lørdag 21. mai 2016

Keukenhof - synet av mange millioner løkblomster er overveldende!


Den 20. april reiste min mann og jeg til Nederland for å se tulipanene.
Lite visste vi om Keukenhof, som blir kalt "Europas hage" - den vakreste vårhagen i verden - bortsett fra at vi ville få se en mengde tulipaner.
Men som du ser, her er det slett ikke bare tulipaner, men svibler/hyasinter, påskeliljer og flere andre løkblomster.
Dette er en stor opplevelse for alle, og for meg som tenker og snakker farger hver dag, var det helt ubeskrivelig!


Tror aldri jeg har sett lengre blomsterbed så tette med blomster!

Og for noen vakre farger! Jeg kunne gått her og sett i dagevis.
Vår norske guide fortalte at det var plantet 4,5 millioner løk, men i en brosjyre leser jeg at det er hele 7 millioner. Uansett - dette var overveldende.

Her arbeider det i sesongen 500 personer, og jeg så ikke et ugress!Keukenhof er på 32 hektar, og hagen ligger i Lisse, en time fra Amsterdam.
I 1641 ble det bygget et slott her med et stort jaktområde rundt. Hagen ble først anlagt i 1949 av borgermesteren i Lisse, som ønsket å vise frem hagebruket i området.1600-tallet var "The Golden Age", da Nederland gjennomgikk en blomstringsperiode, i overført betydning, både da det gjaldt handel, kunst og vitenskap.

I denne perioden vokste også handelen med tulipanløk.
"The Golden Age" var også tema for Keukenhof i 2016.

De fleste tulipaner stammer fra fjellene mellom Tyrkia og Kina. De er derfor vant til kalde, snørike vintre og varme, tørre somre.
Sultanen ga noen tulipanløker til en ambassadør fra Østerrike, som ga dem videre til nederlenderen Carolus Clusius. Han plantet de første tulipanløkene i Holland i 1593.
Parken er bare åpen i åtte uker hvert år, i 2016 fra 24. mars til 16. mai. Men i den tiden er Keukenhof et av de mest besøkte turist steder i Europa.
Jeg gir meg nå, men jeg har en mengde flere bilder og opplysninger. Derfor bør du også se neste innlegg, som kommer om noen dager. Håper du har kost deg med bildene. Hilsen Tove.

PS. I april i fjor skrev jeg også to innlegg om Keukenhof, og brukte mye av opplysningene som hadde stått i en interessant artikkel i Akers Avis Groruddalen. Jeg hadde ikke selv vært der på den tiden.
Da jeg besøkte Keukenhof nå i april, så jeg at opplysningene er litt ulike. Jeg vil vel tro at det som kan leses der nede er korrekt, men kommentarer tas imot med takk.

12 kommentarer:

 1. Hei, nei, ikke under slik blomsterprakt, heller ikke på dette stedet, men din post om turen ga meg skikkelig lyst til å dra. Jeg har alt bestemt meg for at bedet til høyre for inngangsdøra vår skal bli vårløkbed neste år. Sviblene jeg planta i høst viste seg å være et blinkskudd, og jeg vil fylle på med annen type blomsterløk sammen tulipaner som jeg har på venstre side.
  Ja, peonen blomstrer, bildene er tatt i går og i dag! Ha fortsatt flott lørdag ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du hadde elsket å være der. Du hadde ikke villet hjem igjen!
   Men gled deg over din egen hage, og reis neste år!
   God helg ønskes av Tove

   Slett
 2. Ja, har du sett så vakkert😊 Eia var jeg der..

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan jo reise neste år. Anbefales! God helg ønskes av Tove

   Slett
 3. Hei, ja, jeg får se om det lyktes å høste egne kiwi. Hadde tenkt meg på årets første sykkeltur i dag, men vær og form tillater ikke det. Som mange andre ble jeg kraftig forkjøla etter 17.mai, så det ble jobbing fra sofaen i stedet. Vurderer elevenes teorideler til en utsmykkingsoppgave. Det er siste besvarelser fra den gjengen. Nå gjenstår bare eksamen for halve klassen i Visuelle kunstfag. Må gi dem noen råd om hvordan de får bedre teoribesvarelser...
  Kjørte dere bil til Nederland? Vi får få noen tips... en slik tur tar jeg gjerne! Ha en fin søndag ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Til dere som ikke forstår hva kiwi har med dette innlegget å gjøre, må dere gå inn på bloggen Vilt og vakkert.
   I visuelle kunstfag er jo farger viktig. Tror jeg må ta en tur til klassen din.
   Når det gjelder turen til Nederland, så reiste vi med Jarlsberg Reiser AS i Tønsberg. Vi så også blomsteropptoget, som du skal få se, Amsterdam og Porselensfabrikken Delft etc. Hyggelig tur. Vi var 33 personer. Hilsen fra Tove

   Slett
 4. "Der skulle vi ha vøri"ai og akk så vakkert. Var dere på en spesiell ferdigtur dit eller dro dere bare dit fra Amsterdam på egenhånd?
  Ha en fortsatt fin søndag, her går det i luking om dagen for det har grodd helt igjen hos meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hos meg har det vært luking og maling.
   Hvis du ser på svaret mitt til Vilt og vakkert over, ser du at vi tok en tur med Jarlsberg Reiser A/S.
   Colour Line + buss. Hilsen fra Tove

   Slett
 5. Hei..

  Ser at jeg får mange innlegg å oppdatere meg i. Men så flott det var i Nederland. Der skulle man ha vært og sett. Men slike korte turer blir for slitsomt når man bor i nord. Kan jo nyte synet her, og all fargeprakt. Nå først synes jeg at hagestell kan bli morsomt. Jeg har noen planer i hodet. Vakker uke til deg!

  Varm hilsen fra nord

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjempehyggelig å høre fra deg igjen Eva! Klart det blir langt å reise fra Tromsø for en uke, men det kan jo kombineres med en uke i Syden?
   Jeg nyter fremdeles synet av disse bildene, og om 5 minutter kommer et nytt innlegg fra Keukenhof med enda flere bilder. En vakker uke ønskes også deg. Hilsen Tove

   Slett
 6. Fantastisk!! For et fargehav :-) Det må ha vært en flott opplevelse å sanse inn "levende" farger. Absolutt verdt å ta en studietur dit, for å få tips til inspirerende fargekombinasjoner.
  Hilsen fra NCS-kontoret

  SvarSlett
  Svar
  1. Skulle gjerne hatt deg med dit. Du kan så mye om farger, og det hadde vært mye å snakke om.
   Jeg husker ikke hvor mange timer vi var der, men vi hadde ikke rukket å se på langt nær alt. Kanskje er dette den største fargeopplevelsen jeg har hatt. Takk for hyggelig kommentar. Hilsen Tove

   Slett