"Jeg håper og tror at vi har sett toppen på den grå trenden nå"
sier Bjørg Owren. Hun er redaktør for Fargemagasinet som utgis av IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør.
"Mitt
inntrykk er at flere, også fagfolk, begynner å få øynene opp for betydningen av
farger og blir mer bevisst både arkitektur og stedsidentitet."
Her viser jeg to hvite hus - ikke hus malt i farger, men her er det tenkt på stedsidentitet. Dette er hus i Åsgårdstrand.
Bjørg Owren sier videre: "Nå må vi heie på fargene og løfte frem gode eksempler. Vi må vise at farger på hus er fint/riktig. Det hadde neppe vært like hyggelig å gå på Bryggen i Bergen dersom alle husene var grå. Storgata på Lillehammer, husene i gamlebyen i Fredrikstad, Røros - vi kan nevne i fleng."
Stallmästaregården i Stockholm er vakker, med sin gule farge med hvitt, midt inne i alt det grønne, og med blått vann nedenfor.
Kan du tenke deg de to hvite husene over, eller dette gule - malt grått?
Kine Angelo, som er fargeforsker og universitetslektor ved Institutt for Arkitektur og Teknologi ved NTNU i Trondheim, sier følgende:
"Jeg er litt overrasket over at profesjonelle aktører, som arkitekter, interiørarkitekter og designere fremdeles ikke evner å jobbe med farger som fremmer stedsidentitet og tidsbestandighet, men følger 'gråtrenden'. I vår tid bør vi tenke estetisk holdbarhet fremfor relativt kortlevde trender som dette. Og vi bør kunne forvente at profesjonelle aktører skal kunne utøve mer kreativitet og vise større samfunnsansvar enn å kjøre på med denne stedsløse standardløsningen."
Og klart jeg er enig med Kine - jeg hevder alltid dette i foredrag og forelesninger.
Men jeg er også enig med Mette L'orange, som både er billedkunstner, sivilarkitekt og professor i farge ved Kunsthøgskolen i Oslo, og Kunst- og Designhøgskolen i Bergen.
Hun sier at hun nå er i ferd med å fokusere mer på det som er bra i omgivelsene, og fremheve de herlighetene som fortsatt finnes. Og det ønsker vi alle fire.
Og jeg legger derfor med linken til Fargemagasinet fra nr. 3/2018. Der har Bjørg Owren skrevet en flott artikkel om de vakre fargene i Trondheim. Kine Angelo er guide i byen, og det er en mengde flotte bilder i artikkelen. Gå inn på linken og kos dere. Her er det så mange hus i de vakreste farger, så jeg legger ikke ut flere bilder.
Og fra nå - vil vi fokusere på farger - ikke på det grå og kjedelige!
Og når NCS-systemet har 1950 farger vi kan velge blant, burde det være mulig å finne noe som passer alle. Både med tanke på selve huset, hvor det ligger og hvordan det skal passe inn i omgivelsene.
Men du må også være klar over at lyset forandrer fargene, og det samme gjør underlaget, og selvsagt, om det skal males med matt eller blank maling. Lykke til! Hilsen Tove.
Heisann, så gøy at Gamlebyen (Fredrikstad) er nevnt som et godt eksempel. Selv bor jeg i et gult hus, eneste med farve på i nabolaget der det er hvite, brune og svarte hus, men ingen grå! Fritt fram med farver på eksteriør! Det trenger vi ;:OD)
SvarSlettJa, Gamlebyen er fin!
SlettKanskje bør det ikke være helt "fritt fram" som du sier. Det er hus som har farger som ødelegger for et område. Det er ikke alltid lett å velge farger.
Vårt hus er dyp rødt, men det har også vært gult.
Her i vårt felleslag er det flere farger på husene.
Hilsen fra Tove
Ja, vi trenger farger. For mange år siden var vi i England i strålende sol, men da jeg fremkaldte bildene mine, ble jeg skuffet. Alt var grått liksom.Senere så jeg et interiørprogram fra samme sted. Der ble det fortalt hvor viktig det var å bruke klare rene farger ute og inne, for å liksom hente ned lyset. De malte en utevegg knallblå, og så fint det fremhevet solens skinn. Artig å tenke på.
SvarSlettDet du skriver fra England, blir nesten som den historien om Kine Angelo i forrige innlegg. Hun trodde det hadde skyet over, men det var de grå husene om laget inntrykket.
SlettHåper du leste linken om den flotte bebyggelsen i Trondheim? Hilsen Tove
Hei Tove. Er så glad for at du har skrevet om dette på bloggen din. Det er viktig at alle fargeplanleggere enten det er til privat bolig eller i offentlige miljøer, er klar over hvordan man bidrar til helheten i våre uterom. Vi i NCS (Norges FargeAkademi) erfarer at flere og flere fargeplanleggere søker kunnskap/kurs om fargesetting, og hører ofte at man har for liten kunnskap. Mangel på kunnskap om farger, nordisk lys, refleksjon/persepsjon er ofte grunnen til at det velges farger som man tror er nøytrale - altså grått. Men at en farge er nøytral betyr IKKE at den passer til alt - en nøytral grå farge, betyr bare at den er UTEN farge!
SvarSlettMvh. Therese Sandem, NCS - Norwegian Colour Senter AS
Det var en flott og tankevekkende kommentar. Takk for den. Og det er nettopp det - mange tror at grått passer til alt, noe den ikke gjør!
SlettOg som jeg skrev - det er jo en mengde farger å velge mellom. En god 17. mai ønskes av Tove