fredag 6. mai 2011

Våren i farger

Våren er kommet mange steder i Norge, og det er deilig å se at fargene kommer tilbake!
Hvitveisen ligger som et vakkert teppe i skogen. Og selv om jeg ikke regner hvit som en farge, er det hvite utrolig vakkert mot det grønne.

Vårt øye kan ikke se ultrafiolett, men det kan sommerfugler. Jeg har ofte lurt på om de ser ultrafiolett der vi ser hvitt. Jeg vet ikke.

Hvitt er også sterkt inne i motebildet for våren og sommeren.
I et interiør virker helt hvitt kaldt og sterilt, mens hvite klær ofte får oss til å tenke "renhet og uskyld".
Men man skal være litt varsom med helt hvitt. De fleste Nord-Europeiske kvinner kler ikke hvitt. Se deg i speilet! Trekker det hvite fargene ut av ansiktet ditt? Fremheves rynker og ujevnheter? Prøv så et kremfarget/off-white plagg. Jeg er helt sikker på at du ser forskjellen. De aller fleste kler det mye bedre.
Men heldigvis er det også sterke farger i motebildet i tillegg til hvitt. Og de sterke fargene snakker til oss. Tenk over hvor viktige fargene er for et tivoli -og tivoliene gjør sitt inntog samtidig med våren. Vulgært og spjåkete, sier mange i vår kultur om de klare, sterke fargene. Hvorfor kan vi ikke glede oss over vakre farger uten å tenke mote?! For det er moten, som ofte bestemmer hva vi skal like og ikke like. Det er både trist og uheldig. Farger er glede!
Ikke alle er klar over at fargene innvirker på kroppen uansett om vi er klar over det, tror på det, eller ikke.
"Vakre sanseinntrykk utløser gode følelser og tanker, som igjen influerer på somatiske og fysiologiske kroppsfunksjoner. Både blodomløpet, nervesystemet, lymfesystemet og andre kroppsfunksjoner avhenger av vår sinnstilstand." Dette sier Arnulf Kolstad, professor i sosialpsykologi ved NTNU.

Det er deilig at også oransje er sterkt inne i motebildet. Det er en særdeles viktig farge! I fargepsykologien er den livsgledens farge! Den burde vært sterkt inne i bildet i høst- og vinter motene, men da dikterer som regel moteskaperne mørke farger, i tillegg til ikke-fargene grått og sort. Det er uheldig for oss her i nord, som har  lite lys gjennom flere høst- og vintermåneder.
Men når det gjelder klær, er det viktig å velge nyanse med omhu. Mange kler ikke den gul-oransje nyansen. Men når vi kler oss i rød-oransje og en god ferskenvariant, blir vi vakre!

Du har sikkert hørt om Goethes Fargelære? Goethe er en av de største personlighetene innen fargenes verden. Han hevdet at det viktigste for alt levende er balanse. Derfor - varier fargebruken!
Ta etter den vakre stemorsblomsten. Den kler  seg i alle regnbuens farger. Det er viktig både for humør, helse og trivsel. Nyt våren!
Tove

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar