tirsdag 30. august 2016

Fargen GRØNN


Hvilken av alle disse nyansene du ser på bildene tenker du på når vi snakker om grønt?
Den første har mye gult i seg, den andre har mye blått. Jeg tok disse to bildene på et meget sjarmerende sted i Sverige - Tanums Gestgifveri i Tanumshede. Derfra kommer også stolene under. Gå inn og les innleggene derfra. Et flott og spennende sted å overnatte hvis du skal i det området.

Jeg skriver om fargen grønn denne gangen, selv om jeg har skrevet om temaet også tidligere.
På bloggen - amo sin blogg - var det i et innlegg snakk om grønt, og mange hadde kommentarer til denne fargen, og skulle gjerne vite mer om den. Da skrev jeg i en kommentar at jeg skulle skrive et nytt innlegg om grønt. Du kan også søke opp tidligere innlegg fra bloggen.

Det var vel omtrent den grønnfargen som er på stolene til venstre, som amo viste på bildet av en krakk, og som mange likte.
Jeg er også svak for denne grønnfargen, som går over mot turkis.

Foto fra Nordsjö

Bildet til høyre er fra Nordsjö, og tar jeg ikke feil er det hentet fra 2014, da Årets Farge var blågrønt.

Men i 2012 lanserte Fargerike grønt som Årets farge.
Men som sagt - grønt har uendelig mange nyanser. Jeg har hørt at fargen grønn har flere nyanser enn noen annen farge. Bare se deg om i naturen så ser du de utallige variantene.

Til venstre ser du litt av tapeten i biblioteket på Baldersnäs Herregård i Dalsland i Sverige. Da er vi inne på nok en nyanse.
Tapeten til høyre under, er fra Tanums Gestgifveri, og er også en grønn-nyanse, men den virker nesten grå/gul.
Når disse ulike nyansene settes sammen, slår de hverandre nesten i hjel. Ingen ting blir pent. Men det viser veldig tydelig hvor vanskelig det kan være å velge farger. Vi kan ikke bare si at vi skal male stuen grønn - hvilken grønnfarge? Og ikke nok med det - fargene forandrer seg i ulik belysning. Sol, overskyet + mange ulike typer innelys.
Da hjelper det godt å kunne støtte seg til NCS-fargesystemet, som har koder for hele 1950 ulike fargenyanser. Når du skal male, husk å be om NCS-fargekoden og gjem den. Da kan du få blandet samme farge flere år senere hvis du trenger den. Therese Sandem, som driver NCS i Norge, er kjempeflink. Vi foreleser sammen på flere skoler, og har også kurs sammen.

Foto fra Nordsjö
Foto fra TapethusetDe siste årene har denne grønnfargen med mye gult i seg vært mye brukt.
Jeg blir helt syk av den fargen!  Men det er min personlige smak. Men min erfaring er, at enten så liker du den veldig godt, eller du avskyr den.

Foto fra Tarkett
Foto hentet fra NRKNår det gjelder vår personlige smak, kan vi velge ut fra den dersom valget gjelder oss privat. Da kan vi velge subjektivt, som vi kaller det. Men dersom farger skal velges til et hjem der flere bor, må hele familien bli enig om fargevalget, og vi må velge objektivt.
I offentlige bygg, sykehus, sykehjem, skoler, barnehager, kontorer osv., blir det enda verre å velge farger.
Da må det velges ut fra objektive kriterier, og interiørarkitektens subjektive smak må legges bort!!! Her gjøres det mange feil dessverre! Mange ulike mennesketyper besøker disse stedene, og vi reagerer ulikt på farger. Man må også tenke over fargepsykologien. Hva gjør den enkelte farge med oss - på hvilken måte påvirker den oss? Blir vi rolige - urolige - stresset - skjerpet?

Foto fra Inspirasjonshuset

Her er to stoler i en vakker grønnfarge, med innslag av lysere grønt.
Setet er trukket med stoff i flere ulike farger, også den lyse grønne.
Jeg synes det er både pent, morsomt og originalt.
Stolene er trukket hos Inspirasjonshuset i Brumunddal, og Hege Wølner, som eier og driver det, er et unikum på flere måter.
Er du på de kanter må du bare kjøre innom. Her er alt innen interiør, de har et usedvanlig stort utvalg i stoffer og tapeter, gaver m.m.
Du kan gå inn på hennes blogg eller Facebookside og lese mer.
Jeg har holdt kurs om farger hos Hege to ganger, men nå er hun selv utrolig flink.

Men selvsagt er det ikke bare interiør det er snakk om når vi skal velge farger. Det kan være både eksteriørfarger, klær, farger på emballasje, logoer, reklamemateriell og mye annet.
Da er det viktig å vite hva fargepsykologien sier om egenskapene, hva symbolikken sier og hvilke signaler de ulike fargene sender. Først da kan vi velge riktig - ikke bare subjektivt!

Foto fra Nordsjö
Foto fra Nordsjö"I den grønne fargen hviler både øyet og sjelen", sier den store fargespesialisten Goethe, og legger til at grønt står for håp, grøde, vekst og alt som spirer og gror.
Grønt er en romantisk og følelsesdominert farge, og ettersom den ligger midt i fargespekteret, står den for balanse. Fargen er hverken kald eller varm, fysisk eller mental - eller kanskje alt på en gang?
Grønt uttrykker ro og harmoni. Den roer nerver og muskler, og demper stress. Dette er en god farge for hjertepasienter. Der de varme fargene oppfordrer til handling, fysisk eller mentalt, er grønt stillestående og fremmer ikke bevegelse. For mye grønt kan gjøre deg lite aktiv, i ytterste konsekvens handlingslammet. Derfor er balanse viktig, noe også Goethe legger stor vekt på.

Grønt har vært en hellig farge for muslimer, da er vi inne på
fargenes symbolikk.
I det gamle Hellas var grønt fargen til kjærlighetsgudinnen Venus.

Men i den kristne del av verden var grønt i middelalderen sett på som ondskapens og katastrofenes farge, og til og med assosiert med selve djevelen. Grønt var så knyttet til overtro, at folk unngikk å kle seg i grønne klær.
I Den norske kirke i dag, symboliserer den grønne fargen vekst og modning, og treenighetstiden, som er tiden etter pinse.
I de senere årene har grønt blitt symbolet for miljø og sunn mat.

Som du forstår kan fargesymbolikken forandre seg over tid, mens fargenes egenskaper, ifølge fargepsykologien, ligger fast.

Grønt er en av de to beste fargene når det gjelder søvn, den andre er blått. Jeg kan gi deg NCS-koden for en god grønnfarge på soverommet: S 2020-B30G. Gult er den fargen flest mennesker sover dårlig i. Grønt er også en god farge for øynene. Har du sittet lenge foran dataskjermen eller oppholdt deg i sterkt lys, la øynene hvile på noe grønt. Det var derfor engelske skuespillere hvilte i grønt rom i pausen på teateret i gamle dager, etter det sterke lyset på scenen. Derfra kommer uttrykket "the green room"Den oransje er en farge sier "opp av stolen, kos deg, ta deg en dans". Den er livsgledens, bevegelsens og den praktiske kreativitetens farge. Den grønne fargen sier det helt motsatte - nå skal du roe deg ned!

Håper du har lært litt mer om grønt etter dette innlegget. Hilsen Tove.       


     

12 kommentarer:

 1. Veldig interessant innlegg.
  Det er utruleg mange grøne fargetoner, og eg ser fort
  kva eg lika og ikkje.
  Einige med deg om den gulgrøne fargen, den ville eg ikkje hatt her hos meg.
  Me har grønt tapet på soveromet, hugsa at eg las det skulle gi god sovekvalitet. Det er vel opp og ned....
  På sjukehus har eg opplevt, under eit 7 vekers opphald, at det vart skifta måleri kvar tredje veke på veggen som eg såg på frå senga. Eg kommenterte til dei som hadde denne oppgåva at det gjorde dagane betre. Eg kjende kvar strek og farge rimeleg godt !

  Takk for at du tok meg med inn i den grøne tonen.
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk til deg, Anne-Mari. Det var jo bloggen din som gjorde at jeg skrev dette.
   Etter å ha vært i fargenes verden i snart 25 år vet jeg at grønt soverom er godt for veldig mange. Men noen sover i alle farger, andre sover dårlig uansett. Men tilbakemeldinger fra kurs- og foredragsdeltagere viser at grønt og blått er gode sovefarger. Mens gult er den som flest sover dårlig i både barn og voksne.
   Når det gjelder kunst på sykehus var det direktøren på Radiumhospitalet, Jan Vincents Johannessen, som startet med det der. Han var opptatt av kunst og farger, og at vakre ting stimulerer velvære og helbredelse.
   Det er virkelig fint å ha fått kontakt med deg og din blogg, Anne-Mari. Fargeglade hilsener fra Tove

   Slett
 2. Heisann... jeg holder på med å male bord og krakk pluss lampe i grønn maling jeg fant som rest i et spann i kjelleren. Koden sto heldigvis på lokket!
  http://livetilia.blogspot.no/2016/07/maling-pa-gang.html
  Takk for solid innlegg om grønn, Tove.
  Ang. blomsternavn er jeg avhengig av nettet, og blomsten viste seg på flere sider under søkeord helenium, så kan hende det finnes flere navn på den, du vet kjært barn..... ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da passet det jo veldig bra at jeg skrev om grønt!
   Som sagt, det var amo som satte meg på tanken.
   Lykke til med malingen! Hilsen Tove

   Slett
 3. He Tove, lenke til deg fra http://viltogvakkert.blogspot.no/2016/09/for-noen-er-ikea-lykke.html
  Ha en fin ukeslutt ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha. Har vært inne på bloggen din og sett på grønnfargen du har brukt og gjettet på at det kanskje er NCS koden S 2020-B30G.
   Takk for anbefalingen av innlegget mitt. En fin ukeslutt ønskes også deg. Hilsen Tove

   Slett
  2. Hei Tove, du er temmelig nær: 5020 B90G, nesten umulig å se på lokket!

   Slett
  3. Tror ikke du kan ha helt rett. Antagelig er det ikke 5020, men S 2020-B90G. Den er grønnere enn det så ut på min skjerm. Men ingen kode er med 5020 ... Du kan få se hele fargeatlaset når vi treffes. Tove

   Slett
 4. Flott innlegg om fargenes berikelse Tove, dine erfaringer og teori støtter godt mine valg for fargene jeg selv har valgt her hjemme i mitt eget hus. -Det går mye i grønne nyanser, noe jeg føler harmonerer godt med dette gamle tømmerhuset fra 1800 tallet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar, Erik. Håper jeg får se hvordan du har det en gang det passer. Jeg vet jo hvor dyktig du er i mange sammenhenger, og at du har fargesans er det ingen tvil om! Jeg har jo faktisk i et tidligere innlegg skrevet om deg og dine ferdigheter når det gjelder å trekke om møbler. Det må være deilig å bo i dette flotte, gamle huset som uten tvil har sjel! Vi snakkes.
   God helg ønskes av Tove

   Slett
 5. Hei Tove. Ja, det finnes utrolig mange nyanser av grønn, og som du ser er grønn veldig dominerende i fargesirkelen. Minner på alle lesere at denne NCS fargesirkelen bygger på hvordan vi mennesker ser fargene, altså de elektromagnetiske bølgelengdene som treffer øyet og blir analysert i hjernen.
  Det er veldig individuelt hvor man mener blåfargen går over til å bli grønnaktig, for mange skjer dette allerede ved B20G og B30G - og her kaller vi gjerne fargene for turkisaktige. Deretter er det grønnaktige farger helt opp til G90Y - det betyr at nesten hele den venstre siden i fargesirkelen er grønnaktig. På høyre side i sirkelen, har vi derimot flere farger som vi definerer med spesifikke fargenavn, gult, oransje, rød, fiolett, indigo og blå. Denne inndelingen med fargenavn vil variere i forhold til hvor vi bor, hvem vi er, kultur, etc.
  På grunn av den dominerende grønne delen i fargesirkelen, blir NCS-kodene enda mer viktig - Grønt er ikke grønt ;-)

  Mvh Therese Sandem, NCS

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper mange vil lese din kommentar, Therese. Den er veldig viktig! Hilsen Tove

   Slett