tirsdag 6. juni 2017

Helsedirektoratets nye lover og regler for sigaretter og snus.Fra 1. juli vil alle tobakksprodukter i Norge få det samme utseendet!

Disse standardiserte sigarettpakkene og snuseskene skal forhindre at flere begynner å røyke eller snuse!

Det var Australia, som i 2012 først valgte denne fargen - "verdens styggeste" - som de sa den var. Senere fulgte Frankrike, Storbritannia og Irland opp med det samme opplegget.

Nå er det Norges tur! Fra 1. juli har Helsedirektoratet bestemt at dette skal gjelde også i Norge.

Du vil nesten ikke kunne se merket eller produsentens navn på pakkene - de blir nøytrale.
Image og merkevaretilknytning blir en saga blott!
Andre land vil vil komme etter i tur og orden.

Jeg ble bedt om å uttale meg i sakens anledning, og du kan nå se hele saken ved å klikke på linken du ser under. Den ligger nå også ute på www.vg.no. 


Farger har nesten alt å si for merkevarebygging og markedsføring. I denne kampanjen ønsker man at folk ikke skal kjøpe et produkt, ikke det motsatte, som selvsagt er vanlig. Det blir spennende å følge med på hvordan dette vil utvikle seg.

Hva synes du om fargen og hele opplegget? Jeg vil gjerne ha kommentarer fra dere som leser bloggen. 
Jeg synes det er kjempebra at de prøver å få de unge til ikke å la seg friste.          
Husker godt at flere unge jenter begynte å snuse da snusesker ble rosa. 

"Det er avgjørende å redusere tobakksproduktenes tiltrekningskraft på barn og unge", 
sier Helsedirektør Bjørn Guldvog.

Jeg er invitert til NRK P2 i morgen ettermiddag, og er på radioen ca. kl. 16.40, for å snakke mer om farger.

Kanskje du vil høre på?
Hilsen fra Tove.


Her ser du pakningene slik de blir fra 1. juli, og slik en sigarettpakke kunne se ut før.
Ikke like fristende nå!10 kommentarer:

 1. Fargen er svart og merket er som usynlig. Men spennende er det for de unge likevel, og for de som er avhengig så er det det samme ser jeg. Men har du sett alle de flotte fargerike eskene du kan kjøpe til å sette utenpå sigaretteskene? Her er ungdommen med skal jeg si deg. Ante ikke at sånt fantes en gang, men nå synes sigarettpakkene igjen. Lykke til på radioen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke svart, men en mørk, ubestemmelig brunaktig farge. De som allerede røyker eller snuser vil antagelig fortsette. Men med dette prøver de å hindre at nye vil starte.
   Jeg visste heller ikke at esker utenpå var vanlig, det er synd, da ødelegges alt.
   Takk for gode ønsker. Hilsen Tove

   Slett
 2. Fargene på de øverste var kjedelige og grå. På den nederste funka det bedre, men det er som hun over sier så mye dekorativt i handelen som skjuler alt dette, så jeg vet ikke helt om denne advarselen går inn i hodene til de som røyker. jeg har mer tro på reklamefilmer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Som sagt, de som røyker allerede vil nok fortsette, men håper mange vil avstå fra å begynne. I Australia har det vært vellykket. Blir spennende å se resultatet av dette. Hilsen Tove

   Slett
 3. Idèen er god, og i min enfold trur eg at det kan virke.
  Men er det som Randi skriv ovanfor at det blir produsert fargerike esker til å ha utanpå er kampen hard.
  Det er iallfall eit godt forsøk så får ein håpe og tru at dette i tillegg til anna info om røyking/snusing sine farer vil hjelpe.

  Flott at du engasjerer deg Tove.
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Det virker godt andre veien - det vil si at farger er veldig viktig for markedsføring og merkevarebygging. Dette er å gå motsatt vei - bruke fargene negativt. Det har jeg ikke sett før. Men det er dumt med esker til å ha utenpå.
   Det blir spennende å følge dette videre.
   Takk til deg for fin kommentar. Hilsen Tove

   Slett
 4. Så fint å høre deg på radioen. Du klarer deg jo alltid så bra. Spennende å se hvordan denne fargen i gusjesvartbrunt oppfattes av folk. Farger er artig det,i alle valører! Ha en fin kveld :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du syntes det gikk greit på radioen. Det er alltid vanskelig å bedømme selv, og særlig denne gangen, da vi var to. Tiden går altfor fort, får ikke sagt en brøkkdel av det man ønsker.
   Ja, dette blir spennende. Takk for hyggelig tilbakemelding. God kveld til deg! Hilsen Tove

   Slett
 5. Hei, nei den er ikke innbydende, minner om farven på en vis type avfall etter å ha inntatt en pose lakrisbåter! Jeg fikk dessverre ikke hørt deg på radioen, men sendingen er vel å oppdrive digitalt!
  De er heldigvis færre og færre ungdommer som røyker. Snusbruken har stabilisert seg. Her er det en jobb å gjøre med litt unge voksne, av begge kjønn!
  Det blir bloggtreff på Rosens dag i Frognerparken 2. juli. Villrose er aktiv her. Vi møtes? Mange flotte farver å nyte ;:OD) Vi prøver å få med så mange som mulig. Så blir det Gamlebyen her på oss enten før eller etter! Ha en go´natt ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror ikke du gikk glipp av så mye. Når det er to programledere og to deltager får man ikke sagt så mye på 10-15 minutter. Men det gikk vel greit.
   Ja heldigvis - færre ungdommer røyker, men flere enn før tror jeg snuser.
   Jeg snakker med deg senere om bloggtreff.
   Ønsker deg en fin helg i regnværet, kanskje med filmopptak? Hilsen Tove

   Slett