mandag 2. september 2019

11. innlegg fra vår tur Oslo - Vesterålen
og tilbake via Andøya, Senja og Sverige.
Dette innlegget er fra 24. juni 2019.

Beklager at det er lenge siden forrige innlegg. Det skyldes at jeg har vært uten internett siden uværet i Oslo natt til torsdag i forrige uke. Da ble modemet ødelagt av lyn og torden.Dorotea ligger i Södra Lappland, og her fant vi denne vakre campingplassen - Slagnäs Camp.
I nærheten ligger også en vakker kirke.Det hadde klarnet opp, så nå var det ganske så fint vær.
Her var det hyggelig ut, så vi kjørte opp til resepsjonen og spurte om det var hytte ledig. Og heldigvis - en fin hytte sto klar. Du ser den til venstre. 
Over ser du også at det var badstu på "tunet", med et lite tjern foran som vi kunne svømme i. Vi klarte oss med dusj. 

Neste morgen var det på'n igjen, men siden forrige kveld hadde min mann fått veldig vondt i venstre hånd. Han lurte på om han hadde holdt rattet i samme posisjon for lenge. Det ble nå bare verre. Vi stoppet for å handle litt "godis" i Gällivare, men kjørte videre til Jokkmokk.
Et merkelig navn. Der fant vi en restaurant, Restaurang Opera i Storgatan, som hadde verdens beste "Kycklingtallrik"! Den kyllingen var stekt på en spesiell måte, og smakte nydelig.Men da vi hadde spist, oppdaget jeg selvsagt nok en vakker kirke - Jokkmoks Kyka.
En stor kirke til å være på et så lite sted.
Kirken ble innviet i 1889, og er "församlingens hovudkyrka".
Kirken har hatt noen renoveringer, men den er i dag stort sett tilbakeført til det opprinnelige. Det ligger mye spennende historie her som det vil føre for langt å gjengi.
Da vi kjørte videre i denne vakre naturen, hadde min mann fått enda mer vondt. Nå måtte han ha en pause. Og da tok det ikke lang tid før vi var i Vilhelmina.Og da vi kom til Hotell Wilhelmina, stoppet vi og gikk inn for å få oss en kaffe, og se hva som kunne gjøres.
Og i resepsjonen sto denne fantastiske unge mannen, som heter Thomas Lönnberg.  Han ville vite om vi skulle bestille rom, men da vi sa at vi bare ønsket kaffe, var det helt greit. Han kom bort til oss, og han så hånden til HJ som nå hadde hovnet opp, og han sa at han skulle prøve å skaffe lege.
Lang historie kort, legesenteret i Vilhelmina var stengt, han ringte rundt, og fikk vite at vi måtte til legesenteret/sykestuen i Åsele. Han ringte dit og bestilte time, forklarte veien, og gjorde alt i hans makt for at dette skulle gå bra. Vi bestilte også rom for natten.
I Åsele ble det tatt blodprøver etc. og det viste seg at dette var urinsyregikt. Det hadde min mann hatt i foten tidligere, men vi visste ikke at dette også kan komme i hånden. Han fikk medisiner, og resept ble lagt inn på apoteket i Vilhelmina. Og vi hentet mer neste morgen.
Jeg skriver så utførlig om dette, for maken til service skal man lete lenge etter! Thomas anbefales på det varmeste. Vi fikk et bra rom, spiste middag, og frokost neste morgen.


Dette skiltet sto utenfor hotellet.
Vakker utsikt fra spisesalen. 
Vi fikk en hyggelig prat med Thomas før vi dro neste morgen, og da hadde medisinene allerede hjulpet godt, og vi hentet mer på apoteket. Tusen takk Thomas - du var enestående!


Nydelig hele veien, og fint vær. Men jeg vet ikke hvor disse bildene er tatt. Men jeg vet at vi spiste lunsj i Strømsund, men tror ikke det er bilder derfra.

Men som du ser er vi nå kommet til Østersund.


Flotte bygg her. Både bibliotek, universitet og - jeg tror det er rådhuset.


Det nærmet seg kveld, og dette skiltet dukket opp. Kanskje vi kunne overnatte her? Enkle hytter på en liten gård.
Og jo - her fikk vi en enkel hytte for en billig penge. Men så hyggelig her på tunet - med bord og krakker.

Været var deilig, og HJs hånd var nesten som ny, så vi kunne unne oss et glass vin og litt nøtter ute på det hyggelige tunet.
Men jeg måtte også titte litt rundt, og bak vår hytte var det en liten husmannsplass. Her var det en gammel brønn og en "kjeller", sikkert til oppbevaring av mat på den tiden. Veldig sjarmerende å se i dag, men så tungvint det var på den tiden!

Da var det sengetid - en ny spennende dag ventet neste morgen. Hilsen Tove

16 kommentarer:

 1. Sikkert en veldig koselig tur! Vi har kjørt der også et par ganger. Vakker kirke i Jokkkmok. Herlighet så heldige med den Tomasgutten. Godt å få hjelp i rett tid. Håper han er fin igjen nå. Ha en vakker dag. Her regner det litt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir mange kirker i disse innleggene, men det viser jo bare hvorviktige kirkene har vært - kan jeg si på godt og vondt?!
   Ja, Thomas var en flott kar, og ikke mer enn 18 år!
   Og Hans-Jørgen ble raskt bra da han fikk medisiner, men dette er voldsomme smerter.
   Her regner det også - men da satser vi på i morgen!
   Hilsen Tove

   Slett
 2. Svar
  1. Takk for det. Gode dager ønskes av Tove

   Slett
 3. Mange opplevingar på turen, men betennelsen i handa til mannen kunne dokke vore foruten. Det blir langt å køyre visst det er berre ein sjåfør.
  Nydelege bilder og god service.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig - den vonde hånda kunne vi vært foruten. Men da hadde vi ikke blitt kjent med Thomas. Kjempeservice - eller jeg vil kanskje heller si at denne gutten var kjempesnill og omtenksom.
   Hans-Jørgen liker å kjøre, og sier at han ikke blir sliten. Jeg liker ikke å kjøre hans store bil, så han kjørte og jeg leste kart. Hilsen Tove

   Slett
 4. Heisann, det endte heldigvis godt til slutt da! Slike turer byr på mange overraskelser og minner for resten av livet. Litt på måfå og litt på innskytelsen og litt nødvendig skifte av retning. Spennende!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det endte godt takket være Thomas. Utrolig at han bare er 18 år. Hilsen Tove

   Slett
 5. Det er fantastisk å spore reisen din, Tove.
  Takk for mange fine bilder og rapporten din.
  Hilsener til deg. Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du følger med. Da kan du lære mer både om Norge og Sverige. Det er gøy. Håper jo å se deg i Norge neste år. Hilsen Tove

   Slett
 6. Så artig å lese! Utfordringer kan også føre noe hyggelig med seg slik som i dette tilfellet. En god opplevelse både for dere og den gode hjelperen vil jeg tro.

  Gode september-dager ønskes fra Ingunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja heldigvis at vi traff Thomas. Veldig hyggelig å bli kjent med han. Jeg ga han også boken min som takk, for den ble han så interessert i.
   Ønsker fine og fargerike dager. Hilsen Tove

   Slett
 7. Mange fine bilder og flott å se. Litt av en tur dere hadde. Nå har jeg kommet tilbake fra sommer i Italia, bilder kommer etterhvert. Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenker du har hatt det fint i Nord Italia! Gleder meg til å se bilder.
   Så er det snart helg igjen. Ha det godt hilsen Tove

   Slett
 8. Hei igjen. Nå er jeg på etterskudd i blogglesning og kommentarer. Så flott at dere fikk hjelp underveis, det finnes alltid noen "engler" der ute som trår til litt ekstra. Herlig ung mann dere traff!
  I Jokkmokk har jeg vært flere ganger. Plassen ligger nøyaktig 600 kilometer herfra, noe som betyr at det er en dags kjøring, selv med barn i bilen. Og campingplassen der er flott for unger, så der har vi tilbrakt en del sommerdager.
  Jeg har kjørt videre sørover også, og blant annet klart å bomme på veien videre i Østersund. Da ble det en runde rundt Storsjøen...og her i huset har vi nå lært en gang for alle hvor både byen og sjøen er.
  Mora kom vi til en sen sommerkveld. Der tror jeg at det måtte være en festival av noe slag, for det var et yrende folkeliv og fyrverkeri midt på natta. Og campingplassen var full, så vi kjørte videre.
  Fint å få henge med dere på tur, hils.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har sannelig vært mange steder. Og det er jo gøy for oss at du gjenkjenner mange av de stedene vi kjørte gjennom. Takk for dine artige beskrivelser.
   Jeg er selvsagt spent på om du var innom Älvros kirke. Det er i neste og siste innlegg. Jeg skal lage et eget innlegg om den senere.
   Håper du har fine dager, selv om været er opp og ned over alt. Så regn - så sol. I dag er det sol her, i går regn. Beste hilsener fra oss begge. Tove

   Slett