torsdag 26. juli 2018

Når fargene forsvinner .....

De fleste jeg snakker med sier at dette er en fantastisk deilig sommer.
Jeg er ikke helt enig. Klart at jeg også ønsker fint vær om sommeren, men jeg vil også ha en sommer som gleder meg med alle sine flotte farger. De er omtrent borte nå!


La meg ta frem den røde fargen. Hvor finner vi den vanligvis om sommeren?
Vi tenker kanskje først på blomster og bær.
Denne vakre potterosen har jeg på bordet ute. Vakker ikke sant?! Og hvis vi har blomster som vi kan vanne, går det bra. Men det er nå også vanningsrestriksjoner mange steder.


Jordbærene hadde en kort sesong i år, nesten all bær modnet så raskt at bærene måtte plukkes straks.

Bringebærene er kanskje på høyden nå, men villbringebærene har tørket inn de fleste steder. Min mann og jeg har plukket bær hvert år, også i år, og vi har funnet noe. Men du verden så mye bringebær det hadde blitt hvis det hadde kommet litt regn.
Bildet til venstre er tatt et tidligere år.

Den røde fargen er viktig for oss, og rød frukt og bær er blant det sunneste vi kan spise. Bringebær er sunnere enn jordbær. 

Jeg har skrevet om den røde fargen i flere innlegg på bloggen, du kan søke til høyre i bloggen for å få innleggene frem.
Rødt får oss til å reagere. Den sier at vi skal komme oss opp av stolen og være aktive. Men når varmen her på Østlandet er som nå orker de fleste ikke mye bevegelse. Og når fargene forsvinner rundt oss blir vi heller ikke pushet. Ettersom rødt er en varm farge, er den ikke den beste å kle seg i når det er varmt, så da mister vi også den påvirkningen.


Som du har sett i innlegg for kort tid siden var jeg en tur på fjellet. Der var det også ubeskrivelig tørt.
Alle bekker og myrer var tørre, og blåbærene, som så ut til å gi et kronår, var tørket inn. Det samme med multene. Tyttebærene er også tvilsomme.
Jeg lurer på om det blir noen av disse vakre fargene i fjellet i høst, eller om alt bare blir tørt og fargeløst. Det blir i så fall kjempetrist. (Bilde tatt tidligere.)


Hva med eplehøsten? La oss håpe at eplene klarer seg, men også de trenger vann for å utvikle seg slik som disse flotte eksemplarene.Det er også vanskelig å se for seg at det blir sopp i år. Og selv om den røde fargen frister oss, så må vi uansett ikke spise rød fluesopp! Det vet vel de aller fleste.


Så er det bare å håpe at ikke flere branner bryter ut. For selv om vi har et dyktig brannvesen i Norge, begynner mannskapene flere steder å bli slitne. I Sverige har de nå virkelig store problemer, og der hjelper våre brannfolk også til.

Jeg ønsker dere en fortsatt god sommer, men håper også noen kan lære oss en av indianernes gamle regndanser, slik at vi i alle fall kan få noen dager med regnvær. Vi håper på regn nå i helgen. Men det er også spådd torden, og lynnedslag vil vi ikke ha! Vi krysser fingre.
Hilsen fra Tove 

9 kommentarer:

 1. Hei, og takk for trivelig kommentar. Jeg er fornøyd selv med huset, godt å være bortimot ferdig. Hvitt med grønne kanter var vanlig på gamle hus i området her. På de fleste (tidligere) småbruk står det et rødt fjøs, og det begrenser fargevalget på bolighuset noe.
  Så krysseer jeg fingrene for at dere får godt med regn (uten lynnedslag), der sør. For det er trist når alt tørker ut og blir brunsvidd, fargene på diverse vekster setter jo bokstavelig talt farge på både sommer og høst. Her er ikke vannmangel et tema, naturen selv har stått for rikelig vanning i mange uker.
  Og så har du helt rett, Lars Monsen med følge av NRK og masse folk har tilbrakt noen dager her i Vesterålen. Og de har gått Dronningruta, Nyksund - Stø - Nyksund, over fjell og langs med hav. I dag flytter de til Bø, en av våre nabokommune, fint der også. Og i dag skinner sola!
  God helg og god sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for en flott kommentar. Når jeg ser på Monsen i kveldssendingene blir jeg så misunnelig. Jeg ville så gjerne gått her. Kanskje ikke de bratteste stigningene, men det er så utrolig vakkert. Som fortalt deg har jeg vært i Lofoten, men ikke i Vesterålen. Jeg må nok reise dit - så fantastisk natur!
   Her er det, på skyggesiden av huset i Oslo, 32 grader nå - det er helt forferdelig. Håper inderlig det regnet som er spådd i helgen virkelig kommer, og ikke ombestemmer seg!!!
   Kos deg med huset og finværet! Med fargeglade hilsener fra Tove

   Slett
 2. Heisann, viktig påminnelse, de røde farvene er nå et sjeldent syn. Sjøen var eneste brukbare alternativet i dag. Gradestokken er sprengt - den viser over 50 grader i sola på verandaen!
  Tok noen vakre bilder av kattehaleblomsten på øyene, den holder stand i tørka. En vakker fiolett farve, litt kjølende....
  Ære være brannmanskapene, de har gjort og gjør en enorm innsats.
  Nå ønsker vi oss hjelp fra himmelen i form av nedbør ikke bøttevis, menn tonnevis! Go´hælj ønskes deg ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding. Ja, jeg har ventet på regnet i dag. Vi fikk 5 minutter i formiddag, men etter det mer sol. Håpløst! Og ja - brannfolka står på. Det vet jeg, for min ene sønn er brannmester. Nå må de få hjelp fra oven!
   Uansett varme - en god helg ønskes av Tove

   Slett
 3. Ja, kanskje me skulle ønske kurs i regndans :)
  Det føles som det er nok varme no, heldigvis er det ikkje restriksjoner på vatning enno.
  Eg er igrunnen overraska over kor godt planter og bær greie seg.
  Tusen takk for gode ord til innlegget mitt.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Her i området er omtrent alt brunt. Jeg skal vise det.
   Innlegget ditt var trist, og jeg krysser fingre.
   God helg ønskes av Tove

   Slett
 4. I dag kom endelig regnet!. Jeg har vært bonde i mange år og vet hvor viktig det er med foret. Noen sier det er bare å slakte ned, men da mister man en del av årsinntekten på dyrene i form av stønadene fra staten og det ufrivillig. Ingen andre godtar å miste mange prosent opp til halvdelen av lønna si, og synes det er greit.Folk som tror det er så lettvint vet ikke hva de prater om. Det er katastrofe i landbruke. Jeg er på hytta i Furnes, nesten hver dag og der går kuene rundt på utbrent, ikke næringsrikt gress.
  Ser jeg på rosene mine er de blasse og triste i fargen, men så herlig med badevann i Mjøsa. Sønnen er her denne uka og vi har fått oss noen svømmeturer i det 23grader varme vannet. Ikke verst!

  SvarSlett
  Svar
  1. I dagens samfunn tror jeg mange ikke tenker på konsekvensen av ulike ting som skjer, bare de selv kan nyte, og ikke bli rammet av f.eks. brann. Nå kan vi selvsagt ikke gjøre noe med været, men jeg blir lei meg når kommentaren på tørken og bøndenes store problemer bare er et skuldertrekk. Jeg var i skogen en tur her hjemme i Oslo på fredag, og ble virkelig redd da jeg så hvor tørr den er. En sigarettstump, og hele skogen kan stå i full fyr. Ikke noe vann i bekkene - her blir det utrolig vanskelig å slukke!
   Det er kommet litt regn her i Oslo, men ikke mye.
   Men deilig med et bad i Mjøsa!
   God søndag ønskes av Tove.

   Slett
 5. I think this is one of the most important info for me.
  And i am glad reading your article. But should remark on few general
  things, The site style is wonderful, the articles is really excellent : D.

  Good job, cheers

  SvarSlett