tirsdag 14. januar 2020

Fargen Fiolett 
er den siste fargen i spekteret, eller i regnbuen om du vil.
Men jeg begynner med den i det første av syv innlegg om spekterets syv farger.


I lyset finner vi fargene. Alle de syv bølgelengdene som vi oppfatter som spekterets syv farger, finner vi i det hvite lyset. Lys er elektromagnetisk stråling, og fargen er bestemt av strålingens ulike bølgelengder. Hver enkelt spektralfarge har sin bølgelengde.

Bildet er fra Fargerike.
Fiolett befinner seg i den mest høyfrekvente delen av spekteret.
Men for å se fargene må både øyet og hjernen vår samarbeide. Har du tenkt på det?
Har du tenkt over hvilket under fargene egentlig er? Hva de gjør med alt levende?


Jeg sa i introduksjonsinnlegget til disse syv fargene at jeg ikke vil fortelle så mye om dem, jeg ønsker nemlig at du selv skal tenke litt over hva du tror de ulike fargene representerer, og hvordan de påvirker oss, både psykologisk og helsemessig. 
Hva synes du om fiolett? Er den urolig eller rolig? vil du ha mer av den, eller ønsker du deg bort fra den?


Kunne du  tenke deg en fiolett kåpe?

Bildet er fra Fargerike
Eller en fiolett stue? Eller hvis det blir litt vel mye - hva med en fiolett lenestol?Dette er et bilde av meg selv fra mange år tilbake, der jeg har på meg en fiolett jakke.

Fiolett ligger i den kalde enden av spekteret, noe du kanskje synes er merkelig, for på bildet her vil nok de fleste si at den er mer varm enn kald. Og det er jo ikke merkelig for fiolett har jo både rødt og blått i seg. 
For flere år siden brukte vi ofte uttrykket:
"Lilla skjerf og fotform sko" i forbindelse med en gruppe mennesker. 

Hvilken type mennesker var det som ofte brukte fiolett? Da vi sa lilla, mente vi fiolett. Og hvorfor ville de benytte nettopp denne fargen? Hva kunne fiolett gjøre for dem?

Da er  jeg inne på et virkelig interessant tema - nemlig det at farger påvirker oss ulikt.
Vi er ulike mennesketyper, og når jeg har kurs eller underviser på skoler, kartlegger jeg deltagerne/elevene. Da er det enklere å forstå at en person elsker fiolett, mens en annen ikke kan fordra den.

Det er to lilla-farger, men i dag bruker de fleste benevnelsen lilla både om fiolett og indigo.
Hva er forskjellen på de to fargene?
Det er ofte vanskelig å skjelne mellom dem, og ikke alle klarer det. Det var også den store vitenskapsmannen og dikteren Johann Wolfgang von Goethe inne på. Han var også den første i moderne tid som beskrev den psykologiske effekten av farger. Hans Farvelære utkom i 1810.Det er selvsagt også mange ulike nyanser av fiolett og andre farger. Til venstre ser du en fiolett blomst som jeg kanskje kunne beskrive som magenta, en dyp rosa farge. Mens du til høyre ser en dyp fiolett variant, en farge som har mye sort i seg.

Dette med fargenyanser, og det å kunne sette sammen farger på en god måte, for eksempel i et interiør, kan være vanskelig. Da er NCS-systemet et fantastisk hjelpemiddel.


Så til sist vil jeg nevne fargesymbolikk. Den varierer fra land til land, fra kultur til kultur, og den kan forandre seg over tid.
I vår kultur er fiolett adventfargen, noe som er bestemt gjennom reglene i Kirkeårets farger i Den norske kirke.
Det er viktig å huske at fargesymbolikk oppleves utfra våre bevisste assosiasjoner. Fargepsykologien derimot handler om at fargene påvirker oss, og alt levende, på et dypt underbevisst nivå.


La meg slutte med et bilde av nordlyset. Et av naturens vakreste fenomener.

Som du har sett, har jeg ikke fortalt mye om hvordan den fiolette fargen påvirker oss. Jeg vil gjerne at du tenker over den fiolette fargens egenskaper og påvirkningskraft. Kjøp deg et fiolett stykke stoff, en genser eller lignende og test deg selv. Og jeg vil så gjerne at du skal legge ut en kommentar om hvordan fargen påvirker deg - om du liker den eller ikke. Jeg lover å svare.

Neste innlegg vil handle om indigo. Hilsen Tove.

PS. Vær klar over at ulike PC-skjermer kan gjengi farger ulikt.

8 kommentarer:

 1. Å, jeg er et menneske som har halve garderoben i den farge skalaen fra fiolett og mot begunder. Men som farge på en vegg, nei det tror jeg ikke. Det blir litt for mye!
  Ha en fin dag Tove!
  Her skinner solen så nå skal jeg ut å gå mine daglige 5km.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er den første som kommenterer på bloggen, men på FB er det flere som har kommentert, og jeg har svart.
   Og dere som tydeligvis liker fiolett, i ulike nyanser, trenger den. Dere er jo kunstnere!!!!! Det er gøy!
   Forstår at for mye fiolett kan bli voldsomt, men du trenger nok den fargen nå ettersom du er midt i prosessen med å lage smykker til utstillingen. Lykke til!
   Her er det også fint vær nå. Det har vært store skiftninger i været, og jeg savner snø!
   Men jeg skal også ut å gå. Hilsen Tove

   Slett
 2. Fiolett er for meg en farge som gir ro, men samtidig er oppmuntrende. Jeg liker den spesiellt om våren, sammen med hvitt og grønt! Jeg har ofte klær med den fargen i seg, men det også veksler med årstiden. Etter jul ønsker jeg meg alltid fiolette tulipaner. Ha en fin og fargerik kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for en spennende kommentar.
   Du er en helt utrolig kreativ person ut fra det vi ser på dine blogginnlegg. Du har derfor mange fiolette egenskaper. Og at du føler at fiolett er oppmuntrende forstår jeg, for det er for å få mer kreativitet at kunstnere ofte har brukt fiolett.
   Men at den gir ro, er mer uforståelig. Kanskje virker den slik på deg fordi du da får enda mer påfyll av kreativitet. Hvis idèene dine hadde stoppet opp, ville det kanskje gjort deg urolig.
   Klart at vi bare kan like en farge fordi vi synes den er pen, men underbevisstheten vår spiller også en rolle når det gjelder farger. Er dette et forståelig svar?
   En god helg ønskes deg, selv om været er så som så. Med fargeglade hilsener fra Tove.

   Slett
 3. Ja, det var klokt. Jeg får mer ro av å være kreativ, det er jammen sant det! Etter jul kjenner jeg godt på det. Man har gjort i stand, slappet av og så kommer nesten en tomhet når jula er ryddet vekk. Da blir det "liv" i meg med litt innslag av fiolett. God helg til deg også. Været får være som det er, jeg skal ut en tur likevel. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at svaret mitt ga gjenklang i deg. Håper vi treffes en dag og kan prate mer. Er du i Oslo må du si i fra. God søndag ønskes deg - nå i finværet! Jeg skal i skogen. Hilsen fra Tove

   Slett
 4. Jeg er veldig glad når den syrinede busken i hagen har mange fantastiske mørke fiolett blomster om våren. Jeg elsker... men det er også den vakre vårgrønne og den blå og hvitt på himmelen, det er en del av den. Jeg kjøper vanligvis knapt fiolett... nesten ikke. En gang jeg kjøpte en kjole og en frakk. Frakk ligger på gulvet... kanskje i neste vinter igjen :-) Og kjolen... jeg gikk til skapet og har nå det på. Kjolen er mørk fiolett og laget av fløyel... slank på kroppen, har lange armer - og armene er brede nede og skjørtet er nesten nede på gulvet. Jeg sier deg Tove:
  nå jeg er dronning. Det er fargen. Det gjør sublim, dominerende og også festlig. Jeg kjøpte kjolen for julaften for mange år siden ... og jeg laget meg en kjede med flere farger, den er vanskellig å beskrive - rød, rosa, lys turkis og hvit på en fiolett bakgrunn slik at kjolen løsnes opp.
  Jeg ønsker deg en fin kveld. Jeg blir en liten dronning i kveld og drikker et glass rødvin. Skål Tove. Fantastisk ditt bidrag. P.S. Jeg ville kjøpe den røde frakken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for en herlig kommentar, Viola. Her er det mange ting å svare på. Først det med fiolett syrin og bakgrunnsfarger. Farger kan fremheve hverandre, men farger kan også ødelegge for hverandre.
   Jeg ser deg for meg i den fiolette kjolen, Viola.
   Før 1856, da en kjemistudent ved en tilfeldighet laget den første anilinfargen, var fiolett den dyreste fargen å fremstille. Derfor var det bare kongelige, kirkens overhoder og de rike som kunne kle seg i fiolett. Nå er du som en dronning!
   Jeg så ditt innlegg først nå, men vil skåle for deg i kveld. Håper du hadde en fin fredagskveld.
   PS. Blir kåpen rød på din skjerm? Den ene kåpen er fiolett, den andre er oransje.
   En god og fargerik søndag ønskes deg av Tove

   Slett