lørdag 23. mai 2020

Krystaller og steiner

                   En overskrift i Aftenposten 8. mai i år er:                        "Kjendisenes nye krystallsyke"
Artikkelen er skrevet av den dyktige journalisten, Ingeborg Senneset. Og her er det mye å ta tak i.


Jeg elsker stein og krystaller, og jeg har alltid plukket med meg steiner når jeg går i fjellet, i skogen eller i fjæra. De kan være bitte små, eller store.
Her er mitt gamle skrin med steiner/krystaller av ulike slag, det meste selvplukket både i innland og utland.


Her er et annet samlingssted for stein, og her tror jeg alle er selvplukket.

I disse Korona-tider går flere på tur i skog og mark, noe som er kjempefint. Og selv barn som sjelden har vært på tur, får nå nyte vår vakre natur, uansett hvor de bor i landet.
Men barn kan kjede seg ved bare å gå, vi må finne på noe de kan se på, ta på, putte i lommene.
Vi var ofte på tur med våre sønner, og det ble både plukket bær og stein.
Med barnebarna, som nå er voksne, har jeg plukket stein både i vannkanten i Åsgårdstrand, og på fjellhytta i Ringebu.


Det jeg burde gjort, var å notere meg hvor steinene er funnet. Bortsett fra den store rosenkvartsen, er disse funnet ulike steder, både i inn- og utland. Og alt det jeg viser her, står på forskjellige steder på mitt hjemmekontor. Og jeg gleder meg over dem hver dag.

Men alt kan benyttes negativt for å tjene penger. Ifølge Vårt Land, omsetter den globale krystallindustrien for omtrent 269 milliarder kroner i året, står det i artikkelen! At denne industrien var så utrolig stor, var jeg ikke klar over, selv om jeg vet at mineraler brukes i mange sammenhenger, både i mobiler og datamaskiner!
Men når jeg leser at krystaller til healing av både voksne og barn er blitt så populært, blir jeg overrasket.
Og ikke minst, når en av Norges største influensere, gründer og designer Camilla Sørlie Pihl, legger ut bilder av sin noen uker gamle baby, med fargede steiner på spedbarnets nakne hud, synes mange med meg at det går for langt. Og særlig da Phil noen dager senere produserte og delte en reklamevideo for "Mother & Baby Healing Crystal Kit", som skulle være den perfekte gaven for en nybakt mor eller en gravid.


Her har jeg lagt ut noen steiner/krystaller som jeg antagelig har kjøpt, fordi jeg syntes de var pene.
De har jo så mange lekre farger. Treet, med grønne steiner, den fiolette ametysten og elefanten i rosenkvarts  er minner fra reiser, slik mange andre er.
Og da er jeg vel over på slike steiner/krystaller som brukes i krystallhealing. Men dette er ikke noe nytt! Det var veldig stor interesse for dette og alle såkalte "alternative trender" på 80 og 90 tallet.
Ettersom jeg var presseansvarlig for flere forlag, blant annet det forlaget som ga ut mest alternative bøker, deltok jeg også på alternativ messene, både i Oslo og Bergen, og sannelig var det mye underlig og spennende å se og oppleve på disse messene. Blant annet krystall healing. Og til en viss grad, kunne vi bli påvirket til å tro at ulike krystaller også kunne styrke oss og hjelpe oss med problemer. 
Men når bøkene er så spesifikke at de forteller om hvilken stein du bør velge til eksamen, et bryllup, hvis du har søvnproblemer, eller er god ved ryggsmerter og uro i bena, melder antagelig de fleste pass. Men jeg våger å si, at det er mye energi i naturen, og at det er mye vi ikke vet! Jeg vet jo at farger påvirker oss, og det er jo flotte farger i mange steiner.


Her er noen stener som ligger i vindusposten. Noen er plukket, noen har jeg fått.

Jeg har mange bøker om temaet, den eldste jeg har er vel fra 1985, men de fleste er fra 90-tallet. Og rådene og tipsene er mange.


Har du glede av steiner/krystaller så kos deg med dem slik jeg gjør. Men jeg er enig med Ingeborg Senneset når hun skriver: "Skillet går ved hvilke urealistiske drømmer og falske håp vi selger andre, og hvilke virkemidler vi er villig til å bruke. Ikke minst hvilken gevinst eget salg har, målt opp mot risikoen for andres helse." Hvis man sier at et mineral kan "styrke lever og lindre blodmangel", er vedkommende ute og kjører. Da er det lege barnet trenger!


Senneset skriver også at det i flere land kan være små barn som er med og utvinner populære krystaller. Det kan de bli syke av. I tillegg kan denne industrien være med på å finansiere terrorisme, blant annet den blå steinen Lapis Luzuli fra Afghanistan.
Dette var de fleste ikke klar over på 80-90 tallet, heller ikke jeg. Så jeg håper at de få steinene jeg kjøpte, ikke bidro til dette. Den store, hvite på bildet kjøpte jeg av nomader i Egypt.


Dette siste bildet er av en ametyst-stalakitt, som egentlig er delt i to. De to delene ser du på bildet over.

Etter å ha lest artikkelen i Aftenposten vil jeg aldri mer kjøpe en krystall, men jeg vil kose meg med dem jeg har, og vil fortsette å ta med meg små, vakre steiner når jeg er på tur.
Og ettersom fargen på disse krystallene spiller inn - bruk farger på andre måter. For farger er viktig!
Farger finner du i naturen - på blomster, trær, dyr og fugler. Bruk vakre farger i hjemmet ditt, og ikke minst - spis fargerik mat!
Det er synd at mennesker bruker naturen på slike negative måter! Hilsen Tove.

10 kommentarer:

 1. Det er mye vakkert i naturen. Og mye overtro og utnyttelse av kunnskapsløshet blant oss mennesker. Jeg gleder meg mest over steiner med runde former som er gode å holde i og ha i lommen f.eks. Jeg har også noen i vinduskarmen. Men jeg kjøper ikke krystaller, og jeg betaler ikke for at de skal helbrede meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vil heller ikke kjøpe krystaller, men dem jeg har er jeg som sagt glad i. Og herlig med en stein i lommen. Det hender at jeg også gir bort en stein jeg har funnet, som jeg synes er fin. Et minne kanskje?
   Hilsen fra Tove

   Slett
 2. Jeg har fantastiske små steiner fra ferien og mange er fra fjellene i Norge - små og pene og ivaretatt med kjærlighet. Det er bra å legge en liten stein eller kastanje i lommen og leke med den hver dag. Det gjør deg lykkelig når du kan være glad for det.
  Hilsen til deg. Ha en fin dag Tove.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da gjør vi det samme, plukker opp steiner vi ser, og som "snakker" til oss. Så gøy at du fant flere i fjellene her i Norge. Jeg blir også glad når jeg finner steiner, eller ser på dem jeg har.
   Ser av bloggen din at du har det bra. Ønsker fortsatt gode dager. Hilsen Tove

   Slett
 3. Heisann, supert innlegg Tove. Jeg har ikke vært så systematisk med steinene mine, og husker heller ikke lenger hvor de fleste er plukka. Mange har fått sin plass i blomsterpotter. Men på en strand på Peloponnes for 42 år siden plukka jeg mange små, helt runde steiner. Jeg har fått bora hull i dem til halskjede hos tannlegen! Skal vise et bilde av det på bloggen... Ellers er industrien grusom som du skriver. Hilsen nok en steingal!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du fikk laget kjede av steinene du fant. Ingun/Kleppanrova lager jo smykker med steiner i. De er kjempefine. Blir gøy å se kjedet du laget.
   Jeg plukket en gang 1/2 pose stein på en strand på Jersey. Min mann bare ristet på hodet.
   Fine dager ønskes av Tove

   Slett
 4. EDITH HAVERSTADLØKKEN27. mai 2020 kl. 11:04

  27.05.-20
  Steiner har jeg samlet på siden min barndom på -50 tallet. Tenk om jeg hadde hatt alle samla, det hadde blitt en steinrøys. Takk for atter et innholdsrikt blogg innlegg, Tove. At folk tjener penger på stein for at de skal brukes til helbredelse, er fryktelig. Men stein vi "steingale" finner på våre turer i skog og mark, fjell og ved fjor, inn,-og utland, det er god medisin. Iallefall for meg. Fordi de gir glede å se på og kjenne på og GODE MINNER. Jeg har en liten,hvit stein,som ser ut som en kirke. Den fant jeg på fjellet like før jeg møtte på deg og din mann for aller første gang Tove. Gode minner! Edith

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig med kommentar fra deg. Ja, du og jeg elsker å se ting og plukke med oss ting når vi er på tur i skog og mark. Det kan være en stein, en rot eller annet. Så fint å høre at du har en minnestein fra vårt første møte!
   Jeg har også fått steiner av deg fra Lanzarote - de er med i vinduskarmen.
   Som sagt, jeg elsker stein, og vi har mange også i hagen.
   Jeg ønsker deg og dine en god pinse! Hilsen Tove

   Slett
 5. Så trist med sånt da. Jeg liker steiner også, men her er det de vi selv plukker med oss. Artig å lete etter fine former og fasonger. Vi har vært med i steinklubben her på tur en gang også. Da fant vi gneis.Ha en vakker pinse. Klemsiklem:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du er også en som ser det utroligste i alt, og som plukker med deg. Og du lager ting - ikke minst!
   Det hadde vært gøy å være med på en slik stein-tur.
   Kos deg i pinsen! Klem tilbake fra Tove

   Slett