søndag 1. juni 2014

Farger og kvinner.

Denne tittelen ble satt på et foredrag jeg holdt på et kvinneseminar på Holmen Fjordhotell i går.
En tittel som kan romme flere dagers forelesning! 

Hvorfor, spør du kanskje? Fordi temaet er langt mer komplekst enn det høres ut!
Kvinner kan være like ulike. som en mann og kvinne kan være det. Eller motsatt.


Dette er en gruppe elever fra Høyskolen Westerdals, som jeg har forelest for.
Er disse unge kvinnene like? Hva med den unge mannen vi ser i bakkant?
I dette tilfelle vet jeg at 90 % av disse unge menneskene har veldig mye til felles. Jeg har nemlig kartlagt dem ved hjelp av arbeidsboken som følger med min bok Fargene forteller.
De har valgt en kreativ linje, Eksponeringsdesign, og 90 % av dem har valgt riktig, da de har oransje egenskaper på topp i sitt kart.
Vet du ikke hva "oransje egenskaper" er? Heller ikke gule og blå? Da må du lese boken!
Men heldigvis kan vi ikke sette folk i bås med dette systemet. Vi har egenskaper fra flere grupper, i vår personlighet og det gjør det ekstra spennende.


Hvilke egenskaper har vår statsminister, Erna Solberg?
Jeg kan gjette, men når vi bare kjenner et menneske fra TV og aviser blir det bare en gjetning. Men jeg tar nok ikke så feil hvis jeg sier at jeg tror hun har mange blå egenskaper. Og grunnen er ikke at hun representerer Høyre, som er et konservativt parti, og som bruker blått som symbolikk. 
Grunnen er at hun er kjapp i hodet, er god til å svare for seg, og gjennom mange år har lagt planer for å lykkes politisk. Men hun har også humor, så kanskje har også hun en "dæsj" av oransje egenskaper?

Mon tro hvilken mennesketype denne thailandske danserinnen henter de fleste av sine egenskaper fra?


Brannmannen på bildet har helt sikkert mange røde egenskaper.
De røde egenskapene er bl.a. at de er fysiske. De representerer mot, vilje, handlekraft og instinkt. En brannmann må også være praktisk og risikovillig.

Kvinnen til høyre er faktisk en meget dyktig tryllekunstner. jeg har sett henne i full utfoldelse.
Hvor henter hun sine egenskaper fra?

Hentet fra boken Fargene forteller.Kanskje har du ikke lest eller hørt om de syv mennesketypene tidligere?
Det er egenskaper fra disse gruppene jeg benytter når jeg skal kartlegge mennesker, det være seg unge elever ved en skole, ansatte i en bedrift eller medlemmer i en organisasjon.


Dette er en hyggelig og positiv gruppe mennesker som sa seg villige til å stille opp på et foredrag jeg holdt  i Grimstad for malermestre, deres ledsagere og andre gjester.
At de representerte de mennesketypene som fargene signaliserer, er nok ikke riktig.
Men det er da både spennende, morsomt og lærerikt å tenke på mennesker som fargerike? 

Foto hentet fra Fargene forteller.

Hvis jeg kunne fått mitt ønske oppfylt, å få møte ett spennende menneske, som lever nå, eller som er død, ville jeg valgt denne mannen!
Vet du hvem det er?
Den geniale, banebrytende vitenskapsmann og dikter
Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832).
Du har sikker hørt om Goethes Farvelære?
Det måtte vært et eventyr og få snakke farger med denne mannen!
Hilsen Tove


8 kommentarer:

 1. Hei i kvelden!

  Flotte bilder du viser og ekte fargeglede. Interessant tolkning av personligheter og Erna går viss i mye blått. Jeg fikk en følelse av at hun kunne være konfliktsky uten at jeg vet det. Tross sin store størrelse er hun elegant for det!

  Spurte svigerdatter om den malesprøyten du nevnte i et innlegg. De selger ikke den på Byggmakker, og den er ikke beregnet til å male hus med som enkelte har trodd. Men å male en vegg inne eller male møbel er den fin til..

  Jeg venter på midnattsol fremdeles, den kvelden vi skulle kom tåka. Nå har det vært grått. Sola er i ferd med å komme nå, men skal til tannlege i morgentidlig så da kan jeg ikke farte ut i natt. Kommer heldigvis flere dager.

  Ha en fin kveld..

  Varm hilsen i fra nord..

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg beklager sent svar. Har vært på fjellet,og der er ikke internett.
   Jeg må minne deg om at Ernas personlighet ikke er bassert på hvilke farger hun liker, men egenskaper. Les i boken! Jeg tror ikke Erna er konfliktsky, Hun svarer godt for seg er min mening. Jens var mer konfliktsky, det sier han selv også.
   Enig med deg, Erna har nok fått hjelp til å kle seg elegant.
   Malersprøyten er nok ikke beregnet til hus utvendig. Men kanskje et gjerde. Men det er vanskeligere å rengjøre sprøyten etter bruk med slik maling. Viktig å ikke sprøyte slik at det kan sprute på andre ting i omgivelsene. Jeg har prøvet den selv nå, og skal lage innlegg om dette om en stund. Må ha bilder først, som en annen har tatt.
   Så synd at tåka kom og skjulte midnattsola! Venter i spenning.Hilsen fra Tove

   Slett
 2. Den mannen kunne jeg også tenkt med å treffe og lyttet til!
  Ha en ny flott uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kom nettopp hjem fra fjellet. Helt herlig de første tre dagene. I dag var det fryktelig regnvær fra Gjøvik og hjem. Men finværet kommer tilbake. Alt godt ønskes av Tove

   Slett
 3. Hei Tove, Takk for et flott og inspirerende foredrag på Holmen Fjordhotell! Fager er utrolig spennende og jeg lærer noe nytt om farger hver gang vi møtes:-) Sommerklem Siv

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha, Siv. Holmen Fjordhotell er et vakkert sted!
   Passer å snakke om farger der! Fint at du stadig plukker opp nytt å lære! Gode dager ønskes av Tove

   Slett
 4. Heisann, heisann!
  Nei, heldigvis ikke bryllup før lørdag 5. juli.... heldigvis ikke pga regn, men en rygg som har slått seg vrang. Ligger og trener musklene opp for at det skal bli kortvarig onde. Og 5. juli får vi strålende sol!
  Godt med denne skyllebøtta fra oven. Har drøyd og drøyd med å hente fram vannslangen. Vil gjerne at de fleste blomstene skal klare seg sjøl, få lange røtter som han hente vann dypt nedi bakken. Å vanne er noe av det kjedeligste jeg vet.
  I kveld skal Herren i Huset holde konsert med "Trædte menn" - Balkanmusikk. Tenkte jeg skulle gå og høre på dem mens jeg nyter et glass vin, men nå tenker jeg det blir nok musikk med øving her i loftsstua. De skal ha en konsert i Oslo en gang til høsten. Kanskje vi kan møtes da...
  Ha riktig gode pinsedager.

  SvarSlett
 5. Da tok jeg feil med en måned. Bra det ikke var i dag, både p.g.a. av været, men mest fordi ryggen din slo seg vrang! Er det kanskje vanlig at vi bloggere får vond rygg? Vår venninne på bloggen Min lille verden i Nord-Norge, har vond rygg, nå du og det samme har jeg.
  Enig med deg i at regnet gjorde godt, men vi vil ikke ha regn i morgen på Åsgårdstrandsdagene!
  Så håper jeg at konserten gikk bra i kveld. Hadde vært hyggelig å treffes til høsten. God bedring og god pinse ønskes av Tove.

  SvarSlett