lørdag 23. september 2017

Ringebu bibliotek
Nytt, flott bibliotek ble åpnet i Ringebu mandag 18. september.


Heldigvis ble bygget ikke malt grått. Det er malt i en dyp grønn farge.
Ikke så lett å se på bildet - lyset spiller oss ofte et puss - men fargen er fin, og passer godt her i Ringebu og Gudbrandsdalen. Det gjør ikke grått!
Ringebu kommune har kjøpt hele bygget. Biblioteket ligger i 1. etasje, mens det i 2. etasje er blitt et innovasjonssenter. Her kan man for eksempel leie lokaler.

Vi har en liten, hytte på fjellet, på "baksida" i Ringebu. Jeg har brukt biblioteket mye, og ønsket derfor å være med på åpningen. Jeg skal vise dere bilder derfra, men ettersom jeg glemte fotoapparatet, måtte ta bilder med mobilen, og lyset på scenen var farget, ble bildene ikke gode. Derfor velger jeg først å vise dere bilder jeg tok i dagslys to dager senere.


Som du ser er det god plass her. Kjempefint for ulike arrangementer som er planlagt fremover.                                Som det står i brosjyren:
Biblioteket skal være et faglig og kulturelt kraftsenter gjennom inspirasjon, opplevelse, oppdagelse og opplysning, og gi trivsel, læring og kunnskap.
Her vil både barn og seniorer få oppleve mye hyggelig.

Klart at jeg var spent på fargene. Her viser det seg å være flere farger, både på vegger, reoler og gulv. Gulvet over ser gyldent ut p.g.a. lyset, men det er lys grått. Når det er lyst ute, blir fargene behagelige. Men i kveldslys, og når det er mørkt utenfor vinduene, blir den grønne fargen i mørkeste laget. Den blir nesten sort. Heldigvis er det valgt lyse gulv i mesteparten av arealet, men det er også mørkere grått andre steder.

Her i inngangspartiet kan du se at den grønne fargen er mørk.
På litt av bokreolen, som du ser på det første bildet over, er grønnfargen veldig behagelig. Man skulle nesten ikke tro det var samme farge, men det tror jeg det er.
På bildet til venstre ser fargen mørke grå ut, og bakveggen til høyre ser sort ut. Men der er vindusveggen hvit, noe som gir lys.

Begge disse bildene ble tatt om kvelden.
Artig med denne plassen, hvor man kan sitte.
Tror det er journalisten fra GD, som allerede har begynt å skrive fra åpningen.
De to tekstutsnittene du ser her, er fra de mørk grønne veggene, blant annet på endeveggen du ser på bildet nummer tre. De to jeg har plukket ut, er hentet fra bøkene til Lars Mytting. Hvorfor ble hans tekster valgt? For han er en av Ringebu kommunes store sønner. Han vokste opp på "baksida" i Fåvang, som er tettstedet som ligger en mil lenger sør. "Baksida" er betegnelsen på den venstre siden av Gudbrandsdalen når du kjører nordover. Fjellene her går helt opp mot vel 1200 m.o.h., og der oppe ligger bl.a. Kvitfjell-løypa, som ble klar til OL i 1994. Og bakgrunnen for at dette området er blitt kalt "baksida", er at den bebyggelsen som ligger nedover fjellsidene her, ligger i skygge. Mens bebyggelsen på høyre side, ligger i sol til langt på kveld.
Men vår hytte ligger her oppe, og kommer du høyt nok opp, er det også sol her fra morgen til kveld! Det beste stedet i verden for meg! Jeg vil kalle den "forsida"!

Da jeg kom inn  på biblioteket to dager etter åpningen, ropte biblioteksjefen, Ellinor Brænd på meg. Etter å ha benyttet det gamle biblioteket siden vi kjøpte hytta i 1993, er vi blitt ganske godt kjent, og hun har mye av æren for at dette nye, flotte biblioteket nå er åpnet.
Grunnen til at hun ropte på meg, var at en av de faste leserne akkurat da ville låne min bok, Fargene forteller. Litt av et sammentreff! De hadde snakket om fargene, og denne damen ville gjerne lese mer om temaet. Veldig hyggelig.

Men det er flere sammentreff her, som jeg må fortelle dere. Jeg jobbet som presseansvarlig for Damm Forlag for noen år siden, (før det ble CappelenDamm) og da var Lars Mytting redaksjonssjef i Damm. Da jeg senere skrev boken min, var det han som sa ja til utgivelse. Da jeg fikk en god klem på åpningen, lurte han på hva som hadde ført meg dit, og jeg fortalte at nå var det jeg som i perioder bodde på "baksida". Da lo han godt.
Det var bokbad med Lars Mytting på åpningen, du vil se bildene lenger ned.
Romanen Hestekrefter var hans debutroman, og ble en av de mest solgte debutromaner gjennom tidene. Så kom boken Hel ved, som virkelig traff oss nordmenn, og etterhvert er den også oversatt, og solgt til flere land. Romanen Svøm med dem som drukner, er helt fantastisk. En av de beste bøker jeg har lest. Lars Mytting har nå solgt ca. en million bøker!

Men før bilder fra åpningen, vil jeg vise glade jenter, som har fått så flott bibliotek. De var her med sin lærer på onsdag formiddag, og jeg fikk ta bilde av dem i en lys grønn hjørnesofa i det innerste rommet.
Her er også andre farger hentet inn, som du ser. Den mørke grønne på en vegg, men på den andre en varm farge, som er vanskelig å beskrive i lyset som er her. Gulvene her inne er mørkere grå, og småbordene er rød-brune.


Men lenger fremme i biblioteket, finner vi en hvit vegg og lysere gulv. Og her fikk jeg først ta et bilde av tre av de samme jentene.


Og i en nisje i veggen, skrått over
den hvite veggen, har en annen jente lagt seg godt til rette for å lese en bok. Morsom idè! Men hvilken farge er det på denne veggen?
På dette bildet ser den blå ut, men her må lyset fra de store vinduene virkelig ha lekt med fargen, for jeg mener å huske at veggen er grønn. Dette må jeg undersøke. Men jeg ville gjerne ha med bildet, da jeg synes denne lille alkoven er morsom.
Den lys grønne fargen du ser i alkoven, fant jeg igjen på veggen rett i mot da vi kom inn i biblioteket. En god og behagelig farge.På en veggflate, tror det er før vi kommer til den lys grønne sofaen, finner vi igjen denne fargen. Jeg vet som sagt ikke riktig hva jeg skal kalle den, for igjen må jeg skylle på lyset som tryller med fargene. Men kanskje kan jeg gjette på NCS-kode S 3030-Y90R? NCS systemet brukes av arkitektene når de skal sette sammen farger, og er standard i flere land. I systemet er det 1950 fargekoder. Jeg foreleser innimellom om farger sammen med Therese Sandem i NCS. Jeg om fargepsykologi og hun om dette flotte systemet, og fargeatlaset er helt uvurderlig.
Bakveggen i den lille nisjen til høyre, har samme farge, men ser mørkere ut. Her er det mørkere grå gulv.To bilder til før jeg går over til de bildene fra åpningen. Til venstre et bilde inne blant bokhyllene, som her fremstår som grå. Og et bilde fra det store rommet, som ligger ut mot gaten. Gulvet her er egentlig lys grått, som på bildet til venstre.
Jeg håper arkitektene vil se dette innlegget, og kommentere fargene, som jeg ikke har klart å få frem på disse bildene. Det er flere enn meg som er interesserte i farger, og som leser denne bloggen!
Og dette innlegget handler derfor både om Ringebu bibliotek, og om hvor vanskelig det er å velge farger til et interiør.
Jeg sier når jeg foreleser at: fargene forandrer et rom - men lyset forandrer fargene.
Derfor - når du skal ta ut farger til et interiør må du se fargene i ulikt lys. I et rom som vender mot nord blir fargen annerledes enn i et rom som vender mot syd. I tillegg har vi dagslys, ettermiddagslys og kveldslys - og selvsagt ulike typer elektrisk lys inne. Veldig vanskelig. Det er dette innlegget et godt bevis på. Da trenger vi å kunne lene oss til NCS-kodene.

Når jeg nå går over til den storslagne åpningen av biblioteket, får dere et godt eksempel på farger og lys. Det var satt opp en liten scene i det ene hjørnet, og her var det farget blått lys. Alt blir forandret. Se selv!


Her holder biblioteksjef, Ellinor Brænd velkomsttalen - en tale som tydelig kommer fra dypet av hennes hjerte. Og deretter er det ordfører Arne Fossmo sin tur. Dessverre, litt gjemt bak mikrofonen.
Ellinor blir overrakt blomster, og så blir snoren klippet. Ringebu bibliotek er offisielt åpnet!

Arkitektene Liv Fjerdingrein og Anne Dahlen fra RAM Arkitektur AS, ble også overrakt blomster, og takket for et godt utført oppdrag. Det samme ble Per Kristian Simengård, som hadde vært helt uerstattelig i hele byggeprosessen. Uansett hvilke problemer som oppsto, så løste han dem, og det raskt, fortalte Ellinor.


De neste på talerlisten var Tone Nyseter, leder av Oppland fylkesbibliotek, og Kyrre Dahl, fylkeskultursjef i Oppland fylkeskommune. Her var det bare godord å høre.


Så var det tid for "rosinen i pølsa" - Bokbad med Lars Mytting. Og han ble intervjuet av bademester Olav Brostrup Müller. Det var virkelig en feststund!
Høydepunktet ble da Lars leste litt fra et manus, som antagelig blir en ny roman. Og selvsagt fikk de også blomster.


Det hele ble avsluttet med en liten konsert med Vemund Moss og Tormod Haug, som har spilt sammen i Hercules siden 2003. De spilte både egne og andres materiale. De har spilt både i inn- og utland, og de har også plateutgivelser bak seg.

Så var det servering av deilig tapas og boblevann til de fremmøtte. Tror det var hele 200 personer med på åpningen. Alle veldig fornøyde.
Etter å ha sett bildene fra åpningen forstår dere sikkert hvorfor jeg ikke startet med dem. Det fargede lyset på scenen var sterkt, og hadde du sett disse bildene først, ville det ødelagt for bildene jeg har vist fra biblioteket.
Jeg gleder meg til mitt neste besøk i Ringebu, da blir det besøk på biblioteket!

PS. Jeg har laget flere innlegg om Ringebu her på bloggen, og dem finner du ved å søke i kolonnen til høyre.
Er du på disse kanter, ikke kjør forbi, men ta en stopp. Flotte forretninger, hyggelige folk - og nå også et kjempefint bibliotek! Hilsen Tove.
16 kommentarer:

 1. Så flott bibliotek og så morsomt at du kom inn når boka di skulle lånes ut.
  Ha en flott uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja slike sammentreff er artige. Og det var jo spesielt gøy at det var Lars Mytting som var spesiell gjest denne kvelden. En kjempekar, og en veldig god forfatter. Jeg spurte i en kommentar hos deg om du hadde lest "Svøm med dem som drukner". Fantastisk bok!
   Kos deg videre med pensjonisttilværelsen! Hilsen Tove

   Slett
  2. Ja, jeg har lest den boka og likte den veldig godt. han er flink til å skrive.
   Link her til min omtale: https://kleppanrova.blogspot.no/2014/12/mytting-lars-svm-med-dem-som-drukner.html

   Slett
  3. Da har jeg lest din omtale av Lars Myttings bok, "Svøm med dem som drukner". Det har vel vært snakk om en TV-serie laget over denne boka, men jeg fikk ikke spurt Lars om det. Hilsen Tove

   Slett
 2. Hei Tove, Takk for flotte bilder og inspirerende tekst. Så flott bibliotek i Ringebu. Dit skal jeg ta meg en tur neste gang jeg er på de kanter. Jeg er torsdag 28. september i Frogn Biblitoek og snakker om boka vår I balanse med riktig mat, farger og yoga <3 septemberklem fra Siv :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja dette biblioteket ble kjempeflott.
   Lykke til med foredraget i Frogn Bibliotek!
   Spennende. Hilsen Tove

   Slett
 3. Så herlig bibliotek. Og når du skriver som du gjør om farger, folk og sammentreff, så kjenner jeg at jeg vil stoppe i Ringebu neste gang jeg er sørover landet med bil. Takk for inspirasjon :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for en hyggelig kommentar. Jeg har også lagt inn en kommentar på din blogg, som jeg anbefaler til alle som er glad i natur. For noen bilder - og for en natur det er i Vesterålen!
   Ja, biblioteket ble kjempefint. Si i fra hvis du har tenkt deg sørover. Kanskje kan vi møtes på Ringebu?. En fortsatt god høst, med mange fine turer ønskes av Tove

   Slett
 4. Hei Tove. For et koselig bibliotek og så gøy det må ha vært å være tilstede på åpningen!
  Ja, her har nok interiørarkitektene brukt mye tid på å finne de riktige fargekombinasjonene, for å skape denne bibliotek-stemningen.

  NCS-systemet og NCS-kodene har innebygde egenskaper som gjør fargesettingen enklere, spesielt når man skal sette sammen farger for å skape harmoni og kontraster.
  Det er veldig vanskelig å si noe om hvilke fargekoder dette er uten å ha målt de inn med en fargemåler fordi, som du sier selv, her har lyset mye å si og ikke minst fotoapparatets vinkel i forhold til lyskilder.

  Det er det som er så fantastisk med farger - er at de lever med lyset akkurat som en kamelon, og trekker til seg de omkringliggende omgivelsene, nabofarger, gulvfarge, tak og andre inventar-farger.

  Kursene som du og NCS Fargeskolen arrangerer i samarbeid, setter fokus på akkurat dette; hvilke farger skal man velge fargepsykologisk i forhold til de menneskene som skal oppholde seg der og hva skal rommet benyttes til, men også hvilke nyanse-sammensetninger (NCS-koder) som vil skape en "rød tråd" i interiøret selv når lyset endrer seg.

  Det hadde vært veldig spennende å måle inn fargene med en fargemåler, eller få de oppgitt av RAM Arkitektur AS, for å se hva som gjør at disse fargene harmonerer så godt.
  Kanskje du han låne med deg en fargemåler fra NCS-kontoret neste gang du skal dit, Tove!?

  Mvh. Therese Sandem, NCS - Norwegian Colour Senter AS

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for en veldig flott og lærerik kommentar. Helt utrolig at farger og lys kan bli så vanskelig. Jeg snakket med en av arkitektene i går, og det er faktisk brukt tre grønnfarger. Den mørke, den lysere som jeg lurte på, den på bokreolen på bilde 2, og den lyse grønne i alkoven og over resepsjonen.
   Veggen der hullet er, er sort, jeg trodde den kanskje var mørk grå. Den jeg har undret meg mest over er den veggen som ser blå ut, den er grønn.
   Jeg håper arkitekten også vil legge ut en kommentar, så kan vi bli enda litt klokere. Mange er interesserte i fargene som er brukt.
   Men jeg fikk også vite at det kommer enda flere fargeklatter inn, da ikke alt er ferdig. Det var ikke jeg klar over. Så det må nok bli nok et innlegg når alt er klart. Da vil jeg også ta en titt oppe, Det skal visstnok komme en flott trapp fra inngangspartiet i biblioteket og opp i 2. etasje, nå er det inngang fra gaten.
   Håper å få vite fargekodene, hvis ikke hadde det vært gøy å låne en fargemåler. Takk for tilbudet.
   Kan noe være mer spennende enn farger?!
   En fin dag ønskes av Tove

   Slett
 5. Takk for rapporten fra Ringebu bibliotek... Tove. Så en vakker sted for mange kulturelle muligheter. Og takk for bok
  tip. Jeg fant tysk bøker fra Lars Mytting - "Der Mann und das Holz" Mannen og treet og "Die Birken wissen's noch" Bjørkene kjenner det fortsatt. Jeg vil kjøpe meg og lese... og neste reise til Norge... jeg kjøper boken på norsk og kan lære bedre norsk. Mitt ønske er å lese norsk litteratur i originalen :-))
  Hilsen til deg. God kveld. Klem Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig kommentar, Viola - tusen takk.
   Jeg vet ikke hva "Svøm med dem som drukner" er oversatt til på tysk. Kanskje det er "Die Birken ..."? Hvis ikke bør du lese den.
   På neste reise til Norge må vi treffes!
   Sov godt! Klem fra Tove

   Slett
 6. Hei, takk for en flott presentasjon. Rett farve i rommet, er alfa og omega. Litt rart det der med bibliotek og farver. Vi har og et farverikt skolebibliotek. Hadde elevsamtaler i dag, og en elev ville utdanne seg til et yrke der det var stille rundt henne .... da må du bli bibliotekar, sa jeg! Hvem vet, kanskje Sara blir det en gang!
  Jeg tar meg ofte en tur bort til bibliotekarene på biblioteket vårt. Der er det ro og tid til refleksjoner - og hyggelige folk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Et godt bibliotek både når det gjelder farger og interiør - og ikke minst - gode og hyggelige bibliotekarer, er kjempeviktig. Det er sjelefred å rusle rundt, ta ut en bok, titte, og sette den tilbake, finne en ny. Og så kunne spørre og få hjelp. Og for at det skal være en god atmosfære, er farger utrolig viktig. Mange tenker ikke over hvor viktig farger er, og hvilken sterke påvirkningskraft farger har.
   Heldige er de elevene som har deg som lærer.
   En god dag ønskes av Tove

   Slett
 7. Virkeleg flott nytt bibliotek.
  Her i Ulsteinvik skal det også opne nytt bibliotek i november, det blir spennande.
  Eg har også lese boka til Lars Mytting, kjempegod bok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gled deg til nytt bibliotek. Håper det blir like fint som dette på Ringebu.
   Vi får også nytt bibliotek på nyåret her på Stovner Senter. Jeg gleder meg.
   Så artig at du også har lest boka til Lars. Kjempegod! Hilsen fra Tove

   Slett