

Det er flere enn meg som er blitt imponert av Marius Egge og Egge Gård.
På Facebook kan du ta en titt på siden til Egge Gårds Venner. Hilsen Tove.


                                     

6 kommentarer:

  1. Å så vakre bilder du hadde av høstfarger på forrige innlegg!
    Den eplemosten har jeg også vært borti noen ganger å handlet, den er god! Takk for fin reportasje om alt det fine fra Egge gård. Jeg viste ikke at de produserte vin, kanskje jeg skulle testet den?
    Ha en flott uke!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, høstfargene er det flotteste jeg vet!
      Den musserende ble utsolgt nesten med en gang. Men de har mange produkter, bl.a. sidere. Prøv dessertvinen Iseple - den er bare nydelig! På Vinmonopolet kan du få vite alle produktene Egge lager, bl.a. eplebrennevin. Det er så gøy med mennesker som er kreative og får til ting - akkurat som deg! Hilsen Tove

      Slett
  2. Hei Tove, Takk for inspirerende hilsen fra epleverden :-) klem Siv :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Du bør absolutt smake! Sundt er det også! Hilsen Tove

      Slett
  3. Vilt og vakkert 21. september 2015 kl. 12.46

    Heisann, her blir vi jammen satt i skikkelig høststemning, vakre sjateringer... Håper på en solrik, varm og lang høst.
    Leste om Egge gård også. Her er eplehøsten vært mager, to epler!
    Er ikke ennå kokte eplebiter i fryseren fra i fjor ;:OD), så eplekake blir det!
    Ha fine dager ;:OD)

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig - høsten er fin med sine flotte farger!
      Ja, Egge Gård får det til!
      Hos oss er også eplehøsten skral i år. Noen epler er det, men ikke mange. Fine høstdager ønskes også deg av Tove

      Slett