fredag 31. januar 2020

Fargen Grønn
Her kommer det fjerde innlegget om regnbuefargene.
Jeg startet med fiolett, indigo og blå.

Jeg ser at veldig mange leser innleggene, men det er få som kommenterer eller stiller spørsmål. Det er synd. Men flere er ivrige på Facebook. Jeg svarer alle.

Bildet er fra boken I balanse med riktig
mat, farger og yoga
.
Det er Siv Henningstad, jeg - Tove Steinbo og Mari Lundstadsveen som har skrevet boken.
Fotograf er Sissi Jorde.

Jeg er glad for at jeg var med og skrev denne boken, for farger og mat henger nøye sammen, og er kjempeviktig for at vi skal holde oss friske og sunne.
Jo sterkere farger det er på frukt og grønnsaker, jo sunnere er de. Det skyldes fargepigmentene.
I frukt, bær og grønnsaker finnes det mange ulike virkestoffer, som forskningen stadig er i ferd med å kartlegge. Med et fellesord kalles de gjerne fytostoffer. Mange av dem er kraftige antioksydanter.


Vi finner mye av den grønne fargen i frukt og grønnsaker, men også i naturen.
Og dette ser jo helt fantastisk ut. Grønt og rødt fremhever hverandre, og er komplementære.

Bilde hentet fra Fargerike
Bilde hentet fra Fargerike
Men la oss se litt på den grønne fargen i andre sammenhenger.
Grønt er en rolig farge, som ber oss sitte ned og slappe av, og det kan trengs i en hektisk hverdag.
Det er behagelig med grønt rundt oss, men vi bør også hente inn andre farger hvis ikke vi skal bli sittende i sofaen. Men den er, som den blå fargen, en av de beste fargene på soverommet.


Huset du ser over er meget spesielt. Det ligger ved Mälaren i Stockholm, og heter Villa Adolfsberg. Huset ble bygget i 1851, og har en spennende historie. Bruk søkeordet Stockholm nede i bloggen, så får du opp et innlegg om huset. Veldig artig å lese og se bilder både av interiøret og av de vakre omgivelsene.
Jeg var så heldig å bli invitert dit for å holde foredrag om farger for oljeselskapet Q8.
Mye fine farger i interiøret, virkelig et artig sted å snakke om farger. Hva synes du om fargene?Her ser to enda to eksempler på grønne hus. Det til venstre er fra Stockholm, mens det lyse grønne til høyre fotograferte jeg på Madeira.


Bildet over til venstre av den grønne damen var det et av mine barnebarn som sendte til meg for to - tre år siden. Han vet jo at jeg er interessert i alt om farger, og dette er gøy.
Det er en journalist som spør damen om hun bruker ulike farger, ikke bare grønt.
Hennes svar er at det gjorde hun tidligere. "Men så fant jeg ut at jeg er lykkeligst når jeg kler meg i grønt, derfor har jeg vært grønn i 15 år".

Men jeg anbefaler dere ikke å følge i hennes fotspor. Det er viktig å omgi seg med litt ulike farger. Hvilke farger trenger du selv? Ikke alltid, men ofte, er det den fargen du liker minst som du trenger mest!
Når vi har brukt en farge over lengre tid, kan den faktisk bli negativ, da kan vi trenge en annen fargeenergi. Dette kan du lese mer om i boken min Fargene forteller.
Den unge servitøren over til høyre tok jeg bilde av i Thailand.
,

Det sies at grønt er den fargen med flest nyanser. Og går du en tur i skogen forstår du det.
Når du ser på bildene over ser du også mange ulike grønnfarger.


                                           

Vet du hva forskjellen er på fargepsykologi og fargesymbolikk?
Fargesymbolikk gjelder når du på et bevisst nivå velger en farge som skal symbolisere en spesiell ting, eller sak. Skiltet til venstre symboliserer kultur, og også miljøet. De siste årene er grønt blitt den fargen som benyttes til å symbolisere både sunn mat og noe som er miljøvennlig. Symbolikk er ulik i ulike land og kulturer, og forandrer seg over tid.

Bilde fra Norsk Arv
Kulturhistoriske tapeter.

Fargepsykologi handler om at farger påvirker oss på et dypt underbevisst nivå enten vi er klar over det eller ikke. Og har vi mye av en farge i et interiør, vil den fargen påvirke oss sterkt hvis fargen for eksempel er på en stor sofa eller på vegger.


Her ser du hvor mange nyanser vi finner av grønt. Det grønne pyntefatet med lokk er lekkert, og det røde fremhever det grønne, som nevnt over. Hyllen til høyre fotograferte jeg på Strand Fjellstue, som jeg skrev om i forrige innlegg om blått.


Bilde av Black Friar Bridge. Jeg leste for flere år siden at det var mange som begikk selvmord fra denne broen. Da var den sort. Så ble broen malt grønn, og det ble langt færre selvmord.
Veldig spennende. Den grønne fargen er jo beroligende og full av omsorg, så kanskje følte de som som hadde problemer at det var bedre å leve videre. Det er spennende og tankevekkende.

Vår gamle, kjente dikter Andrè Bjerke skrev dikt om farger, og i det siste verset i Farvelæren, skriver han om dette. Men han skriver at det gjelder Tower Bridge. Men da jeg gikk inn på nettet fant jeg ingen bilder av den broen malt grønn. Så kanskje det var Black Friar Bridge likevel. Her er det artige diktet:

"Farvelæren
Å fastslå farvens art vil si å finne dens bølgelengde, målt i "milly-my".
Men hva kan grønn misunnelse bety?
Og hvorfor hisser fiolett en kvinne?

Du farvevitenskap for farveblinde, har aldri dette voldt deg hodebry:
En sortmalt kasse føles tung som bly,
men mal den gul, og tyngden vil forsvinne!

At rødt er venstre og varme, stans og fare! mens blått er er høyre, kulde, kom! og fred,
er gåter for optikkens farveskjønn.
Og hvilken bølgeforsker kan forklare at Londons selvmordsstatistikk gikk ned
da Tower Bridge ble farvet lysegrønn?"


Dette er fra et kursrom på Bekkestua der jeg var flere ganger, men som nå er stengt, dessverre.
Veldig flott med den lyse grønne fargen sammen med de andre dypere fargene.


I orkiderommet i Keukenhof i Nederland tok jeg disse bildene. Fra dyp grønt til en lys variant.


Med denne herlige lys grønne frosken, som jeg forelsket meg i, avslutter jeg med det grønne.

Velkommen tilbake til det neste innlegget, når gult skal beskrives. Hilsen Tove.
10 kommentarer:

 1. Hei Tove, Så spennende å lese om farger hos deg. Det er alltid noe nytt å lære. Det var ekstra hyggelig å kunne lage en bok sammen med deg. Du inspirerer alltid. Klem Siv

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, boken ble fin. Og også boken om Demens har jeg vært med på. Spennende med så ulike temaer. Det var jo du som tok initiativet til begge.
   Lykke til med alle dine gjøremål. Klem fra Tove

   Slett
 2. Hei. Her har det vært "stille" lenge, men nå har jeg våknet her nord. For meg er grønt både ro og liv. Jeg har alltid likt grønt ute i naturen, men tro det eller ei, i mange år eide jeg ikke et grønt plagg eller en grønn ting - det var ikke "min" farge. Det har definitivt endret seg, for nå er til og med kjøkkeninnredningen min grønn. Det har den vært i 15 år, og jeg har ikke angret en dag.
  Jeg liker også blått, indigo og fiolett, det er farger jeg har på flere klær. Men hadde naboen min malt huset sitt i "knallvarianter" av disse fargene, så kan det være at jeg hadde investerte i lystette gardiner!

  God helg! Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre fra deg igjen! Helt enig i slik du formulerer det at "grønt både er ro og liv". Det å gå i skogen/naturen er herlig, roer sinnet, men gir også tilskudd av liv.
   Jeg har heller ikke mange grønne plagg, men liker godt en dyp grønn farge. Den gul-grønne liker jeg ikke i klær.
   Også enig med deg i dette med forskjell på interiør og eksteriør. Når vi maler huset må vi tenke at det skal passe inn i området. Husk at naboen ser mer av huset ditt enn du selv!
   Vi hadde en flott helg på tur i marka i nydelig vær.
   Vi ønsker deg fine dager fremover. Klem fra Tove

   Slett
 3. Grønt er kult. Jeg har en grønn kåpe, slik grønnfarge som barnebarnet ditt hadde sendt deg. Den har jeg hatt i mange år og bruker den i tre år. Så vasker jeg den og rydder den vekk ca tre år og da tar jeg den fram igjen. Alle sier da, Å så fin kåpe du har, den blir jeg glad av!
  Bortesett fra sønnen min som synes den er grusom.
  Ellers er grønt en fin farge i alle sjateringer og særlig sammen med orange og violett!
  Gressgrønne hus er ikke fint, men blek grønt er fint.
  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Artig med den grønne kåpen. Det at sønnen din ikke liker den skyldes jo, som jeg har skrevet, at vi reagerer ulikt på farger. Hvilke farger liker han?
   Har vi grønt inne, må vi også legge til noen andre farger, hvis ikke kan den gjøre oss for for rolig og tiltaksløs. Som jeg skriver over, er det viktig å tenke naboer når vi velger farge på hus. Et helt nabolag kan ødelegges av et hus i en sterk farge som ikke passer inn.
   Tenker du også hadde en fin helg. Hilsen Tove

   Slett
 4. Aldeles nydelege å sjå bilda i innlegga dine om regnbogens fargar.
  Eg er så imponert over dei flotte innlegga og alt arbeidet du legg i dei.
  Takk for fine ord hos meg.
  Helsing Anne-Mar

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig hyggelig å høre fra deg igjen, og takk for rosende ord.
   Supert også at du selv har lagt ut et innlegg. Fine votter du har strikket! Beste hilsener fra Tove

   Slett
 5. Her leste jeg, men ble visst ikke ferdig med kommentar. Jeg liker grønt i flere varianter. Vårfarge for meg med lindegrønt. Limefarge har jeg lite av. Jeg liker friskheten, men det faller liksom ikke naturlig i min nærhet. Håper er visst lysegrønt, så grønt er skjønt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Men du er jo mye ute i naturen, og du liker deg i det grønne der! Da trenger du kanskje ikke mer av den grønne fargen inne eller på klærne dine.
   En god morsdags-søndag ønskes deg i innevær! Hilsen Tove

   Slett