lørdag 10. januar 2015

Tre norske studenter er plukket ut og står på Wallpapers liste over de heteste designtalentene internasjonalt  i 2015.


Wallpaper er et internasjonalt magasin for design, arkitektur, kunst, reiseliv, mote, visuell kommunikasjon, foto, livsstil, og transport.
Over ser du et eldre eksemplar av magasinet.
Wallpaper har laget en oversikt over nyutdannede, fremadstormende designtalenter, som de tror vil sette preg på 2015. Det er Aftenposten som skriver om dette den 29. desember 2014.

Å få en slik anerkjennelse internasjonalt er selvsagt meget viktig for disse unge designerne:

Rebekka Joachimsen Røed - med sofaen "Braathen".
Bjørn van den Berg - med klistrelappholderen "Circus".
Gina Heltorp Andersen - med speilhyllen "Pablo".På de to bildene over ser du den flotte og morsomme speilhyllen Pablo.

Gina forteller meg at en av grunnene til at hun valgte grønt var, at undersøkelsene hennes fortalte henne at grønne toner kan skape en avslappende atmosfære. 
I masteroppgaven sin refererer hun bl.a. til Verner Panton: "Choosing colours should not be a gamble. It should be a conscius decision. Colours have a meaning and a function". Hun sier også at valget av farge kan ha stor betydning for et produkt og dets salgssuksess.
I tillegg sier hun at hun ville bort fra de helt hvite baderommene.De to bildene over viser den "annerledes og smarte" sofaen Braathen.
Den har et ungdommelig preg, og har mange ulike "stablemuligheter".

Rebekka sier følgende: Tanken er at sofaen kan brukes på flere måter - at den kan tilpasses ulike behov. Enten det er å legge putene utover for en overnattingsgjest, eller for å bygge en ridderborg hos barnefamilier. Kommer bestemor på besøk og trenger å sitte høyere, kan en ekstra pute justere høyden.


Til sist ser du et bilde av den artige klistrelappholderen Circus.
Den engelske teksten under Circus på Bjørns nettside, sier følgende:

Circus note sticker has a lid covered with a color range. By rotating the lid, a hidden contrasting color range appears, and creates an experience in color perception. The sectioning of colors provides an association of fortune wheels or circus tents.
The colors and shape of the note stickers provide innumerable structural possibilities and use; flow charts, mind maps or just decoration.
Da jeg leste oppslaget i Aftenposten ble jeg veldig glad for at Norge nå hevder seg internasjonalt også i design. Tidligere har andre land ofte ligget foran oss i løypa.
Ettersom jeg underviser kreative elever på flere skoler, leste jeg dette med stor glede.
Kreative ungdommer er så spennende og utfordrende og undervise, og jeg blir selv inspirert. Og ettersom farger er mitt spesialfelt, er dette et viktig tema i denne sammenhengen.

I boken min Fargene forteller skriver jeg også en del om design. Og jeg forteller bl.a. om den kjente danske designeren Mikkel Rasmussen, som en gang under Designdagen sa at: "de aller viktigste konkurranseparameterne i dag, er objekter som forteller en historie som du føler er personlig. Med andre ord - det som snakker til hjertet og hodet - den opplevelsen som følger med!
Det synes jeg de tre objektene over gjør.

To bedrifter som jeg har hatt oppdrag for, og som har fått flere utmerkelser er Haag og Jordan. Nå er de vel ikke lenger norsk-eide, men de var det, og de var kjempeflinke.
Flere har kommet etter, heldigvis. Og med nye, unge talenter blir det artig å følge med fremover.

Det er kun 22 unge, lovende designere som Wallpapers redaksjon mener vi bør følge ekstra godt med, og blant annet var det de tre norske.
Alle har vært studenter ved Institutt for produktdesign på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).
HiOA er eneste norske utdanningsinstitusjon som er representert i oversikten, og i antall fremhevede talenter, troner HiOA helt på topp sammen med britiske Royal College of Art og nederlandske Design Academy Eindhoven.

Dette er klart en verdifull anerkjennelse og en fantastisk reklame både  for skolen og de unge designerne.
Jeg bøyer med i støvet og gratulerer! Hilsen Tove.

8 kommentarer:

 1. Hei Tove, WOW - det er jo helt utrolig! Gratulerer! klem Siv

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, disse ungdommene fortjener gratulasjoner. Hilsen Tove

   Slett
 2. Så flott at vi hevder oss, det er viktig og flott!.
  Vi har mye flott skapende ungdom i Norge!
  For en del år siden var søstra mi Anne kristine også veldig i vinden og var med på internasjonale messer.Det var fra tiden hun gikk på høgskolen i Oslo,
  Hun er interiørarkitekt og driver eget firma i dag
  .Her er hjemmesiden hennes.
  http://www.september.as/

  SvarSlett
  Svar
  1. Hele din familie ser ut til aa vaere kreative. Jeg skal ta en titt paa hennes side. Det er kjempegoy med kreativ ungdom! Hilsen Tove

   Slett
 3. Fint innlegg Tove. Farge er viktig! Stå på.

  Hilsen Bjørn

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt sant er farger er veldig viktig! Takk. Hilsen Tove

   Slett
 4. Skal si at de ungdommene er kreative. Det ble jo riktig samstemt i fargene og flott.

  Ønsker deg en fin, fin uke.

  Varm hilsen fra nord.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fantastisk! Jeg haaper aa faa snakket mer med dem. Hilsen Tove

   Slett