torsdag 21. august 2014

Frederiksborg Slott og Slottshage
Nordens største Renessanseslott!


Fremdeles er vi i Danmark.
Men denne gang ikke i Roskilde, men i Hillerød, nord for København.
Her ligger dette enestående anlegget, som ble bygget av Christian IV tidlig på 1600-tallet. Et eventyrslott mitt i Slottsjøen, omkranset av Barokkhagen og den engelskinspirerte landskapshagen.
(Nok en gang ber jeg deg søke på Roskilde, for å komme til tidligere innlegg fra Danmark og Roskilde.
Byttomfoten Folkedansgruppes 15-års jubileum var grunnen til at vi besøkte Roskilde.)


Det overdådige slottet er rikt på detaljer og imponerende kunsthåndverk, og skulle vise kongens posisjon som en sterk, nord-europeisk monark med mye makt.
Og jeg kan love dere at det ikke er mindre praktfullt inne, men det må jeg vende tilbake til i neste innlegg. Da vil dere få se et fargerikt interiør!

Med denne enestående beliggenheten, midt i Slottsjøen og med de store, grønne fantastiske områdene rundt, er slottet blitt et populært og helt spesielt utfluktsmål. Her er muligheter både for kulturelle opplevelser, hagevandringer og seilturer.
Frederiksborg Slottshave består av to deler, Barokhaven og den mer romantiske landskapsstilen. Sistnevnte er et uttrykk for 1800-tallet, da man dyrket den frie natur. I mellom de snirklete stiene i denne delen av hageanlegget, finner man bl.a. Frederik 2.s lille Badstueslot.

Barokhaven derimot, er stramt anlagt, og stammer fra 1700-tallet da menneskene ønsket å ha mer kontroll over naturen. Det ble også idealet når det gjaldt hager.
Her ser vi monogrammer klippet i buksbom (et lite tre/busk som forøvrig er giftig), praktfulle blomster, kaskadeanlegg og flotte skulpturer.
Denne del av hagen er gjenskapt etter studier av J.C. Kriegers anlegg fra 1725.


Da lar jeg dere vandre på egenhånd videre rundt i "parkanlegget" rundt Frederiksborg Slott, men lover å ta dere med inn i slottet. Dere skal senere også få se bilder fra Slottskirken. Gled dere!
Hilsen Tove


6 kommentarer:

 1. Der har jeg faktisk også vært mange ganger, da jeg bodde i KBH. Det begynner å bli alt for mange år siden, så det var fantastisk å se dine bilder derfra nå. Det er vidunderlig vakkert der, så det må jeg huske på neste gang jeg drar nedover.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig at du har vært der. Da har du selvsagt også vært i slottet? Jeg skal også vise deg bilder derfra.
   God helg ønskes av Tove

   Slett
 2. Spennende, skriv gjerne om farvene til sommerfuglene..... stenger nå nettet og vil være uten i Telemark i helga ;:OD) God ukeslutt til deg også!

  SvarSlett
 3. Ja, dette er spennende. Og det samme er sommerfugler. Hilsen Tove

  SvarSlett
 4. Virkelig så flott. Står på lista over mulige utfartsmål.

  God helg fortsatt.

  SvarSlett
 5. Ja her kunne man gått i flere timer!
  Håper det går bra hos deg, og at helgen også blir god! Hilsen Tove

  SvarSlett