søndag 1. september 2013

Magasinet Bonytt nr.10/2013.
 
Mye spennende om farger og interiør i dette nummeret.
 
På sidene 134- 136 er det også intervju og råd fra meg. Det er bare å lese!
 
På side 136 er det også et lite intervju med fargedesigner Grete Smedal. Hun sier at hun ikke er tilhenger av mine "fargeteser", men det vet jeg fra mange år tilbake. Jeg har truffet henne flere ganger, og hun er en veldig hyggelig dame. Men hvorfor  hun stritter så i mot fargepsykologien vet jeg ikke. For hun sier helt klart at hun ikke er i tvil om at fargene påvirker oss.
 
For hun mener nemlig at vi mer burde tenke på rommenes ønskede funksjon enn mote og trend, og hun sier at: "Ved å stille noen enkle spørsmål, kan fokus kanskje flyttes litt fra trend og motetenkningen til mer personlige vurderinger". Det samme sier jeg!


Foto hentet fra Nordsjös billedbank.
Jeg er helt enig med Grete Smedal i de fleste av hennes tips om fargesetting. Du burde absolutt lese det hun sier. Men jeg kan ikke forstå hvorfor hun er uenig i det jeg sier om fargepsykologi, når hun selv sier at: " Til syvende og sist er kriteriet for god fargesetting at du og din familie finner frem til et sett med farger som dere kan trives med. Husk at det er dere som skal bo der, ikke naboen, interiørarkitekten, betjeningen hos fargehandleren eller trendekspertene."

Det er nemlig nettopp det samme jeg alltid sier. Den eneste forskjellen er at jeg i tillegg forteller mer om de ulike fargenes egenskaper og hvordan de ulike mennesketypene reagerer ulikt på fargene.

Og etter å ha sett disse bildene, vil jeg nok tro at du er enig med
Foto Henriette Berg-Thomassen, ifi.no.
meg når jeg sier at at blått rom påvirker oss på en helt annen måte enn et rødt rom.

Og dersom du leser mitt forrige innlegg om hvordan farger og lys
påvirker alt levende, og der jeg gir eksempler fra blant annet fotografen John Otts eksperimenter, og eksempler fra boken til lys- og fargeekspert Karl Ryberg, så vil alle forstå at de ulike fargene, eller bølgelengdene (for farger er jo bølgelengder av lys), påvirker oss på ulike måter. Her er det ikke lenger noen tvil!

Du bør kjøpe dette nummeret av Bonytt, her er det mye spennende lesestoff!

Neste innlegg vil handle om "blå barn" i serien om de ulike typer barn.
Hilsen Tove.




2 kommentarer:

  1. Ja, farger er det lett og ikke bli enige om. Men jeg tror at farger påvirker oss- iallefall meg.
    Men i interiør mener man jo ofte at man skal ha så lite farger, osaå pynte med puter og gardiner etter årstid og trender. Søstra mi som er interiørarkitekt (med firmaet September på Fornebu) hun har ikke mange farger i sitt hjem. Mor pleide alltid å si at vi var to motpoler. Jeg overdrev med farger, hun med renhet.
    Jeg skal lese Bonytt, har det på jobben.
    Ha en fin kveld!

    SvarSlett
  2. Du har helt rett Ingun. Og det er nettopp dette som er en viktig del av fargepsykologien - vi reagerer ulikt på farger!
    De fleste interiørarkitekter legger mer vekt på mote og trend enn på at de som bor i boligen skal trives der.
    Og dette med at det skal være lite farger i boligen, har vært gjennomgangstema i mange år. Jeg sier alltid at det er like uheldig med for mye farger som fravær av farger. Den minimalistiske trenden med hvitt, grått, sort, stål og glass er ikke god. Her bør vi lytte til Goethe og tenke balanse.
    Men p.g.a. at vi er ulike mennesketyper reagerer vi ulikt på farger. Et godt eksempel er tydeligvis du og din søster.
    Men jeg er enig i at det ofte er best med nøytrale, lyse farger på store flater, for så å fargesette med eksempelvis puter, tepper, bilder og andre pyntegjenstander - kanskje en farget vegg eller del av en vegg.
    Du får låne din søster boken min.
    Hilsen fra Tove

    SvarSlett