fredag 16. oktober 2020

 Undervisning på skolen SoFi - School of Fashion Industry i neste uke.

Linjene er Interiør og Retail design

Dette innlegget kan kanskje hjelpe elevene til å se hvordan farger påvirker alt,  hvordan fargene kan hjelpe oss i mange sammenhenger, og hvordan farger kan benyttes for å tiltrekke oppmerksomhet.

Og ikke bare oss mennesker, men dyr, fugler, fisk, insekter og alt levende i naturen får hjelp av fargene i mange ulike sammenhenger.Se bare på de to ekornene hvor ulike de er. Det første bildet er tatt om sommeren og det andre om vinteren. Og du kan se hvor mye av fargen som er forandret, for å gå mer i ett med naturen. Den gråaktige fargen synes ikke så godt om vinteren på snøen. Kamuflasje er viktig! Det er ikke alltid den sterkeste fargen er det beste valget.Vi liker oss absolutt best under en klar, blå himmel. Da vet vi at været er bra. Men hva signaliserer de grå skyene? De sier ifra om at vi må komme oss hjem, for nå blir det skitvær! Grått er alltid negativt. Grå og kjedelig. Grått og trist. Kanskje liker du ikke rødt eller røde hus. Men den røde fargen sender helt andre signaler enn den triste grå. Den kjente arkitekten, psykologen og fargeterapeuten, Karl Ryberg, sier at "farger er som vitaminer for hjernen". Han sier også at "å si at det er moderne med kun grått, sort og hvitt, er som å si at det er moderne med depresjon".


Ved hjelp av fargene sender eplene signaler om at de er modne. Men vi ser at dette er to ulike eplesorter, på grunn av fargene.


Jeg fikk denne flotte grønnkålen av en venninne som bor i Sør-Fron i Gudbrandsdalen. Den er så grønn og flott, og den strutter av sunnhet. Det er noe av det sunneste vi kan spise.


Med tanke på elever fra Retail design klassen til uken, la jeg den samme grønnkålen på en rød bakgrunn. Ser du hvordan disse fargene fremhever hverandre? Vi tenker kanskje på julen når vi ser disse fargene sammen. Aldri er grønt grønnere og rødt  rødere enn når de er sammen. Dette er det viktig å bli klar over for elever som skal jobbe med farger. Spesielt er det viktig for å fange kundenes interesse i butikken.

Dette vil Therese fra NCS Colour Senter fortelle elevene mer om til uken. Vi skal undervise sammen.Det er fint at vi kan se forskjell på blåbær og tyttebær. Ikke bare er de ulike å se på, men de smaker også veldig forskjellig. Nok en gang er det fargene som hjelper oss!

Da slutter jeg her, jeg bare legger ved et par bilder som viser farger i ulike sammenhenger. La meg bare si at det er ikke tilfeldig at vi får de varme høstfargene å kose oss med før vinteren setter inn og fargene forsvinner. Vi trenger å huske de vakre fargene oransje, rødt og gult når det er hvitt og grått ute! Og det beste er selvsagt i tillegg å hente dem inn i interiøret hjemme.Med fargeglade hilsener fra Tove.

7 kommentarer:

 1. Hei Tove, Så spennende og aktuell lesning om farger. En magisk verden du deler med oss. Du er jo bare helt rå <3 klem Siv :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar.
   Ja, farger er en magisk verden og så viktig!
   Fine fargerike dager ønskes av Tove.

   Slett
 2. Det du skriver om farger er veldig interessant! Jeg er stadig opptatt av farger i interiører. Ser at det er moderne med brunt og beige igjen. Reklamer for farger som er "in", viser interiører som er ton i ton med disse fargene. Det blir utrolig kjedelig, og rent ut deprimerende! De siste årene har det vært moderne med hvitt, så grått og svart og nå brunt og beige. Jeg lurer på hvorfor folk liker det?! Takk for at du bringer læren om farger ut til unge mennesker! Ønsker deg ei fargerik helg! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg blir så glad når jeg leser det du skriver. For mote og trend styrer altfor mye når det gjelder farger. Vi er jo ulike, og vi trenger forskjellige farger for å trives. Det skal jeg også vise elevene i morgen.
   Gode, fargerike dager ønskes av Tove

   Slett
 3. Flotte bilder og spennende tekst! Har ikke tenkt på dette med rødt og grønt før, men vi har jo pynta med de fargene til jul bestandig. Mulig jeg sender deg en tanke når jeg tar fram kubbenissen med granbar og topplue til jul.

  Hilsen fra Ingunn

  SvarSlett
 4. For en nydelig leksjon du ga i dag Tove. Svært interessant og veldig motiverende. I min kultur og i mitt land er jeg vant til å leve omgitt av farger, og i dag for første gang, takket være leksjonen du gav, så jeg et Norge som ikke bare er i svart og hvitt, men kledd i mange lyse og varme farger. De er bare skjult under et slør og venter på å bli sluppet fri. Tusen takk for at du bringer lyset til sofi.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Benjamin, for din fantastiske tilbakemelding. Jeg ble dypt rørt. Jeg prøver å gjøre så godt jeg kan, og snakke om hvor viktige fargene er for oss og alt levende. På SoFi er det alltid hyggelig å undervise, slik det også er disse dagene. Veldig interesserte og hyggelige elever.
   Men din tilbakemelding var veldig spesiell. Jeg ønsker deg gode dager fremover på Sofi og i Norge.
   Som sagt er jeg veldig glad i Italia og det italienske språket. Vi snakkes videre denne uken.
   Med fargeglade hilsener fra Tove

   Slett