tirsdag 6. januar 2015

Årets farge 2015 er oransje!

Foto er fra Nordsjö
Både Nordsjö og Fargerike lanserte oransje som årets farge 2015.
Jeg roper hipp hurra!
Nordsjö lanserte Copper Orange i september, og i november kom Fargerikes fargekart, skriver IFI (Informasjonskontoret for farger og interiør) i Fargemagasinet nr. 6/2014 (desember.)

Oransje er jo så mangt, fra denne Copper Oransje, til sterke gul- og rødoransje nyanser.

Foto fra Nordsjö
I det samme nummeret, skriver redaktør Bjørg Owren også om det lange fraværet av farger. At det nå er viktig for alle, som er glade i farger, å stå på, for å forandre den laaaaange, minimalistiske trenden. Gjett om jeg er enig med henne?! 

Men det jeg fremdeles savner når det skrives og snakkes om farger og interiør, er at vi mennesker reagerer så ulikt på farger.
Ikke bare har vi forskjellige favorittfarger, men fargene påvirker oss ulikt på et dypt underbevisst nivå, og dette må vi ikke glemme.
Her er det ikke bare snakk om stygt eller pent, smak og behag!
For å ta ut farger i et interiør må man ha farge- og skjønnhetssans. Men skal mennesker trives der, må fargene harmonere med deres personlighet.

Foto fra Nordsjö


Og selv om jeg klapper for oransje, er det ikke alle som bør omgi seg med mye av denne fargen, selv om det er livsgledens farge.
Har du mange "oransje egenskaper", kan mye oransje påvirkning få deg i ubalanse, og da blir det negativt.

Det er denne psykologiske siden av farger jeg underviser i og skriver om.
"Riktige" fargevalg varierer fra person til person!
Foto fra Nordsjø

Foto fra Nordsjø
Dersom du ikke ønsker å male vegger i oransje, kan du velge mer nøytrale vegger, og hente inn oransje i puter, gardiner, bilder, pyntegjenstander osv. Noen ganger trengs ikke mer enn en pute for å hente opp en ønsket farge. Denne så jeg hos IKEA.

Eller to stoler, som her. De tok jeg bilde av hos Kontor & Hjem as. (Se tidligere innlegg.)

Eller som i lobbyen på Clarion Collection Hotel Folketeateret.

Der har de fargesatt med oransje lys.
Kjempelekkert!

Jeg fikk lov av den hyggelige resepsjonisten å fotografere. 


Du kan også lese mer om Årets farge i Bo, Bygg og Bolig. Der ble jeg intervjuet i nr. 4/vinterutgaven.
Se tidligere omtale. Og i bladets siste nr, er det også litt om oransje. Der er jeg også intervjuet om grå hus, som jeg forøvrig vil komme tilbake til i et annet innlegg. Hilsen Tove.


6 kommentarer:

 1. Oransje er en nydelig farge, men jeg vil heller ha en pute eller noe annet å pynte med innendørs. Har hatt oransje stuevegg en gang på 70 tallet, men aldri mer fant jeg ut.
  Handlet meg en genser i går som faktisk er litt oransje i. Den ligner kanskje litt på aprikos tenker jeg. Mye pent i klær nå om dagen.

  Flotte bilder du viser her!

  Ha en fin kveld.

  Varm hilsen fra nord

  SvarSlett
  Svar
  1. Oransje som ikke har så mye gult i seg er vakkert. Men det kan bli en slitsom farge, det avhenger av hvor sterk den er. Jeg hadde oransje gardiner på 60 - 70 tallet. Alt godt ønskes av Tove.

   Slett
 2. Heisann!
  Tror nok som du sier at i interiør er et innslag av orange er nok til å skape en positiv effekt. Jeg er først og fremst svak for farven til de tibetanske munkenes drakt. De har en gul og en oransje. Kjenner ikke til om det er ulik status forbundet med farvene.
  Ha fine dager framover!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har spøkt litt med munkenes oransje drakter.
   Munker og nonner har ikke (skal ikke ha) seksuell omgang. Den oransje fargen står bl.a. for nytelse på alle plan, også når det gjelder sex. Kanskje kompenserer fargen for det de ikke kan få? Dette kan vi jo spekulere litt på. Hilsen fra Tove

   Slett
 3. Orange detaljer går jeg for!
  Både i puter, gensere og strømpebukser.
  Ellers er de litt voldsomt. Nei! Jeg har jo faktisk litt orange aktig tømmervegg bak pianoet, det er sant!
  ha en flott dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror nok du har mye av den oransje, praktisk kreative energien i deg. Hvis du føler deg tom, kan kanskje litt påfyll av fargen gjøre deg godt! Hilsen Tove

   Slett