søndag 18. februar 2018

Det er enda en god del som ikke vil tro på fargenes betydning.
En av dem har kommentert mye på en Facebookside som heter Byutviklerne og han sier at den forskningen som har blitt gjort er for dårlig, og ikke beviser noe.
Vel - han om det! Håper du leste innlegget mitt fra den 7. februar, og vil lese dette.

Foto hentet fra boken Fargene forteller

Det er faktisk viktig å være klar over at farger er lys med ulike bølgelengder og frekvenser.
Øynene våre omformer energien i lyset til en form for signaler eller nerveimpulser, som videresendes til hjernen vår, som tolker signalene. Hjernen videresender så signalene til blant annet kjertler som styrer mange funksjoner i kroppen. Blant annet vår seksualitet, vårt søvnmønster og forbrenningen.Vi kan ennå ikke, så vidt jeg vet, forklare hvordan vi er i stand til å oppfatte disse bølgene, vi vet bare at de enkelte fargene oppstår gjennom de forskjellige lysfølsomhetskvalitetene. Øyet kan oppfatte forsvinnende små elektromagnetiske signaler med bølgelengder på langt under en tusendels millimeter. Det vil si at vi kan oppfatte frekvenser mellom 0,00072 og 0,00038 millimeter, bølgelengdene for respektive rødt og fiolett lys.
Innenfor dette området finner vi fargene.

Foto hentet fra boken Fargene forteller

Men eksempelvis sommerfugler, kan faktisk også oppfatte ultrafiolett, som ligger utenfor fiolett.

Det er ikke mange som vet at den danske fysikeren og professoren fra Færøyene, Niels Ryberg Finsen (1860-1904), fikk  Nobelprisen i medisin i 2003, for sitt arbeid med bruk av lys og farger ved behandling av visse kroniske sykdommer.

Han utførte grunnleggende undersøkelser om lysstrålenes biologiske og terapeutiske virkninger, og fant at bestråling med ultrafiolett lys eller sollys, kunne hjelpe for tuberkulose.
Han konstruerte derfor spesiellamper med den riktige lysfrekvensen, og i 1896 ble Finsens Medicinske Lysinstitutt opprettet. Senere ble det opprettet Finsen-institutter ved flere sykehus i Norden.
Han oppdaget også blant annet at bestråling med rødt lys kunne fjerne de stygge arrene etter blant annet kopper og vannkopper.

Alt levende påvirkes av lys og farger! Som fargeeksperten Karl Ryberg sier det -
Fargene er det sterkeste signalsystemet i naturen. Dessuten ser vi farger før form!
Han er en slektning av Niels Ryberg Finsen, og driver selv Monocrom-institutet i Stockholm.

Kine Angelo, fargeforskeren som jeg skrev om i det forrige innlegget, sa at når vi omgir oss med mye grått er det ikke bare trivselen vår og atmosfæren som påvirkes. Gråtoner i få variasjoner bidrar til at vi ikke klarer å skille kontraster like godt. Grått stjeler også lyset vårt.


Blått er febernedsettende, derfor er det
fint å male barnerom blå.
I England ble det ved en tilfeldighet under siste verdenskrig oppdaget at barn med gulsott ble bra ved å ligge under lyset fra blå vinduer. Barn var blitt overført fra et sykehus på grunn av bombing til et herskapshus.
Her var det blått glass i vinduene i det ene rommet der barna ble lagt, og legene oppdaget at dette påvirket de syke barna.
I dag blir barn som er født med gulsott belyst med blått lys, tidligere måtte de bytte blod.

Fargeforskeren og kunstprofessoren, Johannes Itten, oppdaget at hester som ble satt i en blå stall etter et løp, raskt roet seg, mens hester som ble satt i en rød-oransje stall forble urolig. Dessuten forsvant fluene i den blå stallen.

I dag vet vi at personer med ADHD ikke bør utsettes for rødt eller ha røde klær.


De som ønsker flere eksempler på fargenes påvirkning kan lese om fotografen John Ott sine mange observasjoner og oppdagelser da han filmet planter og dyr for Walt Disney. Du kan lese boken hans, Health and Light. Og du finner også mange eksempler i min bok, Fargene forteller.


Det siste eksempelet jeg tar med i dette innlegget,
handler om et av mine barnebarn.
Han var ekstremt opptatt av fargen gul helt fra han var baby. Selv om det store badehåndkleet var fullt av mange farger, var det den gule fargen han alltid pekte på.
Så var det gule klosser, gul LEGO og etterhvert ble det gule brikker han valgte når vi skulle spille ludo.
Dette slo aldri feil helt til han fikk et stort, knall gult rom da han var 4-5 år. Etter bare en to-tre måneder var det grønne ludobrikker han plutselig valgte, både til sin egen og min overraskelse og forundring.
Da ble det slik Goethe hadde hevdet - balanse er viktig! Det hadde da blitt for mye gult, han trengte en annen farge, og han valgte ubevisst grønt!

Så er det bare for meg å si at barn selv må få være med å velge sine farger. Det er slett ikke sikkert at mors preferanser er like OK for barnet. Vi er nemlig ulike, og fargene påvirker oss ulikt! Og nesten alle barn elsker farger.

Så er det bare å håpe at skeptikerne leser innlegget og kommer med kommentarer/spørsmål.
Hilsen fra Tove.









12 kommentarer:

  1. Ja, tenk hva øynene oppfatter, veldig fantastisk. Jeg hadde en gang en elev i valgfag foto. Det som var spesielt meg henne var at hun var blind og øynene var fjernet, men hun snakket om farger??? Hun ble blind ca rundt to års alder. Merkelig...
    De som ikke skjønner at farger påvirker oss, er i protest eller vil ikke tror jeg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Du sier at hun var blind, men kunne oppfatte farger? Slik er det jo med Magna Jenssen. Du kan gå inn på hennes sider via min blogg. Hun ble jo maler etter at hun ble blind. Har ikke du min bok? Jeg trodde det, for der står det om Magna. Russerne studerte blinde og farger, og man mener også at huden kan oppfatte fargene/bølgelengdene. Merkelig, men det må jo være slik?! For Magna kan "kjenne/se" farger både med hendene, og "føle dem rundt seg". Jeg har sett det, så det er ikke bløff.
      Takk for kommentaren, veldig interessant!
      En god uke ønskes av Tove

      Slett
  2. Interessant !
    Og spennande å høyre om barnebarnet ditt.
    Eg har forlengst akseptert at barnebarna må få velge
    fargane på klede sjølve, dei bruka ikkje klede med "feil" farge.
    Eg har nok gått i fella nokre gongar.

    Ynskjer deg ei fin februarveke.
    Helsing Anne-Mari

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var en litt rar opplevelse for oss begge da han valgte grønt i Ludo. Det hadde alltid vært en selvfølge for han å velge gult.
      I dag er han voksen, og i alle disse årene har han veldig sjelden brukt gult,
      For øvrig er det spennende for meg at våre tre voksne barnebarn alle har kartlagt seg, uten at jeg noen gang har spurt om de har ønsket å gjøre det. Og resultatene stemmer helt!
      Flott at dine barnebarn velger selv, det bør alle gjøre. Glem mote og trend!
      Fine dager ønskes også deg. Hilsen Tove

      Slett
  3. Hei Tove. Dette er kjempespennende, og det er vanskelig å tro at fargene (lysbølgene) IKKE påvirker oss mennesker!
    Alt "levende" blir påvirket og benytter seg av fargeenergiene i lyset. Forskerne har bla. funnet ut at grunnen til at vi ser at blader på en plante er f.eks. grønne (fioler er blå, osv.), er fordi det er denne spesifikke lysbølgelengden som planten ikke trenger for å vokse og trives, altså som ikke gir næring til planten, og dermed er det den grønne bølgelengden som reflekteres fra bladene, og vi oppfatter bladene som grønne. Det er da derfor ingen tilfeldighet at klorofyllet i f.eks. bladene har grønne pigmentene (fioler har indigo pigmenter, osv.). Innen biologi er celler, organismer og økosystem eksempler på kompleksitet - fargerefleksjoner er en del av dette.
    Hilsen fra "fargenerd" Therese

    SvarSlett
    Svar
    1. Der ser vi - det er mye forskning på farger innenfor ulike temaer. Så hvorfor er det noen som ikke vil innse hvor viktige fargene er? Det forundrer meg. Takk for lærerik kommentar.
      God helg ønskes av Tove, som nettopp kom hjem fra fjellet kledd i hvitt.

      Slett
  4. Hei igjen
    Glemte å nevne i forrige kommentar om kurset den 29. mai i Oslo, hvor Tove Steinbo foreleser. Her kan alle som synes dette temaet er spennende og gjerne vil lære mer, melde seg på. Mer informasjon om kurset: http://ncscolour.no/fargeskolen-kurs/fargene-forteller-fargepsykologi

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for påminnelsen. Jeg gleder meg til kurset, og håper mange vil komme. Det er garantert mye å lære! Hilsen Tove

      Slett
  5. Spennende lesing. Jeg vet at jeg ikke takler oransje nært innpå meg. Det vil si at jeg spiser appelsin og jeg kan klare at andre har klær med fargen. Men dersom jeg må oppholde meg i oransje rom eller utsettes for folk som absolutt vil at jeg skal prøve oransje klær, så blir jeg fysisk uvel (les: kvalm). En venninne av meg hevder at det skyldes "overload" av energi. Ikke vet jeg...?

    SvarSlett
    Svar
    1. Og det du skriver er spennende! Takk for denne kommentaren.
      Du sier at du ikke forstår hvorfor du reagerer så negativt på oransje. Jeg vil anbefale deg å lese boken min Fargene forteller, så kanskje du vil forstå grunnen. Den kan også lånes på biblioteket, dersom du ikke vil kjøpe den.
      Der står det blant annet mye om ulike mennesketyper, og de reagerer ulikt på farger. Her kan "hemmeligheten" ligge. Ring meg hvis du lurer på noe, for det er også spennende for meg å finne ut av dette.
      God helg ønskes av Tove

      Slett
  6. Heisann Tove, mange gode råd her! Og jo mer vi vet om farver, jo mer kompliserte blir valgene, men sånn skal det være!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, slik er det faktisk. Jo mer vi vet dess mer forstår vi at vi slett ikke vet alt. Faktum er at vi faktisk vet altfor lite om farger og hva de gjør med oss. Ny forskning vi vise mer. Derfor er det så spennende med farger - det er så mange innfallsvinkler, og de fleste er like viktige! Fine dager i kulda ønskes av Tove

      Slett