søndag 16. juli 2017

Norge i svart, hvitt og grått.
Signalbygg og boligfelt reises i grått og hvitt.
Landet har aldri  vært gråere!

Foto av: Jimmy Linus fra artikkel i D2 Magasinet

Dette skrev Tia Karlsen & Kristine Hovda i en stor artikkel i Dagens Næringslivs
D2 Magasinet den 1. oktober 2015. Det er siden det blitt verre.

Men jeg takker dem for at de tok opp dette viktige temaet.


I denne artikkelen har flere eksperter uttalt seg om fargevalg i dagens samfunn.
Jeg har selv reagert sterkt på at flere og flere hus blir grå også i bygde-Norge.
Jeg har kjørt i flere dalfører, og det blir verre og verre.

Jeg er mye på Ringebu i Gudbrandsdalen, og er veldig glad i både stedet og menneskene. Men jeg reagerte sterkt på at et nytt, flott leilighetshus midt i sentrum ble malt grått. Det er virkelig trist! Vi må ikke la oss diktere av mote og trend. Den minimalistiske trenden har vart lenge, og har påvirket mange sterkt. Mange våger ikke å velge farger. 
La oss ta grep før vi ødelegger byer og land med den depressive og triste gråfargen!


Her ser du huset over fra enden, og selvsagt er bilene som er parkert foran også fargeløse!

Jeg har på denne bloggen tidligere skrevet at du må huske på at det er naboene som ser huset ditt mest. Når du selv er inne, ser du det ikke.

Og det er like ille når et hus ødelegger for naboene rundt, med alt for sterk farge! Det er det røde huset som er avbildet i artikkelen et godt eksempel på!

Foto av: Jimmy Linus fra artikkel i D2 Magasinet.

Hverken farge eller stil på dette huset passer inn i miljøet der det står.

Se tidligere innlegg som jeg har skrevet på bloggen om dette temaet, blant annet fra 9. og 12. august i 2015.

Men prøv også å få tak i D2 Magasinet  fra 1. oktober 2015 og les hele artikkelen.
Da behøver ikke jeg skrive mer her.

De fleste av dere som allerede har valgt å male huset grått, blir kanskje nå ergerlig over det jeg skriver. Smak og behag er forskjellig sier dere sikkert. Og det er riktig. Men hver farge har ulike egenskaper som påvirker oss, og det må vi også være klar over når vi velger farger. Og hvis du tenker på språket vårt, kan jeg ikke huske et utsagn om grått som er positivt: "En grå og trist dag", "Et grått og trist menneske",  "Et grått og trist område". Og vet du hva en livvakt kalles på engelsk? "A gray man". Han skal ikke synes, og det er betegnende for hvor kjedelig grått er. Den fremhever ingen ting på en positiv måte. Også Askepott ble vakker da hun fikk klær med vakre farger. Hilsen Tove.8 kommentarer:

 1. Heisann, takk for flott innlegg om farver på hus i bygd og by, Tove ;:OD). Håper flere velger annerledes ved neste husmaling!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det håper jeg også! Nyt de fine dagene! Tror det foregår artige ting i Fredrikstad? Hilsen Tove

   Slett
 2. Ja, jeg er så enig med deg Tove. Nå har jeg stått og malt Garasjen på hytta i fire farger. Fra lys til mørk umbra. Folk stopper opp og sier den er vakker! Det er hyggelig for den skiller seg ut. Jeg skal skrive om den på Verna trehus, men nå må jeg gå og male vindskier.
  Ha en flott dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er så absolutt enige om at farger er viktig både ute og inne. Men det kan også bli for mye av det gode ute, som det røde huset jeg viser.
   Men vi har jo så mange fine farger å velge blant i stedet for grått.
   Gleder meg til å se det du har malt. Lykke til videre! God helg ønskes av Tove

   Slett
 3. Hei Tove!
  Så enig med deg, det er så trist å se alle grå hus i forskjellige nyanser. Mange har så altfor lett å bare følge etter, og la seg diktere av både andre og motebilde. Og er redde for å skille seg ut. Farger som har slik en herlig energi. Og påvirker oss så sterkt. Er veldig fornøyd med mitt eget hus, som er solgult. Deilig farge. Har forresten sendt deg en mail, så håper du har samme adresse som tidligere. Har et spørsmål til deg. Beste hilsener fra Marianne

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar Marianne. Jeg vet jo at du er veldig glad i farger. Flere burde gjøre som oss, lære mer om fargenes sterke påvirkningskraft.
   Jeg har sett din e-post, og svaret kommer.
   God helg ønskes av Tove

   Slett
 4. Jeg elsker de vakre gamle trehusbebyggelsen i brun-rød, hvit eller gul, med beliggenhet så flott i det deilig norske landskapet. Og jeg liker norsk vimpel flyer over husene.
  Sommerklem fra Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Dine kommentarer er så hyggelige Viola. Og jeg blir så glad av det du skriver. Men vi kommer til å ødelegge det Norge du liker hvis det males mer i grått. Merkelig at folk ikke forstår det.
   En god helg ønskes deg av Tove

   Slett