tirsdag 9. april 2013Del 2 - Om å ta riktige valg i livet
 
Dersom du ikke har lest mitt forrige innlegg, les det før du fortsetter her.
  
Selv om jeg ut fra kartleggingen som regel kan se klientens muligheter videre, er det selvsagt ikke alltid vedkommende våger eller har muligheter til å gjøre forandringer i livet sitt. Som sagt - dette er klientens egen vei, ikke min!
Jeg kan selvsagt ikke påtvinge noen å gjøre forandringer i deres liv, men jeg kan i de fleste tilfeller peke på muligheter, men det er heller ikke alltid like lett.

Hentet fra boken Fargene forteller.

Det hender at klientenes kartlegging viser at de har omtrent like mange egenskaper fra flere grupper på topp i sitt kart, egenskaper som spriker i flere ulike retninger. Da blir det selvsagt mer komplisert å peke ut èn retning.
Da er det også vanskeligere for vedkommende å velge utdannelse og yrke for eksempel. Man blir trukket hit og dit, har lyst til å prøve seg på det meste. Det er forvirrende og ofte vanskelig
.
Det blir som sommerfuglen som flagrer fra blomst til blomst. Kanskje har den også problemer med å velge? Kanskje smaker den litt på alle blomstene før den flyr videre i all sin prakt.

Hvis kartleggingen viser et slikt forvirrende resultat, må selvsagt mitt råd være å prøve seg frem.
Ikke noe godt råd kanskje, da det er dyrt å starte på en utdannelse for så å finne ut at det ikke var det rette.
Eller si opp en jobb for å prøve noe nytt, og oppdager at heller ikke den er tilfredsstillende. Vanskelig!
Men hvem sier at livet nødvendigvis skal være enkelt hele tiden?
 
Kanskje du da skal ta deg en tur ut i naturen, roe ned, se deg rundt og vurdere mulighetene, slik denne unge damen gjør?

Foto hentet fra www.dale.no.
Ofte er det dem som har egenskaper fra de oransje og fiolette gruppene på topp, som kan ha de største problemene med å finne ut hva de egentlig ønsker. Hvorfor?
 
Fordi dette er de mest kreative menneskene, og de har lyst til å gjøre mange ulike ting. Alt virker spennende. Den ene ideen etter den andre popper opp. De føler hele tiden en uro inne i seg. Da blir det ikke enkelt å velge!
 
Det jeg helt sikkert kan si, er at hvis disse menneskene forsøker å legge lokk på denne kreativiteten og uroen, blir det et vanskelig liv.

Jeg hadde før påske, bare med en ukes mellomrom, to damer som kom til meg for å få litt hjelp til å velge veien videre. Den første hadde både oransje og fiolette egenskaper på topp, den andre oransje.

Som oftest er det ganske unge kvinner som kommer til meg før de velger videre utdannelse etc. Men disse damene var voksne, den første i førti-årene, den andre over femti. Begge hadde god utdannelse, og et langt arbeidsliv bak seg. Den første var fortsatt i en ansvarsfull jobb, den andre hadde tatt en pause for å vurdere veien videre. Hun hadde hatt meg i tankene helt fra 2006 da hun hadde vært på et foredrag med meg, og hadde kjøpt boken min, som da nettopp var utkommet. Nå - etter alle disse årene tok hun kontakt.Begge var helt klar over uroen de følte inne i seg, og hadde lenge kjent på ønsket om å gjøre noe annet enn det de til nå hadde arbeidet med. Denne følelsen var nå så sterk at den ikke lenger kunne ignoreres.

I boken Fargene forteller, hvor dette bildet er hentet, skriver jeg i begynnelsen en liten historie eller et eventyr om du vil, om de syv mennesketypene.
De ville gå til regnbuen for å få svar på hvorfor de var så ulike, og få hjelp til å forstå hverandre bedre. Historien avsluttes i slutten av boken.
Les den, så vil du kanskje bedre forstå hva jeg her skriver om. Vi er ulike og det er vi ment å være, vi skal utfylle hverandre både i jobbsammenheng og privat. Men selvsagt kan ulikhetene også skape problemer fordi det er vanskelig å forstå hverandre.

Foto hentet fra Fargene forteller.
Foto hentet fra Fargene forteller.
Disse to startet Moods of Norway, og har gjort suksess ut fra elleville ideer, som ingen andre enn de selv trodde ville føre til noe. Tro på deg selv!
 
Det viktigste for oss alle er å bygge en grunnmur ut fra de egenskapende og evnene vi har.
Ikke prøv å etterligne andre. Du er deg, og er sjefen i ditt liv!
 
"Det gjelder å ha mot til å være den man er, og ikke miste motet fordi man er den man er."
Sitat av Salon Gahlin.
Tove

 
 
 


8 kommentarer:

 1. Enig med deg at å bygge en grunnmur ut fra de egenskapende og evnene vi har er viktige. Men det tar ofte litt tid og man må ofte bli voksen før man klarer å skjønne hvor de rette valgene er!
  Jeg var helt sikker i min ungdom at å bli lærere var det siste jeg kunne tenke meg. Men etter å ha blitt utdannet designer og vært egen kunsthåndverker i mange år alene på verkstedet er det fantastisk inspirerende og spennende å jobbe med unge mennesker i skoleverket.
  Så muligheten ligger der hele tiden, det er bare å være modig å gripe dem!

  SvarSlett
 2. Veldig klok kommentar.
  Som ung har vi også lett for å ville ta etter det venner/venninner gjør. Dessuten er det klart at vi gjennom årene modnes og får erfaringer, noe som selvsagt gjør at vi ser oss selv tydeligere.
  I ditt tilfelle vil jeg tro at å undervise i kreative fag er viktig? For du er jo selv kreativ!
  Takk for kommentaren. Hilsen fra Tove

  SvarSlett
 3. Hei Tove! Takk for kloke og inspirerende ord som alltid hos deg! Super tirsdag! klem Siv:-)

  SvarSlett
 4. Og takk for dine hyggelige kommentarer Siv. Klem Tove

  SvarSlett
 5. Det er interessant det der. Hvem er vi og hvilke valg tar man?
  Min far og stemor var ofte oppgitt over min vingling i barndommen, ungdomsårene og også nå i mitt voksne liv. Jeg drømmer, og for de er det ikke naturlig å drømme om man ikke realiserer drømmene. For meg er det en natrulig måte å leve på, jeg liker drømmene mine.

  Samtidig, det kan være skrekkelig tungt å ha så mange interesser, i alle retninger. Det er frustrerende å "aldri vite hva man skal gjøre med livet", selv om andre kan synes det er spennende å ha det slik.

  Jeg er uansett enig i hva Randi B.Noyes sier i "Kunsten å lede seg selv": "Gud lager ikke feilvarer!". Ikke det at jeg tror på Gud slik vi er opplært til, men jeg tenker det er en fin måte å se det på. Vi alle har en verdi, akkurat slik vi er laget, og selv om det er tungt og vanskelig, så har vi alle hver våre ting.

  Men nei, det var ikke lett i ungdomsårene å gå fra å være skikkelig utadvent til å bli innadvent og asosial i hytt og pine. Samtidig så er jeg glad jeg ikke vokste opp i dag, for da hadde jeg sikkert blitt sendt til psykolog (og blitt medisinert?) i steden for å faktisk bare få en aksept fra mine foreldre om at jeg er den jeg er.

  Nå ser jeg mer at ting henger sammen, jeg har lest mye ulik litteratur, innenfor interiør, selvutvikling, barneoppdragelse og finner plutselig sammenhenger mellom de ulike bitene. Det er skrekkelig morsomt!
  Og ikke minst, det bekrefter ofte at mine tanker ikke er så ille likevel.. Hehe :)

  Jaja, her går skravla igjen, jeg har ofte ønsket at jeg var mer stille, rolig, avbalansert og ikke en høylytt, engasjert og uhøflig nordlenning, men det er jeg ikke, så... Det kommer sikkert noe godt av denne skravlingen min, håper jeg.

  Uansett, takk for innleggene dine, jeg liker de! :)

  SvarSlett
 6. Kjære Ulla, takk for en kjempeflott kommentar. Håper jeg får treffe deg en gang. Du er nok et spennende menneske! Men som du selv sier, det er ikke enkelt med interesser og evner som spriker i alle retninger.
  Boken til Randi B. Noyes har jeg også hatt stor nytte og glede av. "Du er sjefen i ditt liv", er et av hennes utsagn.
  Håper at du også har lest min bok, du kan ha nytte av den. Og vil du ikke kjøpe den, kan den lånes på biblioteket.
  Har du spørsmål - bare spør!
  Alt godt ønskes deg av Tove.

  SvarSlett
 7. Jeg har selvsagt boken din :)
  Og, er det meningen man skal møtes, så gjør man det :)

  Boken til Randi plukket jeg tilfeldig opp som lydbok i fjor vår. Tilfeldig og tilfeldig fru Blom, det ble en vekker for meg hvertfall, og jeg kjøpte 4 lydbøker til som jeg sendte til noen jeg tror har hatt bruk for de. Jeg har hørt den mange ganger nå, den ligger i bilen og gir meg et kick når jeg trenger det.

  SvarSlett
 8. Ettersom du har lest boken min, er det lettere å forstå hva jeg sikter til i mine innlegg. Det er bra!

  Og dette med "tilfeldigheter" ser det ut til at vi tenker likt om. Jeg tror at såkalte tilfeldigheter skjer for å lede oss videre hvis vi griper sjansen.
  Har du lest "Den niende innsikt"? Hvis ikke - den må du lese! Hilsen Tove

  SvarSlett