fredag 6. september 2019

12. og siste innlegg om vår tur Oslo - Vesterålen
og tilbake via Andøya, Senja og Sverige.
Dette innlegget er fra 25. - 26. juni 2019.


Jeg sa i et tidligere innlegg at det også ville bli flere godbiter på strekningen gjennom Sverige.
Og her er en av dem - Âlvros gamla kyrka i Jämtland, som nesten gjorde oss målløse.
Men jeg har bestemt meg for å lage et eget innlegg om denne kirken senere.


Men på sletten ved siden av kirken lå dette gamle huset, og det viste seg at det hadde en fotoutstilling, og var innredet med gamle møbler. Og døren sto oppe, så vi kunne gå inn. (Regndrypp på linsen.)



















Kanskje har dette vært en gammel skolestue? Her sto det i alle fall en gammel skolepult.

På bordet over sto denne vakre vasen, som nesten ser ut som en papirpose. Men den var laget av keramikk, med bilde av kirken.










Rett over veien for kirken lå en "Gammel gård", som det sto på skiltet. Ikke noe navn på gården. Den var visstnok flyttet dit fra et annet sted.
Men jeg ville så klart også inn her for å titte, og vi kunne få kaffe her. Det passet bra. Vi er nå i Âlvros i Jämtland, like før vi kommer til Sveg på vei nr. 45.









Jeg kan ikke huske om denne "støtten" sto utenfor kirken eller gården. Det blir litt mye å huske og å passe på etter en så lang tur.










Vi gikk inn, og her var det mye gammelt og fint. Men det blir for mange bilder hvis jeg skal vise alt. Men vi ble møtt av en veldig "trevlig" dame og en ung jente, som var frivillige der på gården den dagen. Vi fikk oss kaffe og mat og en hyggelig stund, og skrev i gjesteboken, før vi dro videre.









Etter en god del mil, var vi nå kommet til Mora, med statuen av Gustav Vasa. Vi kjenner dette stedet fra vinteren, når vi hører om "Vasaloppet". Vår yngste sønn gikk dette løpet for noen år siden.










Og her er Vasaloppets Hus og portalen som markerer mål.










Her er Målgården til venstre, men jeg kan ikke huske hva den andre fine bygningen var.



Statuen - Vasalöparen - er virkelig flott.
Den er laget i bronse av Per Nilsson-Öst, og var en gave fra
Mora kommun til det 50. Vasaloppet i 1973.
Skulpturen ble avduket i 1974.









Men også i Mora var det selvsagt en vakker kirke.
Denne dagen var det for det meste regnvær, og det var ganske uvant, for vi hadde jo omtrent bare hatt godt vær. Så ingen grunn til å klage
.
Men selvsagt måtte jeg ta farvel med Mora-hesten. Den er jo så fin. Men som sagt, det regnet, så noen lang spasertur ble det ikke i Mora.

Men vi fikk vi oss litt mat, før vi kjørte videre mot Malung.

Denne tirsdagen blir den siste overnattingen på turen, og det ble i Malung - på Sankt Olof Hotell & Krog. 








Dette oppslaget møtte oss i resepsjonen, og jeg tar det med her ettersom dette også er historie som henger sammen med vår egen, blant annet om Olav Den Hellige. En av pilgremsveiene til Trondheim gikk forbi Västerdalälven og den vakre Malungs kyrka. 










Hotellet var hyggelig, både inventaret, betjeningen, rommet og maten var helt topp.











Neste morgen, vår siste før vi var hjemme, var været fint, og vi bestemte oss for å ta en titt på kirken før vi reiste fra Malung.
Og det angret vi ikke på - for her var det vakkert.











Som det sto i oppslaget, ligger Malung kyrka ved Västerdalälven. Jeg viser et bilde av kirken innvendig, i tillegg, en av de mange skulpturene, som vel er i tre. Men her synes jeg det er viktigere å vise omgivelsene, selv om også kirken er vakker inne. Den er restaurert og ombygget flere ganger. Så vidt jeg kan forstå er kirken fra 1200-tallet. Her ligger masse historie.












På grunn av den vakre beliggenheten, ble nok dette området også benyttet mer enn som bare en kirkegård. Her kunne man sitte i fred og ro og se utover elven, eller rusle en tur. Virkelig vakkert!


Så ble kursen satt mot Charlottenberg der vi spiste og handlet, for så å kjøre til Oslo.
Men det er skremmende hvordan disse vakre blomstene snart tar over langs alle veier både i Norge og i Sverige. De eter seg inn på jorder og åkre. En stor dugnad trengs. De er vakre tidlig på sommeren, men vi vil ikke ha dem!

Så takker jeg dere for turen. Har dere spørsmål er det bare å ta kontakt. Dette var en fin opplevelse!
Beste hilsener fra Tove.

10 kommentarer:

  1. Så hyggelig at du tar deg tid til å skrive så utførlig og vise så mange bilder! Virkelig interessant! Skjønner at jeg har vært altfor lite i nabolandet.
    Jeg har vært en tur i bringebærskogen i dag, og nå blir det nok strikking til nyheter og videre program på TV.

    Riktig god lørdagskveld fra Ingunn

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for hyggelig kommentar. Er det mer bringebær igjen nå? Her er det slutt forlengst.
      Det du strikker er jo så flott! God søndagskveld ønskes av Tove

      Slett
  2. Heisann, nå sover barnabarna godt i deres tippoldemor-og far sine senger som en gang sto i barnebarnets rom, men nå er i vårt hus.
    En fin avslutning og siste dag på turen deres Tove. Kirker er kulturbærere med sine stiltrekk. Alltid interessant å ta en titt inn! Enig med deg ang lupinene, vakre før frøsetting, og dessverre en plante som overtar territoriet totalt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så herlig med små barnebarn som sover i gamle senger!
      Ja - da var turen slutt, og takk for at du fulgte med.
      Ja, kirker er spennende, det vet jeg du er enig i.
      Og selvsagt er du også enig i dette med at lupinene tar over alle steder. Litt skummelt!
      En fin søndagskveld ønskes deg og dine av Tove

      Slett
  3. Jeg sier det igjen, mange fine bilder fra en flott tur. Jeg kom hjem natt til tirsdag og etter det har det gått slag i slag med avtaler, møter og gårsdagen forsvant konfirmasjon selskap osv. Slik er det når man har vært på tur, da samler det seg opp.Ha en fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Velkommen hjem. Jeg gleder meg til bilder fra Italia og Asti.
      Og travelt har det også vært her.
      God søndag også til deg. Hilsen Tove

      Slett
  4. Enda eit fint innlegg frå den begivenhetsrike turen til nord.
    Du er flink som skriv fyldige innlegg, lett for deg og andre å finne
    ut om stadane dokke besøkte.
    Håpe du har fine dagar i september.
    Her har vore nydeleg nokre dagar, men i morgon skal regnet innta Sunnmøre.
    Helsing Anne-Mari

    SvarSlett
    Svar
    1. Vel - da er turen slutt. Det har vært en stor jobb å finne tilbake til riktige bilder og steder. Men da er det lett å gå tilbake til senere.
      Når det gjelder været er det helt uberegnelig. I går skulle det komme mye regn her på Østlandet, og det regnet en del da vi dro til Sverige i går. Men så klarnet det utover dagen. Og da vi besøkte vårt barnebarn i Fredrikstad i går ettermiddag var det sol og sommervær. Nå er det grått i Oslo.
      Jeg ønsker også deg fine og fargerike september dager. Hilsen Tove

      Slett
  5. Hei. Selv takk for turen, dette har vært spennende å følge med på. Og nei, jeg har dessverre ikke vært i Âlvros gamla kyrka, selv om jeg har kjørt 45'an. Du har rett i at jeg har vært mange steder i vårt naboland. Er sommeren dårlig her på kysten, er det bare å pakke i bilen og kjøre østover. Mange fine sommerdager har jeg hatt hos våre naboer. Og så er veiene bedre hos dem, dermed har det også blitt noen rene transportetapper gjennom Sverige. Og skal jeg besøke venner helt øst i Finnmark, så blir korteste vei over Bjørnefjell til Sverige, så til Finland, inn til Kautokeino, ut fra Karasjok til Finland, og så inn i Neiden. Det blir mye bilkjøring med slike avstander! Ha en fin uke, klem fra nord.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig at du har fulgt med, Oddrun. Du burde glede deg til Älvros kirke - som sagt jeg skal lage et eget innlegg om den. Så må du se på den neste gang du skal denne veien!
      Ja, sannelig har du kjørt mye! Men når man ikke stresser, og hvis man liker å kjøre bil, er det faktisk hyggelig. Alle timene til/fra/på flyplasser er mye kjedeligere synes jeg.
      Jeg ønsker også deg en fin uke. Klem fra oss to i sør.

      Slett