lørdag 13. mai 2017

Skal du bake en kake til 17. mai?
Har du tenkt over hvordan den skal pyntes?


Det kan vel knapt bli en finere 17. mai kake enn denne, dersom du ikke har en profesjonell konditor til å hjelpe deg. Men det trenger du ikke!
Jeg er veldig stolt over å fortelle, at denne vakre kaken er laget av samboeren til vårt eldste barnebarn, Stine Marie Lilland. Denne unge damen er fantastisk på kakebakst, og begge er kjempeflinke med mat.

Den første kaken er pyntet med tre ulike bærsorter - jordbær, blåbær og bringebær.

Men er du klar over at kaker også kan pyntes med vakre blomster, som også smaker godt?
Denne gule til venstre og den røde under, er begge dekorert både med bær og stemors-blomster. Stemor er søte på smak.

Begge kakene er bakt av Trine Olsen fra Nøtterø, hun er gift med en kollega av vår yngste sønn.
Hun er også kjempeflink til å bake.

La oss se litt på stemors-blomstene. De er vanligvis enten lilla (denne er vel indigo - blålilla), gule eller hvite, eller en kombinasjon av disse fargene. 
I blomsterspråket har dette vært opphavet til ordspråket "Tenk på meg", som sies å komme fra det franske navnet på blomsten, pensée. I det tradisjonelle blomsterspråket betydde lilla minner, det hvite kjærlige tanker og det gule erindringer.
Stemor smaker som en blanding av søt, sart fiol og mild salat.
Dette står å lese i boken, Til å spise opp av Jekka McVicar.


Da jeg så disse kakene på vår sønns jubileumsfest, syntes jeg det var vanskelig å skjære dem opp. Kunstverkene ville bli ødelagte! 
Men de viste seg også å smake nydelig!



Det er også mange andre blomsterslag du kan benytte både til å pynte

kaker med, og til å strø oppå en salat for eksempel.

Du kan bruke roser - mild, litt søtlig smak, men den kan variere.
Fioler - milde i smaken, lik stemor. De kommer fra samme familie.
Tulipaner - De fleste smaker visstnok som søt salat eller en anelse agurk.
Du kan også bruke blomster fra Flittiglise - søt og behagelig i smaken.
Kornblomst - er også litt søtlig i smaken.

Listen over blomster du kan bruke er mye lengre, men vær klar over at blomster du kjøper i forretningen er ikke dyrket frem som mat. De er ofte sprøytet. Men blomster du selv har dyrket, og ikke sprøytet, og noen av blomstene du kan plukke i naturen, er fine å bruke.
Nå er det vel heller ikke meningen å spise store mengder, selv om vi pynter en kake med blomster.

Det er antagelig mindre skadelig enn mye av den kakesminken du får kjøpt i forretningene.
De siste årene har blant annet mange bloggere slått seg på kakebaking - for eksempel cupcake.trenden. Da steg salget av kakepynt til nye høyder. Aftenposten skrev i desember 2015 at "Nordmenn spiser kakepynt for 150-180 millioner i året"! Her er det mye som inneholder skadelige e-stoffer og andre farlige stoffer.














Da er det bedre 
å pynte med bær, frukt og blomster. De vakre syrinene har en søtlig smak.


Denne kaken var så fristende, så noen forsynte seg med et stykke før jeg fikk tatt bildet.
Og den hvite flekken, er det solen som lager, ved å skinne på geleen som kaken er dekket med.
Denne er også bakt av Stine Marie.

Da ønsker jeg deg lykke til med kakebakingen. Det blir sikkert fint! Hilsen Tove.








10 kommentarer:

  1. Tusen takk for pene ord, Tove!
    Veldig interessant å lese om spiselige blomster som kakepynt, det skal prøves ut neste gang jeg skal bake kake.
    God helg!
    Klem Stine Marie

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig med en kommentar. Du fortjener så absolutt denne rosen. Du er en grepa jente, ikke bare som kakebaker, men på alle måter!
      Artig med blomsterpynt, og du kan også bruke blomster til å toppe salater. Da kan ringblomster og blomkarse være fint - de har en peppersmak.
      God helg ønskes dere begge av bestemor Tove.

      Slett
  2. Fantastisk flotte kaker og fint med lista over spiselige blomster. Ha en fortsatt fin helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja - flotte kaker, det er helt sikkert!
      Morsomt at så mange blomster er spiselige, og det er enda mange flere.
      Fortsatt god helg ønskes også deg av Tove

      Slett
  3. Heisann, tennene løper i vann, ser veldig fristende ut! Godt vi ikke blir servert slike lekre kaker hver dag. Moro når noen bruker tid og krefter på nydelig pynting. En fryd for øyet ;:OD)

    SvarSlett
    Svar
    1. Herlig når noen virkelig liker å bake og å pynte kakene så fint.
      I tillegg var kakene også gode! Hilsen Tove

      Slett
  4. Så vakre kaker! Blomster er fint å bruke. Jeg har stemor i hagen og de blir ofte brukt til både kake og salater. Til 17. mai blir det en enkel rullekake her med krem, jordbær og pakket inn i marsipan. Gleder meg allerede. Ha en fin feiring med dine!

    SvarSlett
    Svar
    1. Skal jeg gi deg et tips til? Du kan legge en stemor i hvert rom når du skal fryse isklumper. Det er lekkert"! God 17. mai ønskes av Tove

      Slett
  5. Fantastisk flotte kaker,
    det er nesten så eg får vatn i munnen her eg sit....
    Takk for info om blomsterpynting.
    Eg er litt skeptisk, men forstår at det er mange blomster
    som er ufarleg.
    Vakre til kakepynt er dei definitivt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Man bør ikke spise de blomstene som kommer fra utlandet, de er sprøytet og er ikke ment som mat.
      Men stemor du finner i naturen er fine, det samme er fioler. Det blir flotte kaker med slik pynt!
      Hilsen fra Tove

      Slett