torsdag 6. februar 2020

Fargen Gul
Det 5. innlegget om regnbuefargene.
Alle forbinder vel gult med sola, som er så viktig for oss. Men fargen gul på andre ting, kan virke stressende for mange.       Likevel er gult en viktig farge.


Jeg starter med det gule huset til vår store maler Edvard Munch, som ligger i Åsgårdstrand.
Munch var glad i farger, og brukte ofte fargene som symboler i sine bilder.
Jeg synes en slik gulfarge på hus er pent, og fargen er vakker sammen med det grønne.

Bilde hentet fra Nordsjö
Det ser delikat og lekkert ut dette gule soverommet, og gulfargene er ikke sterke.
Men gult er faktisk den fargen flest mennesker sover dårlig i.


Her er en sofagruppe i en helt annen nyanse av gult. Den liver opp, men for mange kan den nok bli litt slitsom i det lange løp. Gult er også uheldig for mange som er plaget av hodepine.
Gult er heller ikke en farge som bør være i omgivelsene til mennesker med psykiske problemer.


Denne fargen er dypere og har mer rødt i seg. Veldig vakker!
Jeg legger ut bilder av ulike fargenyanser, slik at du kan se forskjeller. Ingen farge er som du ser bare "en farge", derfor -  velg riktig nyanse! 
Kjøttmeisen ser nesten lys grønn ut på dette bildet, men den er gul. Den besøker oss på fjellhytta, og jeg har til og med vært så heldig å få se mange unger forlate fuglekassa en tidlig morgen. En utrolig opplevelse etter å ha fulgt hun og han og mating lenge.

OsloMet har valgt gul som sin logo-farge. Og hva signaliserer den gule fargen? Jo nettopp - i fargepsykologien er det kunnskapens farge. Jeg har flere ganger sagt til folk som skal opp til eksamen, kle deg i gult, og se om det kan skjerpe hjernen. For blått og gult er mentale farger.
Og det er, enten du tror meg eller ei, flere som har kontaktet meg i ettertid og sagt at de synes det hjalp dem. Men jeg sier alltid til dem som er skeptiske til fargenes betydning - prøv selv, ikke tro på det jeg sier. Kjøp deg noen T-skjorter eller noen stykker stoff i ulike farger, og føl hvordan du selv reagerer på de ulike fargene. Vi reagerer ulikt, og noen er mer sensitive enn andre! Noen blir faktisk syke, av for dem, feil farge.


Ikke så ofte vi ser en gul kake, men jeg kan love deg at den smakte godt.
Og vakker er den med den dype indigo-blå pynten. Stemorsblomster og blåbær.

Ballblom er en av mine favorittblomster. Men som du ser, den litt uglesette hestehoven er også riktig vakker.


Her ser du en helt ulik nyanse. Den kan vel nesten kalles lys-gul/grønn - her er lyset avgjørende.

Bilde hentet fra OFG - Opplysningskontoret for frukt og grønt.


Grapefrukt inneholder mengder av C-vitamin. En halv grapefrukt gir deg 70 % av dagsbehovet.
Om man merket hjertevennlige matvarer med et lite rødt hjerte, ville grapefruktjuice kvalifisere for et slikt stempel. Den inneholder lite fett, og i tillegg til mengden C-vitamin inneholder grapefrukt både kalium, folat og kolesterolsenkende pektin. Men det er ikke alt. Grapefrukt er en av de beste kildene til D-glukarsyre, enda en kolesterolsenkende komponent.
Dette står å lese i boken Farge Dietten - Tenk helse - tenk farger!


Men vi kommer ikke utenom påske når vi snakker om gult. I vår kultur er gult symbolet for påsken.

Men i andre kulturer symboliserer fargen noe helt annet.
Som skrevet tidligere, symbolikk er ulik i ulike kulturer, og forandrer seg over tid.
Gult var en hellig farge i Kina, mens den i Frankrike symboliserer sjalusi, og i Norge forbindes den ofte med falskhet. I Øst-Asia derimot, sto den for troskap.
Hvorfor gult er valgt som påskefargen henger kanskje sammen med den gule plommen i egget, kyllingen som representerer nytt liv, og solen som får mer kraft om våren her i nord.

Som med de andre fargene jeg har beskrevet om så langt - fiolett, indigo, blått og grønt, kunne jeg skrevet mye mer. Men som sagt, jeg vil at du selv skal fordype deg litt i den enkelte farge, og komme med spørsmål og kommentarer. Og i boken min, Fargene forteller, som igjen er på lager, kan du fordype deg i fargenes spennende verden!Her skal jeg og min mann på kanefart, tur/retur fra Rudi Gard til Sør Fron Kirke i Gudbrandsdalen. Der var vi på konsert med Hemsing-søstrene og gruppa Kvarts. Seks sleder etter hverandre. Det ble lagt skinnfeller i sledene, og min gule dress varmet godt. Det var lille nyttårsaften, måneskinn og 4-5 minusgrader. Helt perfekt. Både kanefarten og konserten var helt magisk.  Tror dette var i 2012.


Jeg ønsker deg mange gule og gode dager fremover. Neste farge blir oransje.
Hilsen Tove.
6 kommentarer:

 1. Gult er kult. Jeg liker å pynte med gult til påske, men kun for en liten stund. Jeg har gult vaskerom, men ikke den skarpe fargen. Litt mer som fargen på den gule kaken her.Jeg har hatt gul genser flere ganger og gult i skjerf og luer er fint. Morsomt å lese hos deg. Ha en finfin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi hadde gule vegger i hele stua for en del år siden. Men malte over til en mer kremaktig variant, men lot den innerste delen være. Men etter en stund orket jeg ikke den gule mer, og vi malte også den delen som resten. Og gult til påske må vi ha.
   God søndag ønskes deg av Tove

   Slett
 2. Jeg liker gult, varm og fin farge. Men den kan også være utfordrende. Der jeg jobbet tidligere, malte vi mitt nordvendte kontor gult. Da oppdaget jeg hvor "krevende" den fargen kan være, og det må mye lys til for at den skal være fin. Jeg ble mektig lei etterhvert, og enig med meg selv om at nordvendt gul "nordstue" hjemme aldri ville bli en realitet. Det hadde jeg nemlig innbilt meg at jeg ville ha...Den gulfargen som finnes på mange hus nord i Sverige synes jeg er fin.
  Hils, og ha en flott uke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Egentlig er jo alle farger krevende når vi tenker lys. Lyset forandrer fargene. Derfor er det viktig å velge farger i det lyset som du vil ha mest av i det rommet du skal velge farge til. Men da må du velge fargenyanse både i dagslys og i lampelys. Hos dere der nord blir det vel enda vanskeligere, da dagslyset forandrer seg så mye. Fra nesten mørkt hele døgnet til det motsatte.
   Jeg vil heller ikke ha gule rom igjen.
   Jeg husker ikke helt hvilken gulfarge det var i Sverige, skal se litt på det.
   HJ hilser tilbake, og vi ønsker deg alt godt. Hilsen fra Tove

   Slett
 3. Gult er kult! Vi bor i et gult hus, det er fin farge på hus, både ute og inne. Ellers er ikke gult en farge jeg bruker så mye, jeg vet ikke hvorfor. Bruker mer mot orange, unntatt ved påsketider og sol da er det supert med gult!

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig med deg, jeg liker også gule hus.
   Jeg vet ikke om du har brukt boken min for å finne ut hvilken egenskaper du har, hvilken hoved-menneske-type du er?
   Hvis ikke gjør det. Da forstår du kanskje hvorfor ikke gult er din farge inne/på klær. Jeg kan gjette hvilke grupper du vil gjenkjenne deg mest i, og stemmer det, vil du faktisk trenge noe gult!
   Beste hilsener fra Tove.

   Slett