onsdag 26. november 2014

Fargen som symboliserer ADVENT er fiolett, ikke indigo!

Hvert år siden jeg startet bloggen, har jeg tatt opp dette temaet, fiolett/indigo.
Og jeg gjør det i år igjen, da mange fremdeles ikke kjenner forskjellen. De sier bare lilla.
Og begge er riktignok lilla, men fiolett er rød-lilla mens den indigo er blå-lilla!


Regnbuefargene.
Disse rørene og stoffene benytter jeg når jeg underviser. Det er nyttig.
Her ser du godt forskjell på blått, indigo og fiolett. Og på bildet nedenfor ser du det enda bedre, selv om lyset gjør den indigo enda mer blå enn den virkelig er.

Hvorfor terper jeg på dette år etter år?
De to hovedgrunnene er at Kirken selv har valgt fiolett som sin adventsfarge.
Det er fargesymbolikk. Dette handler om at ulike liturgiske farger i løpet av kirkeåret symboliserer ulike betydninger. Det er helt klare regler for fargebruk i løpet av et kirkeår.
I dag fortolkes og brukes fargene ut fra følgende liturgiske forklaring:
Hvitt (eller gyldent) er Kristus-høytidenes, festens og gledens farge.
Fiolett er forberedelsens, botens og sorgens farge.
Rødt er Åndens og Kirkens, blodets og martyriets farge.

Grønt er vekstens farge, og brukes i de kirkeårstider som ikke klart faller under de tre punktene over. På alle søndager etter pinse brukes grønt.

Med andre ord er fargesymbolikk bevisste, ofte innlærte "koder", for eksempel innen ulike kulturer og religioner.La meg synliggjøre forskjellene ved å benytte noen flere bilder.
Her er et vakkert syrin-tre med lys-fiolette blomster.
Og et steinbed med en lys variant av indigo. Jeg håper du ser forskjellen på din PC.

Hva er så fargepsykologi? Det handler om våre underbevisste reaksjoner på fargepåvirkninger. Noen mennesketyper reagerer underbevisst veldig sterkt på de ulike fargene. Og i fargepsykologien er egenskapene til fiolett og indigo svært ulike på mange felt, selv om de også har noen likheter.


La meg fortelle litt mer om fiolett, som kan være både glad og trist. De mørkeste nyansene kan bli sørgmodige og mystiske, mens en lysere variant av fiolett kan virke både frisk, ungdommelig og glad.
Det er vanskelig å bestemme en nøyaktig fiolett som ikke tipper for mye over mot hverken blått eller rødt. Antagelig vil NCS-kodene S 3050-R30B, S 3055-R30B eller S 4050-R30B ligge innenfor det som er fiolett. Den siste er svært mørk. 

Kunstneren Johannes Itten  hevdet at "mange mennesker er overhode ikke i stand til å skjelne mellom de forskjellige lyshetsgradene av fiolett". Og det er nok riktig.
Den geniale vitenskapsmann og dikter, Johann Wolfgang von Goethe, hevdet i sin Farvelære at "avhengig av fargestyrken kan fiolett bli både trykkende og truende, men også lykksaliggjørende når fargen nærmer seg purpur." Han sa også at "et slikt lys over et landskap fremkaller skrekk for verdens undergang."
Se bildet over, som er fra Åsgårdstrand, og som jeg også har benyttet tidligere.


Jeg avslutter med min vakre adventskrans som vanlig. Den er laget av min venninne.

Mitt budskap er at mote og trend ikke skal få ta over for gammel symbolikk og gamle tradisjoner.
Jeg tror dette er viktig. Det skal ikke være indigo lys og servietter i adventstiden. De skal være fiolette!
En god adventstid ønskes av Tove.


11 kommentarer:

 1. Klart du er enig - du tar vare på tradisjoner! Vi vet begge at det er viktig.
  Hilsen fra Tove

  SvarSlett
 2. Heisann Tove, du er flink til å formidle de små forskjellene.
  I år vil den tradisjonen få hvile ,for jeg kjøpte med noen artige lys i mange farver hjem fra Sør-Afrika. Der er det både indigo og fiolett.
  Jeg skal ta bilde av dem når advent kommer!
  Ha fin ukeslutt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at jeg har klart å synliggjøre forskjellene.
   Gleder meg til å se dine lys, det blir spennende!
   God helg ønskes av Tove

   Slett
 3. Ja ja, da har nok jeg kjøpt "feil" farge på adventslysa i år. Måtte bort å kikke på dem, og jeg må vel definere dem som indigo. Skitt au!
  Den gamle fiolette advensstaken som jeg laget for 26 år siden i trolldeig ble kastet etter advent i fjor. Da var den i ferd med å smuldre opp.
  I år har jeg bare kjøpt kubbelys og dandert på et lysfat med grønt fra skogen og sølvtrådkuledilldall rundt. Det får duge. Er på jakt etter en ny adventstake, men har ikke funnet en enda.

  Dumt at du sliter med å kommentere inne på bloggen min. Det er faktisk den første gang jeg hører. Kanskje derfor det er blitt færre kommentarer siste tiden? Jeg har ikke gjort noe med innstillinger nå heller, annet enn at jeg for ca 1 år siden forandret til at alle må legge inn ord/tallbekreftelese for å kommentere. Prøv videre likevel, Tove. Jeg setter så stor pris på disse kommentarene.
  Ønsker deg en fin adventstid, kjære du.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje du kan kjøpe noen fiolette bånd å tre mellom det grønne, slik at du også får litt riktig adventsfarge? Eller kanskje har du noe garn i den fargen, du som hekler så mye? vel- bare to forslag. Men selvsagt bryr de fleste seg ikke om forskjellen, men for meg som hele tiden tenker farger, er det viktig. Men det er faktisk ikke enkelt å få tak i fiolette lys mange steder, de har bare indigo.
   Når det gjelder kommentarer på din blogg gikk det greit til slutt, da gikk jeg ikke via min egen blogg. Hadde det samme problemet et annet sted for en tid tilbake, men det løste seg.
   Jeg returnerer dine ønsker om en fin adventstid. Hilsen Tove

   Slett
 4. Hei Tove, Takk for flotte bilder og inspirerende tekst om julens farger. God adventsklem fra Siv

  SvarSlett
  Svar
  1. Farger er viktig både i advent- og juletiden.
   Jeg ønsker også deg en god adventstid. Hilsen fra Tove

   Slett
 5. Heisann!

  Juletøffeloppskriften er med såle av skinn, men jeg har ikke noe skinn hjemme akkurat nå, så foreløpig er de uten.
  Mulig de forblir uten for Saga drar til Oslo i morgen og kommer ikke tilbake på en stund!
  Ha en flott lørdagskveld!

  SvarSlett
 6. Ja, Tove du har så rett, så rett! Det er stor forskjell på Indigo og Fiolett. Det er takket være din opplysning om dette, at jeg har blitt veldig sær og bestemt når jeg leter etter adventslys, servietter og duker :-) Jeg passer også på å videreformidle dette til alle jeg kjenner. Det irriterer meg litt at det finnes så mye indigo i butikkene - noe jeg mistenker er uvitenhet i handelstanden ;-).

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for en flott tilbakemelding, Therese. Så bra at du har lært noe av meg, for jeg har lært mye av deg? Jeg sier til alle at de må gjøre forretningene oppmerksomme på dette, men det tar vel sin tid.Og dette er blitt en trend ser det ut til.Hilsen Tove

   Slett