mandag 16. september 2019

Vi trenger fargene.
Flott artikkel i Fargemagasinet No. 4 2019.
"Fargetrenden vokser - Fordi det lønner seg."
Lurer du på hvorfor farger lønner seg? Det er utrolig mange grunner til det.  La meg nevne noen:
Trivsel, bedre helse, bedre humør, bedre synlighet, bedre salg etc.

Under kan du lese hele artikkelen "Fargetrenden vokser fordi det lønner seg".
(Beklager artikkelens plassering på siden, men det får jeg ikke rettet.)

Farger er et tema som engasjerer, og folk tar gladelig en diskusjon om stygt og pent godt forankret i egen smak og behag.
Slik har det vært lenge. I disse dager er det 40 år siden Fargemagasinet kom ut for første gang. Den gangen var brunbeisede hus rådende trend. Men mange begynte å bli lei og ønsket lysere hus – helst hvitt. Det skapte røre! Hvite hus; hvilken vederstyggelighet, helt uvanlig og noe så skjemmende! Folk raste og naboer sto mot naboer. Nymalte hus ble klaget inn til fylkesmann og bygningsetater, mens hvitfargepatriotene kjempet for friheten til å bestemme selv. Det var friheten som vant, og resten av historien kjenner vi.
Husene ble hvite, og så grå. Veldig mye grått, altfor mye grått, mener mange (blant dem vi). Om debattformen ikke er like hissig som for førti år siden, har fortvilelsen over «gråifiseringen» av bygg og bydeler landet over vært ektefølt.
Trivsel og merkevarebygging
Den gang sto sinnene i kok, og stygt sto mot pent. I dag er argumentene mer nyanserte og sofistikerte. Flere og flere, også fagfolk, begynner å anerkjenne at fargen har betydning langt utover å dekorere og beskytte det enkelte hus. I dag løftes fargen fram som et stort felleseie, skaper trivsel (og god helse), og er viktige identitesbærere med stor betydning for merkevarebygging av steder og bedrifter.
Vi som fryktet et grått land kan puste litt roligere. Det skjer ting som tyder på at faren er over. I Lillehammer avverget nylig tre driftige damer at borettslaget deres ble grått. De fikk gjort om beslutningen om å male grenda grå, fordi de ville noe annet enn å følge den grå trenden. Resultatet ble at husene ble malt i fem ulike farger, og avisen Gudbrandsdølen slo saken stort opp som en riktig gladsak.
Damene forteller at det ikke var gjort over natta natta å få hele borettslag med på en snuprosessen. Men med godt forarbeid, gode argumenter og skikkelig prosess gikk det veien. Nå er alle fornøyd med fargene, og at helheten ble så bra.
Vi tipper de vil inspirere mange til å velge farger. At forbipasserende omtaler grenda som Lykliga gatan og Kardemommeby, er et positivt tegn. Det er åpenbart at fargene får fram gode følelser. Det avisen ikke kommenterer, er at løsningen med innslag av gult, rødt og grønt kler byen langt bedre enn nok en klynge med grå hus. Etter OL på Lillehammer i 1994 huskes byen for Storgata med sin gamle trehusbebyggelse malt i fint avstemte og historisk riktige farger. Siden har gata, helt garantert, trukket mang en turist til byen.
I Egersund ser de potensialet i farger. Der skal en ny fargeveileder bidra til utvikling i byen, og mer attraktive gater og torg. Interiørarkitekt Heidi Karlsen Aarseth, som må tilskrives mye av æren for prosjektet, argumenterer godt for fargene.
– De skaper rom, tilhørighet og atmosfære. Vi trenger farger, sier hun med sterk faglig tyngde.
I næringslivet ser stadig flere ledere sammenhengen mellom virksomhetens evne til å lykkes og ansattes trivsel. Resultatet er hyggeligere kontorer; de hvite og sterile lokalene må vike for blant annet mer farger.
Vi tror at denne fargetrenden er mer enn et motelune og fargeblaff i stilhistorien. Det fargeløse og ensfargede strider ganske enkelt imot vår natur og naturen. Fargene kommer fordi vi endelig tør å kjenne at vi trenger dem, og tør å si det. At fagfolk kommer på banen med kunnskapsbaserte løsninger er sterkt.
Vi gleder oss til en framtid med mye lønnsom trivsel. Hvordan det går, overlater vi til Fargemagasinet å oppsummere. La oss si om nye 40 år.
Bjørg Owren er ansvarlig redaktør for Fargemagasinet, og det er Bjørg som har skrevet denne artikkelen.
Utgiver av Fargemagasinet er IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør.

Både tekst og bilder i dette innlegget er brukt med tillatelse.
Du kan lese mye spennende om farger på www.fargemagasinet.no.

Tusen takk. Hilsen Tove.10 kommentarer:

 1. Hei! Hurra for damene på Lillehammer og alle andre som er opptatt av å fargelegge omgivelsene våre!
  Jeg gikk i klasse med Bjørg på gymnaset. Vi gikk den såkalte "kunstlinja" på Lillehammer gymnas.
  Enig med både deg og henne at farger er viktig!
  Jeg var innom en møbelbutikk i sentrum har i Bergen en dag. Mange stilige møbler utstilt i mijøer. Men mens jeg gikk rundt der merket jeg at energien sakte randt ut av meg. Alle sofaer, puter og pynt var grå! Jeg sa det til de som jobbet der, at jeg bare måtte ut og finne noen farger, å gå rundt i det miljøet ble som å bli blodfattig. De hadde fått ny sjef, og han hadde bestemt at det skulle være sånn. Jeg var glad jeg kunne gå ut og feste blikket på et tre med rognebær og suge inn energien fra det :)
  Hilsen Jorun

  SvarSlett
  Svar
  1. For en herlig kommentar! Tusen takk. Så artig at du kjenner Bjørg, jeg skal tipse henne.
   Og vi er jo så enige når det gjelder farger. Alt dette grå tapper oss. Flott med høstfarger!
   Nyt fine dager. Fargeglade hilsener fra Tove

   Slett
  2. Hallo Jorun! Hyggelig å "treffes" her :-) Ja, godt vi har naturen som kan gi oss fargepåfyll. Ingen tvil om at vi trenger farger, og det spennende er at det ikke er bare en oppskrift. Mye å ta tak i og mye å snakke om :-) Ta også en titt på Fargemagasinet.no også. God hilsen Bjørg

   Slett
  3. Takk for kommentaren, Bjørg. Så artig at dere kjenner hverandre. Vi er jo så enige alle tre! Hilsen Tove

   Slett
 2. Flott reportasje som du vet jeg liker. Farger, farger må til på hus og interiør, det er sikkert!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg vet at vi er absolutt enige om det Bjørg skriver her. Hilsen Tove

   Slett
 3. Ja, vi trenger farger. Herlig med høstes fargespill som snart kommer der ute. Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nydelig med høstfargene. Synes de kommer sent i år, eller er det bare jeg som husker feil?
   Fine dager ønskes av Tove

   Slett
 4. Heisann, jeg istemmer, kort og godt!

  SvarSlett