tirsdag 2. oktober 2012

Venter du på nytt innlegg?

Til alle mine lesere vil jeg si - beklager at jeg i perioder ikke legger ut blogginnlegg jevnlig.
 
Jeg er nå inne i en veldig travel periode med foredrag og gjesteforelesninger. Denne uken foreleser jeg på høyskolen Westerdal, og har 32 hyggelige og interesserte elever i klassen. Fire av dem er unge menn, noe jeg synes er veldig bra! En av dem lærte meg en masse spennende om farger og musikk i dag. Tusen takk for det.
 
Lørdag og søndag skal jeg holde foredrag kl. 13.00 på "Gjør din bolig bedre-messen" i Follo.
Kanskje ser jeg noen av dere der?

 
Klikk deg inn på www.boligmesse.no og les mer.
 
Men jeg skal, så snart jeg får tid, skrive om spennende saker. Den ene skal handle om omvisning i Stortinget, og restaureringen av et av rommene der. Flotte bilder skal du få se!
 
Det andre innlegget skal være om vakre strikkeplagg fra den norske fabrikken Dale of Norway.
 
Det er bare å glede seg!
I mellomtiden kan du jo kose deg på en fargesprakende benk i parken og nyte høstfargene! Tove
 
Bilde hentet fra ifi.no sin pinterestkonto - www.pinterest.com/ifidotno.
Og jeg har fått lov av IFI å benytte bildet.
 
 


6 kommentarer:

  1. Hei, Glade benker gir glad energi:-) Lykke til med spennende foredrag:-) klem Siv

    SvarSlett
  2. Så artig å male benkene slik!

    Og takk for gode ønsker, Siv. Messen og mine foredrag står avertert i Aftenposten i dag. Hilsen fra Tove

    SvarSlett
  3. Siden temaet var farger og musikk kan det kanskje være interressant å lese mitt innlegg - om farger og musikk.
    Alle som arbeider med farger og har litt kunnskap om fargesirkelen har skjønt at fargenes orden i system er en slags naturlov, en toneskala på linje med musikkens toneskala. En tysk musiker, Lilli Eberhardt, hadde bodd i Norge noen år, og tidlig på 1930 tallet arbeidet hun ivrig for å få folk til å forstå at det var en bestemt sammenheng mellom musikk og farger, og at studiet av dette forhold måtte kunne bringe folk som manglet fargesans til selvstendig å kunne sette farger riktig sammen ved hjelp av musikkharmonier. Flere hadde studert Eberhardts teorier og noen mente at disse var epokegjørende på dette området. Og det ble hevdet at det kunne påvises en direkte paralellitetmellom fargeharmonier og musikkharmonier. Så ble sagt: farger er, såvel som toner, medsvingningenes naturlov, og oppstillet etter notesystem således ved at man ar fargen blå tilsvare tone A og ved å sette prismens 7 stamfarger i denne rekkefølge: Blå lik tone A,Fiolett lik tone H, rød lik tone C,orange lik tone D, gul lik tone E, grønngul lik tone F ogblågrønn lik tone G. Med tilsvarende notebenevnelse på mellomfargeneså fremkom de analoge harmonier og disharmonier akkurat som ved tonene. Etter dette skulle man altså kunne forsøke om en sammensetting av farger er harmoniske ved å slå an de tilsvarende toner på pianoet, og høre om det fremkom disharmonier, eller forhåpentligvis heller en harmoni. En litt annen vinkling en Eberhardt hadde den franske komponisten Olivier Messiaen (1908-1992) som sa at begreper som tonalitet, modal og serialisme kunne være misvisende og mente at musikk var med og uten farger, hvor de ulike akkordene fremtrer som farger. Denne form for musikk og fargeopplevelse kalles for synesteri og Olivier Messiaen mente at fremtredende komponister som Mozart, Chopin og Wagner m.fl. var komponister somskrev musikk med tydelige farger. Begrepet synesteri forklares med sansing, eller kryss sansing, at man kan "høre" farger (eller se lyder og smake berøringer)Det ble sagt atdet fører for langt å forklare systemet inngående, men det er mye i det og at vitenskapen i fremtiden vil komme til å bekrefte en stor del av disse teorier. Hva vi imidlertid ut fra vårt syn på fargenes rolle synes er morsomt, det er i denne samhørighet mellom musikk og farger å finne en forklaring på hvorfor det tidligere blandt malerfagets utøvere fantes en langt større prosent sangere og musikere enn innen andre håndverksfag. Det er ikke for intet at sangen fulgte malerhåndverket, noe mange har fått bekreftet ute på byggeplassene når malerne utøvde sitt hverv. Men i senere tid har vel heller "gettoblastere" og senere I-phones og hva de nå heter disse nyere duppeditter som lager lyd overtatt som musikk på byggeplassene.

    SvarSlett
  4. Hei igjen Magne, og takk for nok en spennende kommentar.

    Dette at musikk og farger henger sammen er veldig interessant, og farger kan også henge sammen med duft.

    Jeg vil bare rette deg på ett punkt - det heter synestesi, ikke "synesteri". Og de menneskene som "kryss-kobler" på denne måten, kaller vi synestetikere. Synestesi forklares som at en person får sanseopplevelser på flere sanseområder samtidig, selv om bare ett av dem blir påvirket. (Se boken min "Fargene forteller".)
    Det er ikke lenge siden,kanskje en måneds tid, at NRK sendte et TV program om dette.

    Vår egen Maria Mena er synestetiker, og hun sier at: "Musikken ligger i hodet mitt", og at hun ser absolutt alt i farger. Hver "låt" er en farge, sier hun. Også den kjente, finske komponisten Jean Sibelius var synestetiker.
    I "Fargene forteller" skriver jeg: "Sibelius ble en gang spurt om hvilken farge han ønsket på sin komfyr, og svaret var F-dur. derfor ble den malt grønn".

    Jeg er helt enig med deg Magne, at det er for mye kunstig lyd over alt. Enten folk løper i skogen eller går i byen har de propper i ørene. Sansene blir stadig mer sløvet. Hilsen fra Tove

    SvarSlett
    Svar
    1. Beklager skriveleifen, men jeg må visst skaffe meg boken din, du har visst oversikt over det meste hva fargene angår. Hvor får jeg kjøpt den ?

      Slett
    2. Boken "Fargene forteller" kan kjøpes i alle bokhandlere. Hvis de ikke har den inne, vil de bestille den for deg. Prisen er kr 359,-.
      Det følger også med en arbeidsbok.
      Tror at du vil finne mye av interesse i boken.
      Du kan også få kjøpt den på CappelenDamm. Du kan klikke på boken på bloggen, og du kommer rett inn på forlaget. Hilsen fra Tove.

      Slett