fredag 2. november 2018

Nye Rommensletta - en turperle!
Turen hit forrige søndag ble min "Bloggers Sunday Walk"


Turen vår startet i vakkert vær rett nedenfor huset vårt, og nedover langs turveien.Dette er jo på Stovner i Groruddalen, og turveien går nedover mot Haugenstua og Rommen.
Det har blitt skrevet så mye negativt om dette området, og de fleste tror kanskje at det er triste høyblokker uten grøntområder her i dalen. Så er det stikk motsatte tilfelle. Se på dette! Jeg vet ikke om noen andre som har det så fint rundt seg. Og ikke glem at vi også har skogen noen minutter lenger opp, med lysløype, alpinbakke og sherpa-stien - Liabratten - og Liastua.
På venstre bilde ser du en barnehage på toppen, til høyre boligblokker rett på andre siden av turveien, med enormt store grøntområder til bruk for alle.

Denne statuen "Mor og barn" leder oss inn til Rommensletta  I dette området var det for 50-60 år siden et avfallsdeponi, og de har vært kloke nok til ikke å bygge oppå det, slik de har gjort i Skjedsmo. Det er tildekket, og gleden var stor da prøvesvarene ikke viste funn av farlig avfall, men at massene var mindre forurenset enn forventet. Likevel var det ikke egnet for redeponering i området, og en del er derfor blitt fjernet og erstattet med rene masser. I stedet for at vann skal sige ned i deponiet, blir derfor regn- og smeltevann nå ledet over i den nyanlagte bekken og til vannspeilet.


Bekken fungerer som et avskjæringssystem som hindrer at rent overvann drenerer inn i deponiet, og blir til forurenset sigevann.

Det blir deretter pumpet videre til Bekkelaget renseanlegg.
                       

Et helt fantastisk miljøprosjekt, og jeg kunne gitt deg flere detaljer, men la oss se mer på det som er på overflaten. Flotte lekeplasser og fotballbaner, og også kunstverk.

 Her er krakker og bord der vi kan sitte, og tenk deg her på sommeren, hvor alle som ikke har hager kan trekke ut og kose seg med hele familien. Og i den gule trekanten under, er det også sitteplasser til barn.
Og området har også skog ved siden. Det blir derfor også landlig og vakkert.
Som du ser går det 600 meter lange kunstige bekkedraget oppover langs turveien, som er oppgradert til tre meters bredde. På den andre siden av turveien er store grøntområder.

Bekkeleiet oppover er tørt, men det kommer av lite vann fra i sommer. Når det er store nedbørsmengder og snøsmelting, vil det bli mer vann i bekken. Men lenger nede er det litt vann, som du ser på bildet. Men det er også laget to vannspeil. Det ene er utformet som et våtmarksområde. Se under. Kjempeflott! Her er turveien rundt vannspeilet laget litt smalere


Sannelig er det blitt vakkert! Jeg legger ut flere bilder så du kan danne deg et bilde av området, og hvor flott det har blitt.

Her er en liten sti som fører opp i skogen. Artig å leke gjemsel kanskje? Og på bildet til høyre, er det andre vannspeilet. Ikke mye vann nå, men fint likevel. Og det fylles nok etterhvert.


Det blir nok flott å se når bekken fylles opp i denne lange strekningen, men kanskje bør vi være glade for at den er tørr i perioder!
Belysning av området er også i orden, så her kan man gå også på kveldstid.


Nå er vi nesten ved enden av turveien og området, du kan se blokkene i bakgrunnen.
Du burde ta deg en tur og se!


Etter som jeg elsker stein, må denne med. Den står nederst i området, like etter "Mor og Barn" statuen.
God helg ønskes av Tove.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar