onsdag 29. juni 2011

Fargestoffene i frukt og grønnsaker

For en del år tilbake ble det fokusert på den såkalte “middelhavsdietten”, og hvor sunn den var.

På den tiden brukte vi lite olje i Norge, og forbruket av salater, tomater og andre spennende grønnsaker, var vi ikke så flinke til å benytte. Poteter, gulerøtter, kål og blomkål var vel favorittene.
I etterkant har jeg ofte tenkt på at ingen snakket om de flotte fargene dette kostholdet besto av.
Kanskje kan det vise seg at fargene var noe av det viktigste.

I dag vet vi mer om de naturlige fargestoffene i grønnsaker, frukt og bær, og hvor viktige de er for vår helse. De fleste er sikkert klar over at noe av det sunneste vi kan spise er blåbær. Min mann og jeg plukket i fjor 25 liter blåbær som vi spiser hver morgen.
Kom deg ut i skogen og plukk alle typer bær, både blåbær, villbringebær og kanskje multer. Om ikke lenge er de modne! 


Fytostoffer er betegnelsen på en lang rekke av de stoffene en frukt, bær og grønnsak består av. Blant annet er det stoffer som avgir lukt og smak, i tillegg til fargestoffene i den enkelte matvaren.
Men det kan også være plantenes eget beskyttelsesstoff mot både insekter og skadelig UV-stråling. Og noen av disse fytostoffene ser ut til også å kunne beskytte oss på lignende måter.


Forskning viser at frukt og grønt med sterk farge er sunnere enn dem med lite farge. De har blant annet flere antioksydanter.
En forretningsforbinnelse fra Italia fortalte meg en gang at hans bestemor alltid sa til barnebarna at alle fargene skal være på tallerkenen hver dag!
Tove

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar