torsdag 22. desember 2016


Jeg vil gjerne få ønske alle som leser bloggen min, en riktig god jul!

                                                              
Litt mer symbolikk må jeg ha med, og det er klart at jeg må ha med noe om nissen.      
Hvor kommer han fra? Ja, det er det mange meninger om.
Hvordan så han ut? Det er det også mange meninger om.
I boken Som julekvelden på kjerringa, skriver Ingrid Sahlin-Sveberg, at de nordiske nissene antagelig har sitt slektskap nær forbundet med skog og trær. Vi hører om skognissen, som dukker grønnkledd opp av en stubbe.


Kanskje var det under denne stubben han bodde. Den står på vår eiendom på fjellet. Fra vinduet på hytta ser vi rett ut på den. Nå er det vel så lenge siden nissen kom opp av åpningen, slik at det har vokst opp blåbærlyng av stubben.
I våre sagn står det også at nissen kan ha bodd i en hul trestamme. Hver jul ble det satt ut en bolle med øl til han der. Men etterhvert hører vi at nissen har dratt vekk fra skogen, og bosatt seg på gårdene. Da har han også begynt å kle seg likt med bonden. Nikkers av ufarget vadmel og rød topplue. Her vinker han til meg fra stabburet, og jeg vinker tilbake.


Eller kanskje er nissen slik vi selv ønsker at han skal være. Slik nissene, som min venninne Kari har laget. Og hun har laget mange - dette er bare noen få! 

"Til min forundring hører jeg at det er folk som aldri har sett en nisse. Vi må synes synd på slike mennesker. Det må være noe galt med øynene deres". Axel Munthe.

Nissen fra skogen likte øl, kunne vi lese, og det "å drikke jul", er en av de eldste juleskikkene. Den er nevnt i en av de få overlevningene vi har om hedensk jul. 

Julebrygging var en så høytidelig og viktig handling, at den var avmerket på bondens primstav som en tønne. Forberedelsene til bryggingen var mer omfattende enn noe annet gjøremål før jul.

I dag drikkes det også juleøl, men i tillegg mye gløgg. Ordet gløgg har kommet til oss fra Sverige.
Det er mange ulike oppskrifter du kan finne hvis du vil lage gløgg helt fra bunnen av. I mitt første innlegg om julesymbolikk, skrev jeg blant annet om mange ulike kryddere, som ble ansett for å være solkryddere. Mange av dem er i gløggen.
Men du kan også kjøpe ferdig gløgg, og den du ser her er fra Egge Gård i Lier. Kjempegod - og jeg blir så glad av å se så vakker emballasje. De flotte julerøde eplene borger for en god smak.

Epler har en mangfoldig symbolikk. Menneskene begynte tidlig å sanke ville epler fra villepletreet. Og helt siden steinalderen har det vært dyrket mange ulike slag. Det hevdes også at det var Dionysos, den greske guden for vin, fest og glede, eller Bacchus, fra den romerske myologien, som skapte eplet. Det ble gitt til kjærlighetens gudinne Afrodite, og eplet har vært brukt som symbol på fristelse.
I verdslig sammenheng blir eplet ofte benyttet som et kosmisk symbol. Keisere, konger og andre herskere holder "rikseplet" i hånden. Da symboliserer det verden.

Uten blomster ingen jul! Og etterhvert ble julestjernen vår fremste juleblomst. Tidligere var det ofte juleglede, men den var rosa.
Julestjernene er vakre med sine dyp røde eller hvite blader. For det vi tror er blomsten, er egentlig plantens blader. Blomsten er bitte liten og sitter midt inne blant bladene.

Jeg er blitt mer glad i Amaryllis. Ofte kjøper jeg dem i god tid før jul, og følger med på hvordan den vokser og etterhvert åpner seg i all sin glans.
Den jeg har tatt bilde av her, fikk utrolig mange blomster,
først på en stilk, så på to, og sannelig kom ikke også en tredje stilk med de vakreste blomster.Ser dere at en nisse kan komme i en mengde utgaver?! Den til venstre har vi hatt hjemme i mange år, og nissen til høyre kjenner mange av den eldre generasjon igjen fra glansbilder. Jeg hadde dette glansbildet i min samling.

Da ønsker nissene og jeg dere en god og fargerik jul, med en deilig kake.
Nyt julen og kaken! 
Jeg håper du vil følge bloggen min videre. Hilsen Tove.


7 kommentarer:

 1. Takk for eit koseleg og opplysende juleinnlegg.
  Flott amaryllis du viser. Eg pinte min litt for lenge så den er ikkje klar til julaften, men den blir fin utover i juleveka.
  Me er installert på hytta med sønn, svigerdatter og dei tre jentene deira.
  Treet er pynta og masse gåver ligg under treet.
  For min del er det spennande om eg får boka di som sto på ønskelista mi.

  God jul frå Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Du skriver alltid veldig hyggelige kommentarer - tusen takk.
   Ja, den amaryllisen var helt fantastisk, den fineste jeg har hatt.
   Kos dere på hytta. Og selvsagt håper jeg du får boken, og at du får mye glede av den.
   En riktig god og fargerik jul ønskes deg og dine av Tove.

   Slett
 2. ØNSKER DEG EN RIKTIG FLOTT OG FREDFULL JUL, TOVE!
  Takk for hyggelig juleinnlegg, alltid koselig å lese hva du skriver.
  Vi treffes her igjen i 2017 også, ikke bare det, vi skal treffe i virkeligheten også som i 2016, same presidier ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for gode ønsker. Fint at det jeg skriver er interessant. Det samme gjelder det du skriver på din blogg.
   Gleder meg til bloggertreff i 2017. Nyt jula!
   Fargeglade hilsener fra Tove

   Slett
  2. Takk for hyggelig hilsen. Fint at det jeg skriver er interessant. Det samme gjelder det du skriver på din blogg.
   Nyt julen. Gleder meg til bloggertreff i 2017.
   Nyt julen! Med fargeglade hilsener fra Tove

   Slett
 3. Så flott innlegg igjen her! Gøy! Tuse takk for vene ord inne hos meg. Det satte jeg pris på. Ønsker deg en vakker fortsettelse av julen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk i like måte! Nyt de resterende juledagene! Været er vakkert etter en svært vindfull natt.
   Hilsen fra Tove.

   Slett