torsdag 8. mars 2018

Hjerneslag - pasienten - de pårørende

I 2009 fikk en venn av meg hjerneslag, 52 år gammel. En mann i sin beste alder, med kone og tre barn. Klart det ble et sjokk både for han og familien.

Men Jan Schwencke ga ikke opp. Med god støtte fra familien, har han bygget et nytt grunnlag.
I tillegg er han selv støttespiller både for andre hjerneslagspasienter og deres pårørende.
Og nå har han utgitt sin andre plate - FORTELL - med 13 nye sanger.


FORTELL ble lansert i Sandvika Teater den 7. februar, på en konsert for pårørende.
Og Jan kunne dele sine nye, vakre sanger med mange.

Arrangører var LHL Asker og LHL Hjerneslag, i samarbeid med Jan Schwencke, LHL Bærum, Pårørendealliansen, Bærum Kommune, Friskliv og mestring.
Bærums ordfører åpnet det hele, og to pårørende historier ble fortalt fra scenen.


Jan sier selv: Jeg håper mine tanker, tekster og musikk kan være til hjelp for andre som har fått en hjerneskade, deres pårørende og fagpersonell.
Jeg er 50% frisk (ikke 50% ufør!) Jobber som brukerkonsulent ved Sunnaas Sykehus, og holder foredrag landet rundt, om å leve med usynlige utfordringer.

Du kan lese mye nyttig på Jans blogg - www.hodethalter.no.
Det er mange som får hjerneslag i Norge, og på Jans blogg er det mye å lese og å lære.
Veldig rørende å lese det hans datter har skrevet.


Med Jans Cd følger et lite hefte med alle sangene, og en fin tekst som innledning. I tillegg er det vakre bakgrunnsbilder, som Jan selv har tatt. To av dem ser du over.
Og jeg må bare kommentere fargene på bildene, som er så riktige.
Oransje for livsglede, humor og fysisk aktivitet. Blått styrker kommunikasjon både skriftlig og muntlig, noe som kan være svært nyttig etter et hjerneslag.

I heftet står det blant annet litt om hvorfor forsiden har bildet av en "kiwilsin" - litt appelsin, litt kiwi.

"Forsiden viser en del av en billedserie jeg benytter i mine foredrag (se hodethalter.no).
Før slaget var jeg en frisk og saftig appelsin. Når jeg nå mestrer å leve med usynlige utfordringer, er "mitt nye jeg" en frisk og saftig kiwi, men med appelsinskallet. Innmaten er ny, men jeg ser ut som før.
Denne platen er en hyllest til alle de gode hjelperne - de pårørende. Deres innsats er uvurderlig når deres nærmeste trenger det som mest."

Jeg vil takke deg, Jan, for ditt viktige arbeid. Vi vet aldri når det kan ramme vår egen familie eller våre venner.

Hvis du ønsker å kjøpe Jans Cd, kan du sende en e-post til jan@hodethalter.no.
Den koster kr 220,- inkludert porto. Husk å legg ved navn og adresse ved bestilling.
Du støtter en god sak!

Hvis du søker på Jan Schwencke i den lille søkerubrikken til høyre i bloggen, ganske langt nede, vil du få opp det blogginnlegget jeg skrev den 12.09.2015 i forbindelse med den første utgivelsen til Jan, som du ser under. Og ikke minst - gå inn på Jans blogg.
Hilsen Tove.6 kommentarer:

 1. Jeg vet en del om dette også, jeg har en god venninne som fikk hjerneslag i samme alder. En sykdom ingen ser ikke ikke lett.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, det er ikke alltid lett å se fra "utsiden" når det gjelder mange. Min mor fikk hjerneslag da hun var 48 år, og hun fikk både problemer med tale, ble litt skjev i ansiktet og fikk en nesten ubrukelig hånd. Men de er flinkere i dag dersom du kommer raskt til sykehus. En god helg ønskes av Tove

   Slett
 2. Hei, riktig go´hælj.... nå er kommentarfeltet på plass igjen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Før du skrev denne lille kommentaren, hadde du forsøkt å legge ut en større kommentar, men det gikk ikke. Da legger jeg den inn her:

   Hei, tenkte jeg skulle legge igjen en kommentar til det siste inn legget ditt, men det lar seg ikke gjøre. Leit med vennen din. Jeg vet noe om hvordan det er å være pårørende til en hjerneslagspasient. Mamma fikk det, og var sterkt prega av det de siste fem årene av livet sitt. Mista språket og ble lam, kunne bare såvidt bruke venstre arm. Trengte hjelp til alt, men det verste tror jeg var at evne til kommunikasjon var borte. Veldig trist når det rammer. Men mamma var tapper, klaga aldri, var bare takknemlig, en skjønn gammel dame .Hadde et tøft liv med tidlig tap av hørsel delvis pga øreverk i barndommen og senere pga drypp.... ikke ante vi at vi burde skjønt hva det var symptom på.
   Takk til deg, Bjørg Nina. Da hadde vi begge mødre som fikk hjerneslag. Din mor ble nok verre rammet enn min. Men hun ble veldig forandret.
   En fortsatt god søndag ønskes av Tove i nytt snævær.

   Slett
 3. Kiwisin var en artig tanke. Godt det gikk fint med denne Jan. Ikke lett med hjerneslag. Ganske så skremmende. Ha en vakker dag med masse farger omkring deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tilbakemelding. Ja, kiwilsin er et artig ord og en morsom innfallsvinkel i denne sammenhengen.
   En fin dag ønskes også deg i alt det hvite. Men du har sikkert fine farger inne! Hilsen Tove

   Slett