onsdag 7. februar 2018

Begynner endelig betydningen av farger i våre bomiljøer å bli tatt på alvor?
Det er i så fall på høy tid!


"Den fargeveilederen som Byarkitekten i Oslo fikk utarbeidet på 30-tallet, er ikke lenger i bruk".
Det skriver Aftenposten i en artikkel  6. februar 2018. Byantikvar Janne Wilberg er likevel tilhenger av økt fargebruk i byene. Det står videre at "Byantikvaren har i dag en veileder for fargebruk på 1800-tallets murgårder. Den er basert på fargebruken i Kvadraturen og på Grünerløkka.
Bildet over er hentet fra internett, og viser Thv. Meyers gate på Grünerløkka.
Tenk hvis disse bygningene hadde vært grå. Grå gårder og grå afalt - ikke mye hyggelig!

I år etter år har Mette L`orange skrevet om, og etterlyst bruk av farger, i Fargemagasinet, som gis ut av Informasjonskontoret for farge og interiør - IFI.



Og hun kan virkelig mye om farger. Hun er billedkunstner og sivilarkitekt. Professor i farge ved Kunsthøgskolen i Oslo og Kunst og designhøgskolen i Bergen.
Hun har også skrevet boken du ser til venstre -
"Farger i arkitekturen".
I Fargemagasinet nr. 6/2017 skrev hun blant annet:
"Flere byer vil nå finne tilbake til sin tapte fargeidentitet og spør ekspertene om hjelp.
Man savner den rike fargekulturen som har måttet vike for minimalisme og mote."

Også den 1. februar hadde Aftenposten en stor artikkel om fargesetting i en ny bydel like utenfor Hamar. Der skriver de følgende: "Internasjonal forskning, blant annet publisert i boken "Cognitive Architecture: Designing for How We Respont to the Built Environment", viser at vi mennesker lar oss påvirke av fargebruken i omgivelsene våre. Ny moderne arkitektur bidrar gjerne til økt puls, mer stress og innadvendthet, mens bygninger med farger har motsatt effekt". Boken er skrevet av Ann Sussman og Justin B. Hollander, og du kan lese mer om dem på nettet.

Arkitekturpsykolog, Eirik Glambek Bøe, er enig i dette, og sier til Aftenposten at "det er gjort mye forskning innen miljøpsykologien som dokumenterer fysiologiske og psykologiske effekter av de visuelle omgivelsene vi omgir oss med. I et naturlig landskap senkes hvilepulsen, og blodtrykket går ned. Samtidig øker de kognitive ferdighetene, vi blir bedre rustet til å løse kompliserte oppgaver." Han sier også blant annet at "Sett fra en biologisk side er det lite som tyder på at vi mennesker trives i grå, svarte og hvite miljøer". Det kan jeg uten videre underskrive på!

At farger har en sterk påvirkning på oss, har jeg holdt kurs og foredrag om i snart 25 år. Jeg har også forelest på flere skoler, og jeg gjør det fremdeles. Jeg har også skrevet boken "Fargene forteller Om fargenes betydning - symbolsk, psykologisk og estetisk", som utkom i 2006.
Den er nå publisert i 4. opplag. Fargepsykologi er noe fremdeles mange fnyser av, og hevdet at det er useriøst. Hvorfor? Er det fordi det er så mange innfallsvinkler til fargenes spennende verden, og at det kan være et stort og vanskelig tema? Nå ser vi at mye forskning er gjort.
Hvorfor har ikke arkitekter i Norge lært mer om dette når farger er så viktig for oss?

Men nå må vi ikke på nytt gjøre feil - gå fra et nesten fargeløst grått, hvitt, sort og glass miljø både ute og inne - til for mye farger. Den feilen har vi gjort før.
Som Goethe sa - "Det er like galt med for mye sterke farger, som fravær av farger!"

I Aftenpostens artikkel fra 6. februar, som jeg viser til over, forteller fargeforsker Kine Angelo, at Trondheim kommune i april vil lansere en egen palett med fargekoder, til bruk for byens befolkning.
Angelo er universitetslektor ved institutt for arkitektur og teknologi ved NTNU, og har på oppdrag for kommunen, utarbeidet denne veilederen.
Hun sier at det er viktig å spille på lag med eksisterende bebyggelse når man skal male eller sette opp nye hus, og denne veilederen kan hjelpe folk med fargevalg, ettersom den gir eksempler på farger som allerede er benyttet i Trondheim. Benytter man en helt annen palett, kan eldre bygg se skitne og shabby ut, mens nye bygg kan bli grelle eller unødvendig blasse, uten tilhørighet til resten.

Jeg har tidligere skrevet blogginnlegg om dette, og vist eksempler bl.a. fra Åsgårdstrand.












Jeg har også vist disse bildene av nye hus i Ringebu i Gudbrandsdalen. Hvorfor har de valgt grått i denne fine, lille "landsbyen"?

Kine Angelo ble også intervjuet av NRK Trøndelag i august 2016 i forbindelse med at husene i en hel vei på Ranheim i Trondheim var malt grå. Overskriften var "Norge i koks, kalk og grått".
Husene i denne veien ligger tett i tett, grått mot grått - mørke grå vegger og lyse grå verandaer på rekke og rad. Dessverre har jeg ikke bilder herfra, men du kan finne artikkelen på nettet med bilder.
"Nabolaget er et klassisk eksempel på hvordan norske nabolag ser ut for tiden. Da jeg kom hit første gang, var det akkurat som om sola forsvant bak skyene", sa Angelo. Hun har reist land og strand rundt og har registrert at flere og flere grå hus dukker opp over hele landet.

"Et helt nabolag med grå hus gjør ikke bare noe med trivselen og atmosfæren, det gjør noe med synet vårt. Gråtoner i få variasjoner bidrar til at vi ikke klarer å skille kontraster like godt, og at vi oppfatter lite lys. Det er spesielt at vi som har såpass mange gråværsdager nærmest ødelegger solskinnsdagene med grå hus tett i tett", sier hun.
Grå hus startet som en trend for 15 år siden, men trender pleier å forandre seg, forsvinne, men denne trenden ser ut til å vare. Fenomenet med grå hus er blitt noe mer enn bare en trend, mener hun.
Hun sier også at et av de største problemene er at fargehandlere direkte anbefaler gråtoner. Bransjen forsvarer seg med at det er det folk vil ha, men etter det Kine Angelo erfarer, er det først og fremst gråtoner som legges frem for kundene. Ettersom det er altfor lite kunnskap om farger rundt om i landet, har hun forståelse for det. Men også blant fagfolk kan farger oppfattes som skummelt, mens grått er nøkternt og trygt.
Det synes jeg er skummelt!

Det er nok en dame som i år etter år, har skrevet om farger og gitt sterkt uttrykk for at hun ønsker fargene tilbake, både i interiør og eksteriør.
Det er Bjørg Owren, ansvarlig redaktør for Fargemagasinet fra IFI.

Da jeg skulle ha kurs før jul for et stort malerfirma, som også har en stor fargehandel, gikk jeg gjennom alle mine utgaver av Fargemagasinet fra mange år tilbake. Bjørg Owren hadde skrevet om, og etterlyst farger i nesten alle. Og takk for det.

Hvis du vil lære mer om farger kan du gå på kurs, eller selv ha et kurs i din bedrift. Jeg kommer gjerne.

NCS - Norwegian Colour Senter i Oslo, arrangerer mange kurs om farger med ulike innfallsvinkler til fargenes verden, og med flere kursholdere. Jeg er en av dem. 
Gå inn på linken under og les mer.

Men ikke glem Goethes kloke ord: "Det er like galt med for mye sterke farger, som fravær av farger!"










Husk at naboene ser mer av ditt hus enn du gjør selv!
Og slike farger kan det være vanskelig å forholde seg til! 
Hilsen Tove.

15 kommentarer:

  1. Veldig bra Tove. Det er så viktig at vi tenker over fargene på hus. Tenk i gamle dager var ingen hus hvite før på begynnelsen av 1920 tallet , da ble det status- symbol å ha hvitt hus, fordi hvitmalingen var dyrt.
    Vi har hatt et blått hus som nabo i mange år, heldigvis har de tatt et strøk med hvit over, så får vi se hva det blir.
    Vi malte hytta, den gamle skolen vår i 4 ulike umbra farger, og folk stopper og sier at det er flott! Den har vært hvit i mange år, og det passer ikke. Grå hus er dritt kjedelig! Med det finnes jo sprø farger på hus også, lilla, eplegrønne osv.
    For mye er som du sier heller ikke bra, men en palett for fargeseting i områder er jeg enig i må være bra!
    Ha en flott dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi er så enige! Og en fargepalett vil være bra alle steder. Det kan hjelpe dem som er usikre når de skal velge farger. Og alt dette grå - det er ikke bare kjedelig, men uheldig for helse!
      Takk for en fin kommentar. Jeg ønsker også deg en god dag. Hilsen fra Tove

      Slett
  2. Du skriv svært interessant om farger.
    Grundig og lærerikt innlegg.
    Me hadde mørkt brunraudt hus tidlegare, siste åra er det ein lys, varm gråfarge.
    Det ligg mellom berg på sidene og skog bak, om sommaren grønt på framsida.
    Eg synest det er fint. Kan ikkje heilt tenke kva annan farge me skulle ha på det.

    Helsing Anne-Mari

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at du synes innlegget er interessant. Og det kommer hele tiden resultater fra ny forskning om farger, som bekrefter mye av det andre kulturer hadde viten om for tusener av år siden. Mye av det er blitt stemplet som vås, noe det slett ikke er, viser forskningen. Farger har større påvirkning på oss enn de fleste er klar over. Og gjennom mine 25 år i fargenes spennende verden, har jeg fått et uttall tilbakemeldinger og eksempler på hvordan farger påvirker. Skulle selvsagt notert alt ned, da hadde det blitt en bok.
      Du beskriver godt omgivelsene der dere bor, høres vakkert ut. Og med berg/stein på begge sider av huset høres grått ikke dumt ut. I tillegg har dere skog og annet grønt. Men jeg synes det hørtes vakkert ut med den brunrøde dere hadde tidligere. Kanskje leste du kommentaren til Kleppanrova over?
      I det eksempelet jeg nevnte fra Trondheim i innlegget, med en hel gate med grå hus, da blir det grå overveldende og "svelger sola". Det blir nok litt annerledes hos deg.
      Men selvsagt blir det helt feil å velge slike farger som på de to siste bildene i innlegget mitt. De er forøvrig fra Kampen i Oslo.
      Tror jeg vil lage et lite innlegg hvor jeg for det meste tar for meg eksempler på fargepåvirkning.
      Det hadde vært artig å prates på telefon.
      En god og fargerik helg ønskes av Tove

      Slett
  3. Heisann, et viktig og nyttig innlegg om farver i våre bylandskap!
    Jeg prøver å formidle litt om det til elevene mine også i faget Kunst og formkultur. Viktig med kunnskap og forståelse!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at du også tar opp dette med dine elever. Nå kan du også vise til mye ny forskning, som jeg nevner litt om i mitt innlegg.
      Mange har ikke anelse om, eller tenker over, hvor viktig farger er for alt levende. Vi tar fargene for gitt i vår moderne tid.
      Jeg tenker på at mange unge i dag strever med depresjon, angst og andre ting. Kan fravær av farger i innemiljøer være en av årsakene, og at elevene selv bruker mest sort og grått i påkledningen? Hvite klasserom er ikke bra! Jeg kommer gjerne til klassen din/skolen din og snakker om dette.
      En god helg ønskes deg av Tove

      Slett
    2. Hei, jeg tar saken videre i systemet....

      Slett
    3. Hei igjen.... nå har jeg fått takk for tipset av ansvarlig for forelesere til skolen, håper du får en henvendelse!

      Slett
    4. Det hadde jo vært kjempegøy å komme for å forelese for dere i Fredrikstad. Takk for at du tipset.
      Jeg vet du har travle dager - husk å puste!
      Hilsen fra Tove

      Slett
  4. For meg er grå trist - alle må finne sine egne farger for seg selv, farger som er bra for dem.
    Grå er bare en mode trend som har eksistert i noen tid...
    og blir fremmet av industrien. Dessverre bruker for mange denne trend. En trend er kortvarig og ikke egnet for alle... for eksempel i klær... og absolutt ikke i bygginger av hus og bygninger... der er tradisjon eller/og varig ny skala viktig - med mye ansvar.
    Det viser seg at det er viktig å videreutvikle bevisstheten. Du gjør en god jobb, kjære Tove.
    God helg. Klem fra meg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for din hyggelige kommentar, Viola. Ja enig med deg - grått er trist!
      Mote og trend påvirker oss mye, og denne grå trenden har vi vansker med å komme oss bort fra, dessverre. Og som du kan lese i innlegget, er grått uheldig på flere måter.
      Håper du har en fin søndag. Er det morsdag også hos dere? Alt godt ønskes deg - med fargeglade hilsener fra Tove

      Slett
  5. Om husene har for sterke farger kan det bli slitsomt for naboene ja.Men jeg har sett hus i både lilla, rosa og turkis som faktisk er stilig. Litt variasjon er flott.Men inne bestemmer vi jo selv. Vi trenger farger. Herlig med vårlige blomster på bordene nå og fargeglade stearinlys. Kos deg i helga.

    SvarSlett
    Svar
    1. Du sier at hus for eksempel i lilla, rosa og turkis kan være stilig. Hvis huseier ønsker å velge slike farger bør han først tenke på naboene. Slike skarpe farger kan faktisk ødelegge et helt bomiljø. Bor du avsides og ikke sjenerer andre, er det en annen sak. Så her er vi ikke helt enige. Hvis jeg hadde fått det indigo huset, som du ser i innlegget, som nabo, ville det vært sjenerende og plaget meg, selv om jeg ellers liker den blå-lilla fargen. Men som du sier - inne bestemmer vi selv. Det vil si - vi må ikke overkjøre dem vi bor sammen med når det gjelder fargevalg!
      En fortsatt god morsdag og fastelavnssøndag ønskes av Tove.

      Slett
  6. Dette var et veldig bra innlegg!
    Flott at du henviser til våre mest dedikerte og kunnskapsrike fargeeksperter i Norge, som Mette L'orange, Kine Angelo og Bjørg Owren.
    Fravær av farger på en fasade kan fungere som en god kontrast til omgivelsene, men når hele områder/gater/boligområder blir fargeløse, så gjør dette noe med oss - helt ubevisst.
    Det er ofte et vanskelig valg å velge fasadefarge både på boliger og bygninger - det er jo ikke bare å "male om" dersom det blir feil! Med god kunnskap om farger, avstand, kontraster og lysrefleksjon, nordisk lys og omgivelsenes påvirkning, vil man automatisk stå bedre rustet til å velge farger og IKKE MINST ha argumenter for hvorfor fargene er valgt!

    Det er mulig å lære mer om dette - Norges FargeAkademi hos NCS tilbyr bla. et 2-dagers kurs om utvendig fargesetting. Kurset er rettet mot alle som må ta stilling til fargevalg enten det er som arkitekt, entreprenør, byggeleder, byplanlegger, osv. eller som veileder kunder i fargevalg.
    Informasjon om kurset: http://ncscolour.no/fargeskolen-kurs/ncs-fargeveiledning-eksterior-fargevalg

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for en informativ kommentar. Er helt enig - det er ikke enkelt å velge farger, men det er så viktig å lære mer om dette. Spesielt de som er ansvarlig for fargevalget i større områder.
      Men da jeg reiste ned fra fjellet i går, og Gudbrandsdalen nedover ble jeg lei meg - store områder med nesten bare grått og hvitt. Det er ikke slik Norge bør være.
      Jeg anbefaler så absolutt kurset!
      En god helg ønskes av Tove

      Slett