lørdag 24. februar 2018

Fra farger i de forrige innleggene - 
til hvit snø!


Et av de vakre bjerketrærne utenfor hytta vår på fjellet, hadde hentet frem den kritthvite hermelinspelsen, og pyntet seg til vi skulle komme. Ser nesten ut som et menneske med et lite barn på armen.

Vi var noen dager på hytta i Ringebu, som ligger i Gudbrandsdalen, denne uken. Og det var utrolig vakkert der.
Når hele naturen kler seg i hvitt på denne måten, blir det en egen stemning.
Herlig for en stund - men det er vel ingen som egentlig ønsker at naturen skal beholde den hvite drakten på hele året?
Hvorfor velger da noen helt hvitt interiør? Kanskje har de noe sort og grått i tillegg? Ikke helsemessig bra - er de klar over det?
Nyere forskning har vist at hvitt hjemme, i kontorlandskap og i klasserom er uheldig både for ytelse og konsentrasjon. Som den svenske lys- og fargespesialisten Karl Ryberg sier - øynene leter etter fargesignaler som de kan videresende til hjernen, og når hjernen ikke mottar disse signalene, blir den sløv og sliten. Det er tankevekkende!

Artig å se dyresporene i snøen, men antagelig er det ikke de "store bamsene" du ser over som har gått her. For det ser faktisk nesten ut som store isbjørner. Men nok en gang er det trærne som har maskert seg.
Når vi betrakter den hvite naturen blir det ikke det samme som å betrakte en hvit vegg eller et helt hvitt rom. Den hvite veggen forandrer seg ikke, men det gjør naturen. Solen står i nye posisjoner og skyggene forandrer seg. På bildet over ser deler av snøen nesten blå ut. Med andre ord - hjernen vår får signaler som gjør at den skjerper seg og blir mer observant.


Her ser du hvordan morgensolen bader de hvite trærne i lys, og plutselig virker alt annerledes.


Senere på dagen viser himmelen litt mer av sin vakre blåfarge når solen er på veg ned.

Og neste kveld ser landskapet slik ut når solen går ned.
Nesten ingen skyer - utrolig vakkert!

Jeg vet ikke hvor mange bilder jeg har tatt her på hytta av ulike himler med ulike farger. Det er mange - og jeg blir aldri lei av å følge naturen på denne måten.
Hva så med den hvite veggen? Den er uforanderlig!
Som du ser var det utrolig mye snø på hytta. Til venstre er allerede noe måkt på terrassen, og på taket er også mye måkt, men fremdeles virker det som om det er tonnevis med snø. Den rakk opp til pipa. Tror det var mellom 1,5 og 2 meter snø, litt avhengig av hvordan vinden hadde herjet.
Men legg merke til hvor godt jeg synes i min gule dress og røde lue. 
Tenk hvis den hvite veggen kunne pyntes med malerier eller andre pyntegjenstander i gode, glade farger - ikke grått og sort. Da ville hjernen blitt glad. Og helsen, trivselen og ytelsene til beboerne ville tatt seg opp, selv om de kanskje ikke selv hadde vært klar over at de ikke hadde fungert optimalt!

Det ble også tid til en skitur i det vakre været.
Det er ekstremt flotte løyper her, helt nyoppkjørte.

I bakgrunnen ser du Nårkampen, som er 1103 meter høy.
Jeg elsker dette stedet, og går turer her hele året. 

Hvis du bruker søkerordet Ringebu, tror jeg du vil få opp mange innlegg fra tidligere turer, spesielt sommer og høst.


Kanskje er dette det vakreste bildet? Er ikke helt sikker på hva fjellet heter, men det er lang unna. Jeg er ved enden av min skitur, og står på Bålsetra og tar bildet.
Her er det rosa lyset kommet inn. Og henter du inn en nyanse i det kritthvite når du skal male, enten det er rosa, eggeskall eller en kremvariant, vil veggene ikke bli så harde og kalde.
Har du helt hvite vegger og ønsker å gjøre noe med det, gå til fargehandelen og be om å få se en NCS-vifte. Der er det hele 1950 fargevarianter du kan velge blant, og fargehandleren kan blande akkurat den du ønsker. Og vil du først bare prøve deg med en vegg, er det enkelt å få blandet mer av samme farge dersom du tar vare på NCS-koden.
Lykke til! Hilsen Tove.


16 kommentarer:

 1. Ja, nydelig med snø, sol og skiturer. Som du kanskje har sett i mitt innlegg om temaet, var jeg helt alene i over to timer og gikk, uten å møte et menneske på en så vakker dag?
  Ha det fint på hytta!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde ikke fått sett ditt innlegg før nå. Har ikke PCen med på hytta. Nydelige bilder! Jeg har lagt inn en kommentar hos deg. Vi måtte dessverre reise hjem torsdag ettermiddag. Helt forferdelig i det flotte været.
   En fortsatt fin helg ønskes av Tove.

   Slett
 2. Litt morsomt at skrev hvor du var, for jeg googlet det. Du er på motsatt side av dalen i forhold til der jeg er godt kjent. Morsfamilien min, nå broren min bor i Øverbygda, litt lenger opp i bakkene for Sør-Fron kirke. Hytta vår, som en annen broren har overtatt ligger ved Raudhaugen. Det er dalen i mellom! Jeg trodde det var på Venabygdsiden dere hadde hytte.Ok, da vet jeg det!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har vært på konserter i Sør-Fron kirke, men jeg vet ikke hvor Øverbygda og Raudhaugen er. Men vet sånn nogenlunde. Vi er av og til og går turer på Venabygdsfjellet om høsten, mange kaller vår side for "baksida". Men det er vakkert her når du kommer opp. Du må komme på besøk til sommeren!
   Hilsen Tove

   Slett
 3. Hmm, interessant budskap fra Karl Ryberg og det høres jo fornuftig ut. Jeg tenker også at "alle går kledd i grått og svart". Det er også en merkverdighet, spør du meg, men jeg er litt der jeg også til tider.

  Beste hilsen Ingrid på www.ingridtunheim.no

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er egentlig mote og trend som dessverre styrer veldig mange, både når det gjelder klær, interiør og etterhvert også eksteriør - farger på hus.
   Og jeg er enig med deg, det er likevel merkelig at disse "ikke-fargene" har holdt seg over så mange år. Les mine to tidligere innlegg om dette. Jeg sier slit deg løs, og lytt til intuisjonen. Hvilke farger liker jeg egentlig - hvilke farger føler jeg meg vel i? Det er veldig viktig å bruke farger. Hvis du føler deg uvel i fargerike klær ute blant andre til å begynne med, kjøp deg en t-skjorte, et pledd eller noe annet du kan bruke hjemme til du er blitt mer vant med fargen/e.
   Du kan lære mye ved å lese boken min. Den kan lånes på biblioteket dersom du ikke vil kjøpe den.
   Takk for fin kommentar. Hilsen Tove

   Slett
 4. Fantastiske hytte tur du har hatt. Kanskje det var litt for mye snø :-)) men jeg er veldig glad for å se den hvite om vinteren i kombinasjon med den blå himmelen... og når er mulighet til å gå på ski, kan stemningen ikke stige høyere. Det siste året hadde vi mye snø, men denne vinter var ingenting å bli sett av den hvite prakten. Dessverre var det bare mye grå og våt i vinter. Så det var en stor glede for meg å tilbringe noen dager i nord og nyte vinteren. Jeg var begestret over naturen, naturens farger og vinteren.
  Takk for dine fine bilder... og ja, vi trenger farge.
  Og jeg trenger blå - mye :-)))
  God kveld. Hilsen til deg. Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for din fine kommentar, Viola. Jeg vet at du har vært i Vesterålen, og har sett hvor fint du har hatt det. Jeg har sett dine og Oddis bilder.
   Enig med deg - flott med en hvit vinter, men vi trenger farger. Kan du tenke deg hvorfor du liker/trenger blått? Det vil jeg gjerne vite.
   En fin søndag ønskes deg av Tove.

   Slett
 5. Noe så vakkert som vinterlandet vårt! Herlig med kontrastene. Ja, en hvit vegg er en hvit vegg, så den må få noe i form av bilder for å bli levende. Her kom det litt snø i natt og det er så vakkert der ute at med kontastene sola skaper mot den blå himmelen. Ha en vakker dag og nyt fargene! Klemsiklem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, der sa du det - "en hvit vegg er en hvit vegg"! Helt enig - den blir aldri spennende slik naturen er kledd i hvitt. Og den må pyntes med bilder etc. Men vær også klar over at helt hvitt kan gjøre farger på pyntegjenstander litt "grelle", derfor er det bedre med en nyanse i det hvite.
   Her har det også kommet litt snø, og himmelen er mest grå, men det lysner.
   En fortsatt god søndag ønskes av Tove. Den har jo allerede startet fantastisk med gull til Marit Bjørgen! Klem tilbake.

   Slett
 6. Heisann, naturen er vakker nå med hvitt teppe. I sola kommer alle regnbuens farver fram i refleksjonene... vakkert!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja - det er vakkert. Og kan noe være flottere enn regnbuen?! Hilsen Tove

   Slett
 7. Så vidunderleg vakre bilde du visert.
  Det er fint og reint når snøen ligg, men jammen godt når
  den forsvinn og naturen får utfolde seg i alle fargar.

  Snart mars, det går mot lysare tider.
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var virkelig vakkert på fjellet nå, men for en jobb å måke!
   Og som deg, gleder jeg meg til at alle de fantastiske fargene i naturen skal komme frem igjen. Det er jo et under!
   Fine dager ønskes deg i kulda! Hilsen Tove

   Slett
  2. Du lure på om snøklokkene er virkelige :) Eg kan forstå at det er litt forvirrande. Nokre av innlegga mine har bilder frå hytta der det er enorme mengder snø, andre innlegg frå heimstaden min ved kysten der det også har, og er lang vinter i år, men i lune hjørner får sola tak og gir boost til snøklokkene.
   Så snøklokkene er virkeleg i full blomst :)
   Og Julerosen (Helleborus) lika årstida godt ser det ut til.
   Nattaklem frå Anne-Mari

   Slett
  3. Takk for at du ryddet opp i hodet mitt. Nå forstår jeg. Snøklokker er vakre. Du husker vel mitt innlegg om dem?
   Her er det 15 kalde i dag, men i Folldal er det minus 41! Nesten ubegripelig.
   Hils både snøklokker og julerose fra meg. Tove

   Slett