mandag 7. juli 2014

Ut på tur - aldri sur!


Det er mange foreldre og besteforeldre som synes det er vanskelig å få barn og unge med på tur, eller generelt, å delta i uteaktiviteter. Det er det viktig å få til nå som det er ferietid!
Det er kanskje mer behagelig å sitte med telefon eller data? Hva skal vi finne på ute? Å gå på tur er så kjedelig! Kanskje de voksne selv også er innemennesker? Da ber jeg dere om å tenke på barnas beste. Og etter at dere har vært ute, kan data være riktig så OK!  
                          
Det behøver ikke å være kjedelig å gå på tur hvis vi voksne er litt kreative. Jeg vil gi dere noen ideer, som vi har hatt stor glede av sammen med våre barnebarn.

Illustrasjon hentet fra Fargene forteller.
Men først en liten påminnelse, som kanskje noen av dere har lest før, enten på bloggen eller i boken min.
Vi tilhører ulike mennesketyper, og våre egenskaper, evner og personlighet ligger i de ulike mennesketypene.
Vi har riktignok egenskaper fra flere grupper, men ofte er èn gruppe dominerende. Det gjelder selvsagt både voksne og barn.
Når vi skal foreslå aktiviteter for barn fra ulike grupper, slår det veldig forskjellig ut hva de er interesserte i.
Derfor, selv om vi vet at det er helsemessig sundt å røre seg, få sol og frisk luft, må vi i de fleste tilfeller friste med mer enn bare turgåing.
Skattejakt er topp! Men det krever også forberedelser av de voksne. Vi har tre barnebarn, på disse bildene er det bare to, da den eldste allerede gikk på idrettsgymnas i Meråker. Men vi startet med skattejakt flere år tidligere i høstferien, så alle tre har deltatt flere ganger. Skattejakt synes alle er både spennende og gøy. Hvem finner flest skatter? Konkurranseinstinkt har de fleste barn og unge til en viss grad. 
Det startet med at jeg tidlig på dagen var ute alene i et spesielt område ved hytta på fjellet, og gjemte skattene. Det kunne være bokser med lørdagsgodt, tegnesaker eller andre småting. De gjemte jeg i et tre, under en rot eller stein el.l. Så markerte jeg stedet med et rødt bånd i en viss avstand fra skatten, men som kunne sees fra stien. Men båndet skulle det være vanskelig å få øye på.
Over ser dere Kine og Petter på jakt etter en skatt. Kan den være gjemt inne i dette gamle treet?
På bildet til høyre ser vi at Petter fant den ene skatten, mens Kine fremdeles leter. Som regel var det ca. 8-9 poster.
Bestefar måtte etter hvert også gjemme skatter, og da barnebarna ble store nok, var det deres tur og vi måtte lete. Tror de synes det var nesten like gøy. Og de fikk selvsagt skatten til slutt.


Som alle voksne vet, er det gøy å brenne bål og å grille pølser.
Men at saging av ved også er gøy, tenker mange kanskje ikke over?

De mennesketypene som regnes som fysiske, med andre ord, de som liker fysisk aktivitet, er de røde og oransje. Men hvilken form for fysisk aktivitet varierer. De røde barna er de tøffeste, de oransje er mykere, og liker kanskje mer gledesfylte aktiviteter. Eksempel: Mens de røde liker tøffe og harde aktiviteter som hard løping, langrenn og trening med vekter, liker de oransje bedre dans av ulikt slag og kanskje aerobics. Og selv om det også er hardt, er det mer gledesfylt med musikk. 
Ser du på det første bildet, så har barna med seg kart og kompass. Da liker gule og blå barn seg. De kan på denne måten bruke sine mentale ferdigheter. Den blå mennesketypen er også gjerne opptatt av estetikk. Så vakre omgivelser vil kunne inspirere.


Dersom de grønne barna fristes med at de vil møte dyr, er de veldig fornøyde. Det er "myke verdier" som de liker. Og da kan turen bli riktig vellykket.Hva så med de indigo barna? De er det ikke lett å bli klok på!
De liker seg godt i eget selskap, er så lite fysisk som det er mulig, og foretrekker å sitte for seg selv og leve i sitt eget hode.
Men dersom turen er kort, og vi kan snakke med dem om hvordan alt henger sammen i naturen, og hva som er meningen med alt, da kan de synes det er OK, men de er ikke særlig taletrengte. Det er du som for det meste må holde samtalen i gang, selv om et og annet spørsmål kan dukke opp. Og de spørsmålene er det ikke alltid lett å besvare.
Også det å plukke blomster og bær passer for grønne og indigo barn. 

Når det gjelder fiolette barn kan deres personlighet slå to veier. Noen er ganske tøffe hvis de heller mot de røde egenskapene i den fiolette fargen, mens andre kan bli  rolige og filosofiske hvis de heller mot de blå egenskapene. Men de er som oftest kreative, mange kunstneriske, så kanskje de vil tegne eller male det de har sett på turen når de kommer hjem. Da kan blomster også være et hyggelig motiv for dem. 
Og la meg også tilføye at oransje barn på mange måter er opptatt av farger og praktisk kreativitet. Da kan de plukke blomster og arrangere dem i en vakker bukett, noe de liker.
Mange oransje mennesker har valgt å arbeide med blomster og design.

Noen barn og unge er tøffe nok til å ta et bad selv i 12 graders vann, slik som her. Men det er antagelig ikke gule, blå, grønne eller indigo barn.Og da smaker maten ekstra godt etterpå. 
Og en matpause er alltid viktig hvis turen har en viss lengde!

I et lite innlegg som her, kan man ikke beskrive de ulike typer barn nøye, men du har kanskje fått en liten pekepinn. Hvis du leser om barn i boken Fargene forteller, vil du bli litt klokere. Jeg har også skrevet et manus om barn og unge, fra baby til 17 - 18 års alder, og hva man bør vite når det gjelder gjenkjennelighet, oppdragelse, valg av skole etc. Men foreløpig har jeg ikke fått den utgitt. Den kan være nyttig både for foreldre, besteforeldre, førskolelærere og lærere, og også for trenere og andre som har med barn og unge å gjøre. 
Kanskje blir den utgitt en dag?
Jeg vil skrive nok et innlegg om tips til en tur. og etter det, vil det komme mer fra Roskilde.
Fortsatt god sommer! La meg få vite det hvis tur eller aktiviteter med barn har vært vellykket. 
Og har du gode ideer, skriv en kommentar, til glede for mange.

Et lite PS fra meg. Hvis du synes barna er merkelig kledd på noen av bildene, er det fordi de har lånt klær av oss, ofte for å spare på sine egne.  Men Kine elsker min utgamle malejakke.
Hilsen fra Tove.
                                                     

10 kommentarer:

 1. Hei Tove, Takk for herlige sommerferie tips...naturen er nøkkelen til glede og lek! Sommerklem Siv

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var fint sagt - "Naturen er nøkkelen til glede og lek!"
   Det kommer mange flere tips i neste innlegg, antagelig i morgen. Det må du lese! Alt godt ønskes av Tove

   Slett
 2. Heisann!
  Alle har mulighet til ut å gå søndag 13. juli og ta bilder og skrive litt om det på bloggen sin. Utfordringen heter Blogger´s Sunday Walk, så bli med. mer innfor på Vilt og vakkert. ! Det gjelder å koble fra...Dette var litt reklame fra meg, Tove. Du er jo flink til å være aktiv og dokumentere hva du opplever. Ha fine dager, håper du er med på sommerens utfordring!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ser nok ut til at jeg må stå over utfordringen denne gang, Jeg tråkket over og vrikket foten på søndag, så nå halter jeg rundt. Men jeg skal ta det igjen! I mellomtiden får du benytte det blogg-innlegget som kommer i morgen. Håper mange vil delta! Hilsen fra Tove

   Slett
 3. Hadde med to av barnebarna med på fjelltur i fjor, samt sønn og svigerdatter.. Vi var rimelig pumpa.. Den minste var da 5 og han sprang opp.. Mens han ventet plukket han bær, mens den eldste ho på 12 er mer for dans, fjellklatring, langrenn,sykling og har en pappa som driver å sykler, både spinning og landeveis ritt.. De er aktive..

  Men ut å røre seg skal jeg i kveld. Svigerinnen min og jeg skal ta en liten fjelltur slik at vi får tatt midnattsolbilder.. Det er mye klegg og lauvmakk i denne varmen og temperaturen synker litt når vi skal gå i 23 tiden..

  Flott innlegg i fra deg, og vi alle bør være aktive og det med skatter høres ut som en flott ide! Særlig når man har barn med på tur.. '

  Varm hilsen fra
  Eva

  SvarSlett
  Svar
  1. Klart det kan bli slitsomt, men du verden så mange gode minner vi har fra turene og aktivitetene med barnebarna.
   Ikke minst fra skattejaktene.
   Du kjøpte vel boken min tror jeg? Ta og les den nøye når det gjelder mennesketyper og barn, da vil du kunne forstå hver enkelt bedre.
   Vår yngste sønn sykler også landevei. Var med og startet sykkellaget B.O.B. (Boys on bike) i Åsgårdstrand.
   Gleder meg til midnattsol-bildene på bloggen din. Men klegg er ikke OK. På fjellet var det mye knott og mygg, så jeg hadde noen netter med mye kløing.
   Så fint at du likte innlegget. Skal publisere et nytt nå, med flere, forhåpentligvis, gode ideer. Flotte dager ønskes av Tove

   Slett
 4. Hei, her var det mange fine tips. Vi har et barnebarn denne uka, men med denne varmen blir det mest hage og Strand aktiviteter. Det er hyggelig med besøk og man blir kjent med de på en annen måte når han er her en uke i slengen når mor og far jobber.
  Fortsatt god sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig hyggelig med barnebarn. Alle tre har vært sammen med oss uten foreldre i alle vinter- og høstferier på fjellhytta. Jeg har alltid skrevet hyttebok med mange bilder, og det er flott å bla tilbake - gode minner. Dessverre ble bildene der den eldste var med tatt med mannens kamera, vanlig film, så de ligger ikke på nettet, men de er i boka.
   Sannelig er det varmt. Jeg liker best noen grader mindre. Men i dag får jeg ta meg et bad.
   Skal publisere et nytt innlegg om barn og uteaktiviteter nå.
   Kos dere med barnebarnet! Er dere tilbake fra Vestlandet?
   Hilsen fra Tove.

   Slett
 5. Heisann!

  Håper det går bedre med foten. Alltid så kjedelig å være i ro i dette flotte våret.

  SvarSlett
 6. Takk, det går bedre. Har fått meg en svømmetur, men må gå veldig forsiktig. Håper det blir enda bedre over helga, så jeg får plukket litt bringebær. Hilsen Tove

  SvarSlett