mandag 6. juli 2015

Norske jordbær - sommerens store glede!


Jordbær har vært kjent som ville markjordbær i Europa siden romertiden, men kommersiell dyrking startet først på begynnelsen av 1800-tallet.Jeg har helt fra jeg var liten jente plukket markjordbær, og ingen ting smaker bedre enn det! Da barn og barnebarn ble store nok, fikk de være med, og det er ikke få liter vi har plukket av disse små bærene. Det tar sin tid å få koppen full! Noen tredde vi også på strå.

Jordbær, slik vi kjenner dem i dag er resultat av en lang krysningsprosess av ulike viltvoksende jordbærplanter.
En krysning av de beste jordbærplantene fra Sør- og Nord-Amerika, med de beste europeiske artene, førte til de store sterktduftende og saftige jordbærene vi kjenner i dag.

Lier kommune er Norges største bær - frukt- og grønnsakskommune, med 10 % av total norsk produksjon.
Da isbreene trakk seg tilbake fra Lier for flere tusen år siden, etterlot de seg næringsrik morenejord, og et landskap som har gjort at Lier i dag er så stor når det gjelder frukt- og grønnsaksdyrking.
Egge Gård er en av de store produsenene. De produserer alene ca. 250 tonn jordbær og 1,5 millioner jordbærplanter i året. De er også store på produksjon av epler, men det skal jeg skrive om i et senere innlegg.
Marius Egge er i dag 11. generasjon på Egge Gård!

Korona er hovedsort på Egge Gård, og i Norge forøvrig.

Den er stor, lys og søt, og etter manges mening den beste på smak. Den modnes middels tidlig.
Korona er utviklet i Holland, og er deilige spisebær.

Zephyr har en fordel i og med at den modnes noen dager tidligere enn Korona. Det er gode spisebær, men egner seg ikke til sylting. Zephyr er en dansk sort, som er dyrket i Norge siden midten av 1960-tallet. 

Polka er den tredje sorten de dyrker på Egge Gård. Det er også en hollandsk sort, som modner senere enn Korona, og er syrlige og gode spisebær.

Senga Sengana vært hovedsort i Norge og den har vært dyrket hos oss i 25 år. Det er et godt spisebær, men egner seg i tillegg godt til konserveringsindustrien. Eller kanskje lager du syltetøy selv? Bærene modnes noen dager senere enn Korona. Senga Sengana ble utviklet i Tyskland midt på 1950-tallet.

Egentlig er jordbær en oppsvulmet blomsterbunn som inneholder bitte små jordbærfrø, som botanisk sett er nøtter.

En videreutvikling av jordbærplanten har ført til tusenvis av forskjellige jordbærvarianter, for å tilfredsstille ulike klimatiske forhold i dyrkerlandet, smaksegenskaper, størrelse og holdbarhet.

Dyprøde, friske jordbær inneholder store mengder næringstoffer, kalt fenoler. Fenoler er blant de kraftigste av de kjente antioksydantene, og har i en rekke forsøk vist seg å beskytte kroppens cellestrukturer mot skader, av såkalte frie radikaler.
Jordbærets unike innhold av fenoler har vist seg gunstig for å beskytte hjertet, og har også vist seg nyttige for å beskytte mot betennelser. Forøvrig er jordbær kalorifattig og inneholder jern og kalsium. Jordbær er også rike på C-vitaminer og noe A.vitaminer.


Du kan finne oppskriften på den herlige ostekaken til høyre på www.frukt.no. Der finner du også flere spennende oppskrifter.
Jordbær og sjokolade er også nydelig, men dette kan vi selvsagt ikke spise like mye av som bare friske jordbær!

Bildene er hentet fra Tine, frukt.no og 5omdagen.com, i tillegg til egne bilder.

Da er det bare å nyte disse deilige, røde bærene, som også sies å ha påvirkning på sex-lysten. Klart det - det samme har rødfargen! Nyt sommeren og jordbærene! Hilsen Tove.


8 kommentarer:

 1. Hei, Nydelige norske jordbær er best :-) klem Siv

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig - stor forskjell på norske jordbær og bær fra andre land!
   Nyt dem! Hilsen Tove

   Slett
 2. Sååå utrolig flott innlegg! Så synd jeg ikke har jordbær i skapet her hjemme i dag ... Må løpe i butikken i morgen ;) Jeg og Per plukker faktisk selv på en gård ved Helgøya. Fyller frysern full til vinteren :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding. Min mann og jeg + barn og barnebarn har plukket jordbær mange ganger. Er artig å plukke dem selv. Nå vil ikke ryggen det! Kos dere med bær i morgen!
   Og nyt ferien! Hilsen fra Tove

   Slett
 3. Informativt og flott innlegg om jordbær, mye nytt!
  Du spør om hvor lang tid det tar å kjøre til Bremanger, det kommer ann på hvor man kjører. Oftes kjører vi over Strynefjellet og da tar det ca 7 timer, det er til Måløy og fergen over til Oldereide. Men, over Filefjell og videre til Førde tar det litt lenger tid. Det er vidunderlig vakkert der ute og særlig på Grotlestranda og i Kalvåg.
  Jeg har ikke fått snakket med Reidun ang kurs du kunne hatt, men vi treffes seinere i sommer og da skal jeg ta en prat med henne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at jeg kunne komme med noe du ikke visste om jordbær.
   Når det gjelder Bremanger, skal jeg ta det opp med mannen i huset. Å kjøre så langt alene har jeg ikke lyst til. Blir han med, hadde det vært en kjempetur. Og gjerne et foredrag.
   Håper du nyter sommeren! Hilsen Tove

   Slett
 4. Heisann!
  Har to kurver stående klare hver dag nå. Så deilig å bare spise rett fra kurven...

  SvarSlett
  Svar
  1. Herlig med norske jordbær. Ingen tvil om at de er best!

   Slett