mandag 19. juni 2017

Forrige tirsdag var jeg og så Bachelourutstillingen til  
Retail Design på Westerdals.
Etter tre år, kunne elevene nå legge frem sine avslutningsoppgaver.
                                                            
Sammen med Therese Sandem fra NCS Colour Center, underviste jeg for denne klassen i deres første år på Westerdals. 
La meg først si at dette blir en urettferdig presentasjon, da jeg bare får vist frem noen av de mange, flotte oppgavene. Men det er gode eksempler på hvor flinke disse elevene er blitt.

Det er nok denne oppgaven av Kristofer Hoffmann Schãrer, som imponerte meg mest. En fantastisk idé!

"Hvordan kan man med bruk av sensory branding skape og emballere et produkt som kan gjøre hverdagen til blinde enklere?
Iflg. SNL finnes det ca. 4000 helt blinde i Norge, men det er bare rundt 500 personer i Norge som kan punktskrift.
Prikk bokstavkjeks er en multisensorisk måte å lære punktskrift på."


Hvordan skille seg fra nettbutikkene?
Det er Karen Lehre Arnesen, som har laget den neste oppgaven, og som stiller dette spørsmålet.Det finnes et hav av tilbud på opplevelsesgaver. For å skille seg fra nettbutikkene må butikken tilby mer enn kun kjøp og salg. Ved å få kundene inn i butikken, kan de prate ansikt til ansikt med folk som er eksperter innenfor et bredt spenn av ulike opplevelser.
Kundene skal få en god opplevelse ved også å være i butikken, skriver Karen i oppgaven.

Denne oppgaven handler om farger og form. Og eleven har laget en hel bok om temaet.
Hun heter Alice Søvik Røskar, og har gått på linjen Grafisk Design. Jeg har derfor ikke hatt henne som elev, men jeg legger ut hennes oppgave likevel. Dette er imponerende, og det er kunst. 

Leftovers er også et kreativt og nyttig prosjekt.
Konseptet er en kombinert matbutikk og serveringssted, med fokus på misdannede og deformert frukt og grønnsaker, som ikke er estetisk nok til å bli eksponert i de fleste butikker.
Tanken er å gjøre noe, som i utgangspunktet ikke er attraktivt, om til noe som er attraktivt, for å unngå ytterligere matsvinn.
Her skal det også være kurskvelder. Eleven bak dette flotte prosjektet er 
Ingrid Raadim Hemmig.


I oppgaven BORK handler det ikke om "left-overs", men om menn!
Dette er tenkt mer som et opplevelsessenter enn en butikk, der menn kan få sine behov dekket.
Det være seg hårklipp, trimming av skjegg og bart, hudbehandling etc. Her kan menn kjøpe klær og sko, og de kan sette seg ned og slappe av med en kopp kaffe eller en øl. Det er Marlene Istad Rye som står bak denne spennende oppgaven og omsorgen for menn.Therese Sandem og jeg var som sagt sammen for å se denne Bachelorutstillingen. To av våre tidligere elever var til stede, og vi fikk en hyggelig prat med dem.
Den ene var Ellen Ravnemyr, som hadde laget en oppgave som handlet om Turistforeningen.  Det ble jeg veldig glad for, ettersom jeg selv elsker å gå tur, og flere ganger har overnattet på Turistforeningens hytter.
DNT er viktig, noe flere og flere unge blir klar over. Mange blir med på de ulike turene og overnattingene som tilbys.


Den andre eleven vi fikk en prat med var Pia Stenbakk, som var eleven bak det spennende prosjektet, Outlander.
Jeg vet ikke helt om jeg kan forklare det riktig, men det handler om å opprette noe mellom et verksted, systue og butikk, der man kan finne alt som trengs til å lage kostymer og drakter til karakterer fra filmer, teaterstykker etc.
Og ut fra det hun fortalte, kan det dreie seg om alt fra stoffer, metaller, blonder, knapper, bånd - og jeg vet ikke hva!
Som vi ble enige om i løpet av samtalen - dette må styres av personer som både er kreative (fiolette) og av personer som kan holde orden (gule). For her er det mye å passe på!POTET er en norsk restaurant som fokuserer på mattradisjoner som er blitt til gjennom historien. 
Restauranten skal tilby gjestene tradisjonelle norske retter, som har hver sin unike historie. Dette for å ivareta og iverksette interessen for de norske mattradisjonene. Flott idè!
Hun refererer til meg når det gjelder valgte farger, og fargen som er god for appetitten, noe som er gøy for meg, men hun tenker nok litt feil.Den beste fargen i forbinnelse med mat, for å fremheve maten estetisk, og gi syke og gamle bedre appetitt, er en oransje/fersken
farge.  Den fargen som vises her er oker.
Derfor - hvis prosjektet skal settes ut i livet - vil det være lurt å forandre fargen noe. Les mer i boken min, der står det.
Det er Guro Øymoen som står bak oppgaven og dette fine og kloke prosjektet.


Det morsomste prosjektet for meg som underviser i farger, er dette om fargen rosa - 
"Think Pink".
Det handler om at rosa ikke bare er en feminin farge, men en farge også tøffe menn kan bruke.
Bak prosjektet står Ellinor Larson. Og jeg må si at jeg gleder meg til å se store, skjeggete menn i tøffe skinnklær med rosa tilbehør, på Harley-Davidson motorsykler. 
"Think Pink campaign is created to open your eyes and mind to make you see that pink is just a color.
Regardless of who you are, male or female, boring or cool, week or badass, gentle or fierce, you could like the color ..."

La meg som foreleser bare fortelle, at jeg vil anta at 80 - 90 % av alle småjenter har en rosa periode fra de er helt små til de er 7-8-9 år gamle. 
Da blir de interessert i andre farger, og legger denne perioden bak seg. Derfor skrev to 10 år gamle jenter i Aftenposten, at de ikke kunne forstå hvorfor så mye av klærne i butikkene til deres aldersgruppe var rosa. De hadde vokst fra den. Da er det en uvitende mote/trend-bransje som bestemmer hva jentene skal kle seg i. Det blir feil for dem. De må ha valgmuligheter!
Men det er kanskje denne forkjæligheten små jenter har for rosa, som gjør at den blir ansett for å være en feminin farge.
Det er gjort forsøk som viser at rosa roer menn, og hvis menn får tildelt en rosa garderobe før de skal spille en ishockeykamp, fotball- eller håndballkamp, blir det lettere for det andre laget å vinne over dem. Dette ble brukt i USA, men det er ikke lenger lov  med bare èn rosa gjestegarderobe, da må begge garderobene være rosa! Med andre ord - dette funket, men ble urettferdig.  
Hilsen Tove.


11 kommentarer:

 1. Heisann, dette var imponerende... og hva angår virkelig butikk kontra nettbutikk, så avtalte jeg for et par timer siden besøk i en butikk som jeg fant som nettbutikk på nettet. Det gjelder kraner til Lia. Rørleggeren har gitt opp å finne kraner til meg! Jeg stiller for mange behov å oppfylle.... nå må jeg jakte sjøl! Og merkelig nok har de som selger den krana jeg synes passer best, kontaktadresse Grålum, 10 min å kjøre herfra. Derfor avtalte jeg et møte ... håper de har showroom. Krana må ikke være altfor moderne, men heller ikke ha for mange "former" som de nye gammeldagse har. Kjøkkenkrana vil jeg helst ha i børsta nikkel. Den skal ikke ta for mye oppmerksomhet siden vi har kombinert oppholdsrom og kjøkken på begrensa plass.
  Og jeg hadde i tankene grønn/turkis på våtrommet etter samtalen vi hadde. Det skal bli et forfriskende rom, men ikke for kjølig! Mye spennende å velge i mellom. Innredningen må komme på plass. Leter etter gammelt servant-skap. Skal til brukthandel i morgen. Dagene er opptatte, men snart er det ferie noen uker. Haven skal få sitt, noe er nødvendig, annet lar jeg ligge .... ha fine dager Tove ;:OD)

  SvarSlett
 2. Hei Tove. Takk for en fin Bachelorutstillingsdag. Det var veldig flott å se alle de gode besvarelsene :-) Jeg blir ekstra stolt når jeg ser at studentene har brukt den kunnskapen vi har undervist i. NCS-koder for beskrivelse av materialer/farger og fargevalg basert på hvordan farger virker på oss mennesker, både i emballasje, interiør og det eatetiske uttrykket.
  Hilsen Therese, NCS Norwegian Colour Senter AS

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjempegøy var det. Jeg må si de er flinke!
   Det er gøy at vi skal tilbake og forelese også til høsten. Hilsen Tove

   Slett
 3. Det må vere spennande for deg å sjå resultatet av
  undervisninga du har bidratt med.
  Mange spennande bacheloroppgåver her.

  Ynskjer deg gode midtsommardagar,
  helst varmare enn her som var berre 9 grader no
  i kveldinga.
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig artig! De er jo så flinke og kreative! Gleder meg til nye elever til høsten.
   Merkelig vær. I Åsgårdstrand var det 27 grader i helgen, på fjellhytta var det 5 grader i går kveld, 10 i dag. Men vi får ta det som det kommer og kose oss. Hilsen Tove

   Slett
 4. Svar til kommentar hos meg :
  Enig, det hadde vore kjekt å treffast, men denne gongen var det berre eine dagen vi hadde for oss sjølv, seinare var vi med på ein konferanse.

  SvarSlett
 5. Så spennende Tove.
  Nå har jeg montert begge utstillingene mine og pakket arbeidsplassen min og har to dager igjen.
  Nå begynner et nytt liv.......

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig artig å se hva de har fått til.
   Jeg gleder meg til nye elever til høsten, du er lettet over å skulle slutte. Men så har du hatt undervisning hver dag, det blir litt annerledes.
   Lykke til med utstillingene! Men nyt også sommeren! Hilsen Tove

   Slett
 6. Takk for at dere tok turen innom utstillingen vår! Det var veldig hyggelig!

  Årene på Westerdals har vært fine, utfordrende og lærerike. Ikke minst har det vært gøy å være i et kreativt miljø fullt av mennesker med hvert sitt unike uttrykk. Fargelæren vi fikk med oss fra Tove og Therese har vært nyttig å ha i bagasjen gjennom studiet, og jeg er sikker på at vi kommer til å få nytte av det seinere også. Så takk skal dere ha!

  Ønsker dere en nydelig sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for veldig hyggelig kommentar, Ellen.
   Klart jeg blir glad for å høre at vår undervisning har vært viktig for dere.
   Jeg ønsker deg alt godt videre i livet, og håper du vil få en spennende og kreativ jobb!
   Men først fortjener du en god sommer. Hilsen Tove

   Slett
  2. Hei på deg, Ellen Ravnemyr. Det var så hyggelig å treffe deg, og det varmer veldig at du føler du har hatt utbytte av undervisningen Tove og jeg hadde. Det var jo første studieår, så derfor er det ekstra stas at du husker oss og ikke minst fargeundervisningen :-) Håper du vil få mye glede i fargene i årene framover.

   Husker du det vi (og Pia) snakket om, vedr. Designers Saturday i september? - kunne du sende meg en mail: therese@ncscolour.no eller på mob. 950 33 326. Skulle gjerne ha snakket med deg om det ;-)
   Hilsen Therese

   Slett