tirsdag 13. desember 2016

Har du tenkt over at pepperkaker er fulle av symboler?
Spesielt er det solsymbolikk.
Dessuten er de fleste av våre juletradisjoner forankret i symbolikk av ulike slag.


Men uansett hvordan pepperkakedeigen ble formet, så var solmagi og kjærlighetsmagi viktige ingredienser.
Krydder som ofte blir brukt i peppetkakedeigen, er kjente solpanter.
Ingefær, kanel, allehånde, kryddernellik og pepper er symbolikk til ære for sola.








Mange av de andre kakesortene vi baker til jul, inneholder også solkrydder. Smultringene har farge og form som sola, og kaker som inneholder gylden sirup, symboliserer også sola.
Hvorfor disse krydderne, som er nevnt over, henger sammen med sola, vet ikke jeg. Vet du?

Den røde symbol-fargen hører også jula til her i vår kultur. Kanskje fordi vi trenger den varme, røde fargen her i denne årstiden.
Men rødt var også solguden Ras farge i det gamle Egypt, så også her kommer igjen sola inn som en viktig faktor i symbolikken.

Og uten sola og lyset blir det heller ingen farger. Dette henger selvsagt sammen.

Fargen rød "lages" av lys med bølgelengder fra 625 nanometer til 760 nanometer, og er dermed det mest langbølgede lyset som det menneskelige øyet kan oppfatte. Signalene fra denne bølgelengden fanger vårt øye opp, sender dem videre til hjernen, og vips - sammen har de utført mirakler, slik at vi opplever bølgelengden og denne kakeboksen som rød!

Kanskje vet du ikke hva en nanometer (NM) er? Det er standarduttrykk for bølgelengder, og er en milliondel av en millimeter. Lysets bølgelengder ligger mellom ca. 400 og 700 nanometer.
Utenfor det synlige lyset finner vi for eksempel både mikrobølger, radiobølger og røntgenstråler.

Rød er som sagt en varm farge. Den er energisk, fysisk kraftfull, den stimulerer og varsler.
Det er ikke bare hos oss at den er en symbolfarge, rødt er en viktig symbolfarge i mange kulturer. Det finnes derfor en mengde røde fargenyanser med egne navn.

Rødt vekker oss til handling, trekker til seg oppmerksomheten, og virker som en sterk vitamininnsprøtning. Den gir oss både ekstra energi og varme.
Men en liten advarsel er på sin plass. Rødt øker blodtrykket og pulsen. Den er derfor ingen god farge for hjertepasienter!
Men hvis man ikke overdriver, kan sikkert rødt være OK i julen. Men følg med på pulsen hvis du har hjerteproblemer.

Ordet rød kommer fra gammelnorskens raudr, som i sin tur stammer fra det gamle indiske ordet rudhira som betydde blod. Rød er den første fargen som fikk navn etter lys/mørk - sort/hvitt.


Jeg kommer tilbake med mer om julen i neste innlegg.
   
Synes du den røde kakeboksen og koppen er fin? Da kan jeg fortelle at bildene er hentet fra Canons julekalender, som jeg har vært så heldig å få gjennom mange år. Jeg hadde i sin tid kurs for dem, og skrev også flere artikler om farger i deres magasin. 
En fortsatt god førjulstid ønskes av Tove.




8 kommentarer:

  1. Så artig å lese. Jeg liker litt rødt i julen,men ikke den sterke tomatrøde. Jeg synes om den litt burgunder fargen. Nydelig kopp da! Her bakes det pepperkakehjerter i dag, og gjett om det dufter godt. Tusen takk for hyggelige ord inne hos meg, det satte jeg virkelig pris på! Ha en vakker dag i advent! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Da er vi nok ulike når det gjelder rødfarge i julen. Da må jeg ha den virkelig julerøde. Burgunder holder ikke for meg i julen. Men når julen er over, er det ikke rødt hos oss annet enn i teppemønstre i teppene.
      Håper mange leser din adventshistorie på bloggen din. Anbefales! Hilsen fra Tove

      Slett
  2. Heisann, tusen takk nok en gang for kunnskap og fine betraktninger.
    Tenkte jeg skulle bake lussekatter til vintersolverv - og feira at sola snur. Det er temmelig mørkt nå, så jeg seg fram til den dagen!
    Har aldri tenkt på at pepperkaker har samme budskap...
    Ha fine førjulsopplevelser i dagene som kommer ;:OD)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så artig at jeg kan lære deg noe, for du lærer meg så mye. Vet du noe om disse solkrydderne? Det hadde vært gøy å vite. Skal prøve å finne ut noe, men rekker det ikke før jul. Gode dager ønskes av Tove

      Slett
  3. PS.... som du husker er det kun i jula den høyrøde farven har innpass hos meg også, men da er den hjertelig velkommen!
    Måtte sjekke hva som er å finne ved googling av høyrød - og et nytt blogginnlegg ble skapt!!! DS

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at du ville vite mer om rødt. Jeg skal lese på bloggen din hva du fant. Jeg har også mye å fortelle om julefargen rød. Men jeg tror jeg venter til du har publisert ditt innlegg. Det blir spennende. Hilsen fra Tove

      Slett
  4. Interessant innlegg som alltid hos deg.
    Kanskje er eigenskapane til sola viktigast akkurat på denne tida.
    Mange stadar er sola bak fjella i lang tid på begge sider av vintersolverv,
    her eg bur er den vekk 6 veker før- og 6 veker etter.
    Det er stor glede rundt månadskiftet januar- februar.
    I jula har me mykje raudt, men eg er snar å pakke vekk alt som er julete så snart eg kan...
    Ynskjer deg ei fin helg.
    Anne-Mari

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja ikke tvil om at sola er viktig - det hadde ikke vært liv uten. Men hvorfor er nettopp disse krydderne sagt å være solplanter? Vet du det?
      Det kan være slitsomt med mye rødt rundt seg hele tiden. Noen har valgt rødt kjøkken, det er ikke bra for fordøyelsen hvis de spiser der hver dag.
      Det er hyggelig å ta frem rød julepynt, men enig - også deilig å pakke den bort. God helg ønskes deg av Tove

      Slett