søndag 6. oktober 2019

Høstfargene er viktige for oss her oppe i nord!
Farger kan gjøre oss glade eller triste - aktive eller passive - varme eller kalde!
Uten farger intet liv!


For noen dager siden ruslet jeg en tur i området her jeg bor på Stovner.
Så mange vakre høstfarger. Og vi trenger disse varme fargene før vi går inn i høsten og vinteren. 
Men som du kan se av bildet, er buskene i forgrunnen i en "kaldere" farge enn de i bakgrunnen. Men vakre er de alle.
Farger er viktig i alle sammenhenger.
Og alle disse trærne har flotte farger. De første har fremdeles oransje blader, mens det neste er blitt gult. Ikke lenge før bladene faller av der.
Merkelig å tenke på at når klorofyllet forsvinner, viser det seg at de andre fargene har ligget under og ventet på å komme frem i lyset.
De tre bildene over er tatt utenfor Stovner Senter da jeg gikk der i dag, 6.10. Utrolig vakkert!
Mange tenker på Stovner som et trist sted å bo. Som jeg har skrevet tidligere er det tvert i mot.
Og alt dette som er plantet utenfor senteret gjør det ekstra flott. Det første bildet i innlegget ble tatt på baksiden av senteret.
I Aftenposten i dag, søndag 6. oktober, kan du finne en to-sider om Stovner, som bare er skryt.
Artikkelen er skrevet av Awais Aslam, som nå ble valgt inn i bystyret i Oslo.
Overskriften er "Stovner er et forbilde for hele Norge". Det har du ikke hørt før!
Han har tre klare råd: "Reis til Stovner. Se hvor flott vi har det. Og lær av oss!"Men det er ikke bare trærne som er vakre. I hagen har vi hatt masser av sommerfugler, mye mer enn vanlig. De har særlig vært glade i plommene i hagen, og de har vært her omtrent til nå.


Da vi hadde vært borte noen dager og kom hjem etter mye regn, hadde soppen virkelig kost seg i plenen blant gresset som hadde blitt langt. Selvsagt måtte jeg plukke det bort, men dekorativt var det!


Et merkelig fenomen jeg ikke har opplevd før. Jeg elsker ballblom, og de kommer hver vår i en stor "klase" i bedet under kjøkkenvinduet. Jeg venter med å klippe bort alle bladene, da det visstnok skal gi vitaminer til neste år. Jeg kan ikke så mye om hagestell, så kanskje stemmer ikke det?
I alle fall - plutselig for ca. 14 dager siden kom en blomst, og etterhvert to til. Gule og vakre!
De står fremdeles når jeg skriver dette - den 3. oktober. Er det vanlig? Jeg har som sagt ikke sett tidligere at de blomstrer på høsten. En stor glede å se dem!
Men i dag, da jeg skulle publisere innlegget var de borte. De tre rådyrene min mann så i går kveld hadde tydeligvis spist dem.
Med fargesprakende hilsener fra Tove.


10 kommentarer:

 1. Så mange fine bilder av høstfarger du viser! :)Det blir ikke så skarpe høstfarger her i Bergen, men jeg gleder meg over nypene på villrosebuskene og blålilla hortensia i hagen. Blomkarsen er ikke helt ferdig enda, men snart tar nok forsten dem. I går byttet jeg til mørkere farger på lysene i lysestakene, lilla og oransje. Ja, jeg elsker farger! Det må vi ha! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg elsker disse fargene, og på grunn av fargene synes jeg høsten er en flott årstid.
   Så bra at du er opptatt av farger. Mange er jo ikke det dessverre. Og de aner ikke hvor viktige fargene er. Fine høstdager ønskes av Tove

   Slett
 2. Heisann, med ett var høstfarvene skjult under et lag med hvit snø denne uka! Jeg skal se om våre ballblom blomstrer under verandaen denne høsten... om ikke de er blitt rådyrmat også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så det er ikke nytt for deg at de blomstrer om høsten? Det var nytt for meg.
   Men selv om de er vakre, er rådyrene blitt et problem flere steder, dessverre. Fine dager ønskes av Tove

   Slett
 3. Gleder meg til å komme til Stovner. Det var litt underlig med de ballblommene nå. Fine bilder. Høsten er vakker!

  SvarSlett
  Svar
  1. Velkommen skal du være!. Ja, synd at rådyrene tok ballblommene før du kommer. Hilsen Tove

   Slett
 4. Så fint høstinnlegg, og flott med positive ord om Stovner. Fint at bildene som tegnes i media kan nyanseres, for det er mye bra alle plasser. Jeg har ikke sett ballblom blomstre her nord nå, men for en uke siden så jeg blåklokker helt nord på Helgeland...underlig. Hage driver jeg etter innfallsmetoden. Jeg har ikke mye kunnskap, men tenker at med god jord, lys, litt gjødsel og vann så ordner det meste seg. I dag har jeg tømt blomsterpotter og båret inn hagemøbler og pynt, for nå snør det her nord.

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig bra med den artikkelen om Stovner. Ingun (bloggen Klepparova) kom på besøk for vel en uke siden, og jeg viste henne rundt. Hun hadde ikke vært på Stovner tidligere, og syntes det var kjempefint her. Tror kanskje jeg må ta noen omvisninger. Blir du med?
   Hage er heller ikke min sterke side, får også altfor liten tid. Men det som gleder meg mest er om våren, når blomster stikker hodene opp og titter på meg.
   Her har det bare vært regn og grått dag etter dag. Bra at vi har hatt høstfargene som har lyst opp.
   Beste hilsener fra Tove og HJ.

   Slett
 5. Så mange vakre bilder av fargene i høsten. Nei, jeg har heller ikke sett ballblomst i høsten? Men det har jo vært løvetann ofte på denne tiden, selv om det er en vårlig blomst også. Det har vel litt å si med regn og kulde tenker jeg. Vakkert var det jammen! Kos deg videre i den fargeglade høst!

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er vi flere som ikke har sett ballblom om høsten.
   Jeg koser meg med fargene, og vet at du også gjør det.
   Beste hilsener fra Tove

   Slett