tirsdag 10. juni 2014

Farger og stein.
Har du lagt merke til hvor mange farger, former og mønstre det er i stein?
Har du tenkt over hvor vakker stein kan være?


Her er stein både benyttet i trapp og som naturlig bakgrunn for blomster i hagen.


Mens den her er som vakker kantstein langs stien jeg går i fjellet.
Men begge bildene viser stein i variasjoner av grått.

Men stein kan ha så mange farger. Er ikke denne vakker?

Det er mange år siden jeg ble bitt av "stein-basillen". Jeg har tatt med meg stein fra nesten alle steder jeg har besøkt. Jeg plukket en gang en halv bærepose med stein på en strand på Jersey og tok med hjem.





For noen år siden fikk jeg derfor denne plakaten av en venninne, som mente at jeg hadde steinfeber.


Det er litt vanskelig å lese, men her står det at steinfeber er meget smittsomt, og angriper begge kjønn.
Symptomene er blant annet utpreget trang til turer i det fri, gjerne til utilgjengelige steder. Feberen er uhelbredelig, men ikke dødelig! Og det er faktisk sant!


Steinen til venstre fant jeg ved 
Atlanterhavsveien for noen år siden.
Vakre sjateringer i rødt og grønt.

Kan du huske hva du lærte på skolen om hvordan farger oppstår?
Nei, du kan kanskje ikke det.
Da kan jeg forsøke meg med litt gjenoppfrisking av dine kunnskaper.

Victoria Finley, forfatter av boken "Colours" skriver: "Ikke tenk så mye på at noe er en farge, heller at noe lager en farge".

Og det er helt riktig. Egenskaper i de ulike bølgelengdene i lyset blir oppfattet av vårt øye, som videresender signalene til hjernen. I løpet av et fingerknips foretar øyet og hjernen et utall kalkulasjoner, som medfører at vi oppfatter en ting som farget. Jeg vil gjengi et avsnitt fra Norsk Steinbok av Torgeir T. Garmo. Den er skrevet på nynorsk, så jeg vil prøve å gjengi på bokmål: 
"På samme måten som fargene på andre ting, er fargene på et mineral resultatet av en selektiv absorpsjon av lysspekteret, og de fargene som øyet oppfatter, er de bølgelengdene som ikke blir absorberte i mineralet." Derfor blir det jo slik Victoria Finley sier. Når vi oppfatter en stein som rød, er det fordi den "røde" bølgelengden blir reflektert, og ikke opptatt (absorbert) i steinen! Det er ganske utrolig.

I mitt fine, gamle skrin oppbevarer jeg noen av de små steinene, mineralene og krystallene jeg har funnet på min vei gjennom livet.
Jeg går ikke ut med hammer og meisel for å finne stein, selv om det hadde vært kjempespennende. Jeg plukker med meg de steinene som "snakker til meg" på mine turer. Noen er små, andre veldig store. Da har jeg vært nødt til å be min mann om hjelp for å få dem med meg. Det skjedde en gang like nedenfor toppen av Høgronden, som er over 2 000 meter høy!

Til høyre ser du noen som i størrelse går i min rumpetaske. Bortsett selvsagt fra det vakre steintreet, som jeg kjøpte i Cripple Creek i Colorado i USA. Det er ikke lett å se fargene på steinene, men treet er grønt, og det samme er steinen i forkant. Steinen i midten er i sort og hvitt, og den tror jeg faktisk jeg fant i min skog? Steinen til høyre i grønt og rosa er fra Lakselv.



Enten stein brukes som en molo ved sjøen, eller man finner dem i en varde på fjellet er det like flott.

La meg gjengi litt mer fra Norsk Steinbok: "Fordi fargene på et mineral altså er resultatet av at de ikke-absorberte bølgelengdene i lysspekteret blir reflekterte, er fargene også avhengig av om lyset blir reflektert fra overflata (opak), fra litt inne i mineralet (gjennomskinnelig), eller om en del av lyset går gjennom mineralet (gjennomsiktig). En del gjennomsiktige/gjennomskinnelige mineraler, kan ha ulik farge i ulik type lys, for eksempel i dagslys og i lys fra lyspærer. Dette er særlig tydelig for granater og i noen av eklogittene våre." Jeg synes dette er spennende, og jeg vil sikkert skrive mer om stein!


Da avslutter jeg for denne gang med bilde av en liten varde like ved vår hytte på Gullhaugen.
Kanskje er det gull her!? Hilsen Tove

























8 kommentarer:

  1. Heisann::: fisken heter horngjeld... vi pleier å få en i løpet av sesongen. Den har årets farve på kjøttet, er spiselig, men ikke fristende! En makrellart. Vi pleier å gi oss for kvelden når det er til middag for oss og søsteren min sin familie. Ikke lurt å fryse. Og makrell er lett å bli lei av.
    Steingal ja, måtte kvitte meg med alle steinene fra lommene i en kontroll hjem fra et eller annet sted. Nå er det blitt så mange at jeg ikke alltid husker hvilken som kommer hvor fra... Noen lavasteiner fra Santorini ligger i rosebedet. Ellers så er bunnen på et gammelt kjemiskap som står på verandaen, dekka med steiner i alle farver.
    Nå er det eksamenstid, og jeg skal eksaminere 6 jenter til torsdag i entreprenørskap og bedriftsutvikling. De fikk oppgaveteksten sin i dag. Jeg har verken erfaring eller utdannelse i det, men de rette elevene har stort utbytte av valgfaget. Neste år har for få søkt, og jeg synes det er greit å ha et år uten eksamenspress i et fag som er muntlig.
    I morgen er det sommeravslutning på Strikkekaféen, og vi skal til en kollega som har tatt seg fri et år for å dyrke hobbyen sin, økologisk have.
    Blir nokm et innlegg på bloggen om det!
    Ha det godt og skitt fiske!

    SvarSlett
  2. Takk for svar på min kommentar på din blogg. Horngjeld, det navnet har jeg hørt. Skulle forøvrig gjerne hatt et par av de makrellene dere fikk.
    Så er også du steingal. Tenkte meg vel det!
    Lykke til med eksamen for de seks jentene, og med sommeravslutningen på Strikkekaféen. Hilsen Tove

    SvarSlett
  3. Vi er nok en gjeng med stein gale kvinnfolk ser jeg.
    Jeg er helt håpløs med å sanke stein. Da jeg var ung og kom hjem fra interrailturer hadde jeg sekken full av stein. Den var blitt tung og jeg enda tynnere pleide mor alltid å si.
    Jeg sitter enda hver sommer og finner steiner som jeg bruker i mine smykker på stranda/strender rundt om i verden som jeg er på og blander de med edle steiner i smykkene mine.
    Her nærmer vi oss skoleslutt og i morgen er det siste dag på "prøvesvenneprøve" til tre av mine elever. Gleder meg til ferie!

    SvarSlett
  4. Det er vi tydeligvis!
    Men Ingun, det hadde vært artig å lage et innlegg om dine smykker.
    Send meg noen bilder, helst av smykker med farger i, og litt forklarende tekst, så lager jeg et innlegg. Kjempegøy!
    Lykke til med "prøvesvenneprøvene" til de tre elevene. Spennende!
    Forstår godt at du gleder deg til ferie. Hilsen fra Tove

    SvarSlett
  5. Hehe - de stein-feber punktene var morsomme :-)
    Farger på stein er egentlig ganske fasinerende. Vi bruker ofte uttrykket - "gråstein", og tenker vel generelt at de fleste steiner i naturen er grå. Men som du skriver, Tove, er steinfarger ganske så forskjellige og inneholder mange fargenyanser.
    Det som er interessant, er at en stein som visuelt ser grå ut for oss (øyet/hjernen), og som vi ikke kan se har noen andre fargenyanse som rødt, grønt, etc), somregel IKKE er helt grå likevel .....! Fargeanalyser foretatt i regi av Skandinaviska Färginstituttet (nå NCS Colour AB) i Stockholm, viser at ved innmåling av NCS-kode på "gråstein", inneholder de GULT.

    For å kunne se dette, kan man ta med seg fargeprøver av gråskalaen - NCS S 1500-N, 2000-N, 2500-N, osv. ut i naturen, -finn en "gråstein" og sammenlign den med den nøytrale fargeprøven. Du blir antagelig ganske overrasket over at "gråsteinen" ikke er grå, men har dragning mot gult (varmere grå). De nøytrale grå fargeprøvene, ser faktisk litt blå ut ved sammenlignet av "gråfarger" i faunan. ;)
    Mvh Therese, NCS Colour Centre Norway

    SvarSlett
  6. Dette er kjempespennende, Therese. Tusen takk for denne infoen.
    Jeg skal legge ut et nytt innlegg om stein til høsten, og da vil jeg ta med din kommentar inn i teksten, hvis det er greit.
    Beste hilsener fra Tove

    SvarSlett
  7. Hei på deg, Tove. Det er klart du kan :-)

    SvarSlett
  8. Supert - da gjør jeg det! Hilsen Tove

    SvarSlett