tirsdag 20. januar 2015

Granatepler har flere antioksidanter enn andre sunne frukter og bærsorter.


I tillegg er det kjempegodt!
Julie Renate Ingebrigtsen skriver følgende på www.godt.no. 

Utsiden er ikke så imponerende. Men granateplets seige, harde skall skjuler knallrøde kjerner fulle av deilig, ultrasunn saft.
- Antioksidanter som finnes i granatepler har vist seg å ha betennelsesdempende egenskaper, som dermed kan motvirke en rekke kroniske sykdommer, sier Kjersti Aaby, forsker ved matforskningsinstituttet Nofima.
De viktigste antioksidantene i granatepler er ellagitanniner, som denne frukten har ekstreme mengder av, sammenlignet med annen frukt og bær.
- Det er vist at disse antioksidantene bidrar til å senke blodtrykk og kolesterol, som er gunstig for hjertet, sier Aaby.
Granatepler slår annen frukt ned i støvlene hva angår næringsinnhold. Blant annet har de ti ganger mer antioksidanter enn appelsiner, og opp mot 40 ganger mer enn epler. I skrivende stund er forskere ved Nofima med i et EU-prosjekt som skal se nærmere på om ellagitanniner fra granateple kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Forskere ved Cambridge University, har i en studie funnet ut granateplets antioksidanter er spesielt egnet til å bekjempe prostatakreft. Og det er ikke alt:
- Granateple er rikt på B-vitaminet folat og vitamin K, og er en fin kilde til fiber, sier ernæringsfysiolog og matblogger Lise von Krogh.

Pass på at granateplet ikke er mykt, da er det overmodent. Frukten skal være fast og ha en frisk farge. Å få kjernene ut av skallet kan være en utfordring, men det finnes flere enkle teknikker.
- Du kan kjenne små fordypninger i skallet. Finn frem en kniv, og skjær langs disse. Så brekker du frukten opp og knekker ut klasene. Du kan også dele eplet i to og banke ut kjernene med skaftet på kjøkkenkniven, sier von Krogh.
Ha kjernene i en salat, over havregrøten, i yoghurten eller spis dem alene som de er.
- Smaken er både søt og syrlig, noe som gjør denne frukten utrolig allsidig, sier von Krogh.
Den sterke rødfargen som er i juicen skal du imidlertid passe deg for - den setter flekker. Et godt tips er derfor å la den hvite skjorta hvile når granateplet står på menyen.

Når jeg handler granatepler hos min fantastiske frukt- og grønnsakshandler, Sultan Marked, står det søt og sur på kassene. Det merkelige er kanskje at de røde er de sure, de lyse de søte. Jeg kjenner ikke mye forskjell.
På nettsidene til Tidsskrift for Den norske Legeforening, kan jeg imidlertid lese følgende, fra en artikkel publisert i 2006:
 I enkelte tilfeller kan det som er sunt også være forbundet med bivirkninger og i ytterste konsekvens være helsefarlig.
"Granateple har vært vist seg å være en potent hemmer av enzymet cytokrom P450 3A4 (CYP3A4) (3). Dette enzymet er involvert i nedbrytningen av over halvparten av alle markedsførte legemidler, herunder viktige legemidler i behandlingen av psykiske lidelser og hjerte- og karlidelser. Eksempler er mirtazapin, risperidon, quetiapin, simvastatin, atorvastatin, verapamil og amlodipin. En hemming av dette enzymet vil gi nedsatt omsetning av legemidlene og med det, en høyere legemiddelkonsentrasjon i serum. Dette vil igjen føre til økt risiko for bivirkninger og i verste fall alvorlige intoksikasjoner".


Derfor - går du på medisiner, ta dette opp med din lege! Hvis ikke - spis granatepler hver dag! Hilsen Tove.
4 kommentarer:

 1. Jeg bruker faktisk granateple bar i salat, men ser jeg må bli flinkere til å bruke denne frukten. Jeg har ofte handlet den slik at elevene skal tegne den , hel og delt i to.
  Fargestoffet på safta er sterk, det kan jeg skrive under på!
  Ha en fin dag og som du ser på min blogg er jeg stolt mor om dagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Granateple er også nydelig til ost og mye annet.
   Jeg har vært inne på bloggen din og gratulert med fagbrevet som kokk til din sønn. I kokkeyrket er farger også veldig viktig.
   Da jeg skrev boken "Fargene forteller" hadde jeg en samtale med den berømte kokken Eyvind Hellstrøm, som dengang drev stjernerestauranten Bagatelle i Oslo. Han sa blant annet at han ser mat som en helhet av smak, duft og farger. Du kan lese mer i boken. Jeg har en sønn som er kokk, og vi har sammen laget reportasje om fargenes betydning. Hilsen Tove

   Slett
 2. Hei Tove, Takk for super info om granateple! klem Siv :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Viktig info for deg, Siv, som kan så mye om sunn mat, og som stadig ønsker å lære mer. Hilsen Tove

   Slett