mandag 29. juni 2015

Det etiopiske skomerket SoleRebels

Skomerket SoleRebels omtales som den raskest voksende merkevaren fra Afrika.
SoleRebels er en Fair Trade-bedrift, og de ansatte tjener fire ganger mer enn minstelønnen.


Bethlehem Tilahun Alemu startet bedriften for 12 år siden, og hun har i dag egne merkebutikker i Asia, Europa og USA. Skoene selges blant annet i Barcelona, Singapore, Athen og i Silicon Valley i California.
I tillegg er skoene tilgjengelig via nettbutikker i 55 land.
Faktum er at denne gründer-kvinnens suksess, plassert henne på Forbes-listen over unge, mektige kvinner i Afrika.


Skoene lages av håndvevde, mønstrede bomullsstoffer, fargerike skinn og gamle bildekk.
Alemu sier at hun ønsket å ta det unike etiopiske og lage noe som kunne slå an internasjonalt, og det har hun sannelig klart.
SoleRebels lager både dame- og herresko, og lekre er de! 
Alemu har egenhendig bygget opp bedriften, og nå bygger hun ny fabrikk i Addis Abeba til 5 millioner US dollar. Hennes plan er å sysselsette 1000 ansatte i løpet av neste år.

Etiopierne er flinke håndverkere, og etiopiske kvinner lager vakre tekstiler, men de selges bare i Etiopia. Veldig synd!

Bomullen som brukes i skoene er dyrket i Etiopia, og det tar to måneder fra bomullen blir høstet til skoene gjøres ferdig.
Også den første fabrikken ligger i Addis Abeba.
Alemu startet opp her, bare 22 år gammel, med lokale råvarer og fem ansatte."Walk Naked" er slagordet til SoleRebels. De gamle bildekkene som blir til såler på skoene, skal være så gode å ha under foten at du nesten ikke merker dem. Yttersålene er av resirkulerte lastebildekk, som limes og nagles på plass.

Når kvinner har sydd for hånd de vakre bomullstoffene, vil andre arbeidere banke ut sømmene med en liten hammer, slik at ingen skal få gnagsår. Alemu kombinerer kunnskap om internasjonale designtrender med billige, unike råvarer.
Hun har hentet inn dyktige etiopiske webutviklere, som ofte har fått utdannelse i andre land. De har bygget opp nettsiden og den virtuelle butikken.


Det var en artikkel i Aftenposten i mai i år, som ga meg ideen til dette innlegget. Der har jeg også hentet det meste av informasjonen, i tillegg til info på nett. Bildene er også hentet på nettsidene til SoleRebels.
www.solerebels.com. 

Nyt sommeren! Kanskje i sko fra Etiopia? Hilsen Tove.


8 kommentarer:

 1. Oy så fine sko. Jeg elsker sko og har en pen samling, men som mannen min kommenterte her om dagen: du har vel bare en sko i hvert rom av de henge hyllen? Tja, sa jeg og det betyr nok et par i hver av de hengehyllene fra IKEA med plass til 10 par i hver. Jeg har noen slike......ja! Ganske mange.......
  Man skal jo ha sko som passer til kjolen osv...... Oy sommerskole har jeg lite av og hva velger jeg på lørdag når jeg skal i bryllup?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er også veldig svak for sko, men har klart å begrense meg de siste årene.
   Det er ganske utrolig at en ung kvinne klarer å bygge opp et slikt imperium i Etiopia. Jeg bøyer meg i støvet.
   Kos deg i bryllupet - du finner sikkert noe å ha på deg! Det blir varmt, så kle deg lett! Hilsen Tove

   Slett
 2. Heisann!
  Kjente faktisk til denne flittige unge damen... siden jeg har med Ungt entrerpenørskap å gjøre via skolen. Har undervist i faget en del år nå...
  Moro at noen lykkes 100%. En ung dame fra Fredrikstad har fått innovasjonsstipend for å starte bedrift med design av sko, så det går an å få startstilskudd om idéen er god nok!
  Ha fine sommerdager ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott at du underviser i det. Det er jo så mange flinke kreative mennesker som sikkert ville lykkes hvis de bare våget. Så spennende med den unge damen i Fredrikstad. Når hun har fått designet noen sko, kan vi jo lage et blogginnlegg om henne!
   Sov godt! Hilsen Tove

   Slett
 3. Hei Tove, Spennende og fargerik historie av en flott kvinne :-) sommerklem Siv :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig flott historie. Utrolig at hun har fått det til. Hilsen Tove

   Slett
 4. Heisann. Nei så kule sko. Denne nettsida må jeg sjekke.

  Tar gjerne en kaffe med deg, Tove. Jeg bor i Larvik. Send meg en mail hvis du har et forslag om tidspunkt:
  elisabethraastad@yahoo.no

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjempekule sko! Helt utrolig for en ung dame å bygge opp en slik kjempebedrift i Etiopia!
   Jeg tar kontakt. Hilsen fra Tove

   Slett