lørdag 14. juni 2014

Den grønne fargen.

Kanskje er det flere nyanser av den grønne fargen enn av andre farger!?


Da jeg gikk tur ved vår hytte i Gudbrandsdalen for ca. 14 dager siden, ble jeg overveldet av alle de ulike, vakre nyansene av grønt som spraket mot meg fra alle kanter.


Ser du på bildene over, og bildet til høyre, kan du jo begynne å telle hvor mange ulike nyanser av grønt du finner på disse få bildene!                                                                                                                       Den grønne fargen inneholder egentlig mye gult, sier fargeeksperten hos NCS Colour Centre i Oslo, Therese Sandem.                                       

"Men en grønn fauna mister mye av sin gulfarge når avstanden blir lengre og lengre. Derfor blir "blånende berg" blåaktig på avstand (se NCS sin fargesirkel). I tillegg lager partikler, støv, vanndamp, forurensning etc. i luften et slør i horisonten, som demper grønnfargen", sier Therese.                           

Visste du forresten at i skumringen blir røde og gule farger de som det først blir vanskelig å se.
Dette oppdaget den Tsjekkiske forskeren, Jan Evangelista Purkyine, forteller Therese. Øyet vårt ser grønn-blått best når det er lite lys - altså etter skumring.

Men selvsagt er det ikke bare på fjellet vi er omgitt av ulike nyanser av grønt. I år er det også usedvanlig frodig i lavlandet.

Og helt utrolig, allerede for en uke siden var det modne markjordbær i Vestfold! Jeg har plukket bær i hele mitt liv, og har aldri opplevd så tidlige modne bær som iår.

Ser du hvordan rødt og grønt fremhever hverandre?
De er komplementære, og komplementærfarger har denne egenskapen.

"I den grønne fargen hviler både øyet og sjelen", sier Goethe, og legger til at den står for håp, grøde, vekst og det som spirer og gror. Så er da også grønt en blanding av gult og blått - solen og himmelen. I alle grønne vekster finner vi det grønne fargestoffet klorofyll, eller bladgrønt.
Ettersom grønt ligger midt i fargespekteret, står den for balanse. Fargen er hverken kald eller varm, fysisk eller mental - eller kanskje alt på en gang? Grønt uttrykker harmoni.

Den grønne fargen roer nerver og muskler, demper stress og er en god farge å bruke for hjertepasienter. Der de varme fargene oppfordrer til handling, fysisk eller mentalt, er grønn stillestående og fremmer ikke bevegelse.
Tvert i mot - grønt kan gjøre deg handlingslammet og lite aktiv.
Grønt er den beste sovefargen.

Men da snakker jeg ikke om den gul-grønne nyansen du ser til høyre på bildet. Den er meget slitsom, og har en helt annen effekt. Mange kaller den giftig grønn/gul, men den kan være ganske dekorativ.


La meg avslutte med denne flotte rosen. De rød-oransje blomstene mot det sterkt grønne er vakkert.

En fortsatt god og fargesprakende helg ønskes av Tove.

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Takk for det. Nå er naturen vakker!
   Fortsatt god sommer i alt det grønne, ønskes av Tove

   Slett
 2. Grønn er min favorittfarge. I de fleste av dens nyanser. Spesielt er jeg glad i blågrønne valører, spesielt på denne tida av året - mot bar sommerbrun hud.
  Om våren ser man alle grønnnyansene i naturen så tydelig. Senere på sommeren forsvinner akkurat det.
  Interessant innlegg. Takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Som sagt,i grønt slapper du av, og det trenger man. Men ikke glem at for mye grønt kan gjøre deg tiltaksløs. Blågrønn, eller turkis har en litt annen effekt. Og den sies også å styrke immunforsvaret vårt. Ikke dumt!
   Så bra at du synes dette er interessant. Hilsen fra Tove

   Slett
 3. Ingenting er som og være i naturen hvor vi finner det meste av grønt og vi finner ro og skaper harmoni i oss selv.. Hos meg går det i grønt og mange nyanser av gult og rødt. Det røde er vel syregress som de kaller det for. Og tenk deg fjellet om høsten, alle de flotte fargene. Ikke rart at det er balsam for sjelen..

  Flott innlegg i fra deg Tove, og grønt må jeg ha litt rundt meg grønne planter, skape litt harmoni.. Men ikke grønne gardiner.. Grøss.. Hadde det på 70 tallet...

  Varm hilsen fra nord

  SvarSlett
 4. Tusen takk for hyggelig kommentar. Ja, grønt er viktig - men enig - grønne gardiner - nei! Og varm hilsen fra Sør.

  SvarSlett