fredag 24. juli 2015

Riktig fargevalg er viktig både inne og ute.

Jeg gir i en artikkel på klikk.no råd om fargevalg på kjøkkenet.

Du kan lese artikkelen på: : http://www.klikk.no/bolig/article1601846.ece

Foto; Henriette Berg-Thomassen, ifi.no.

Det kan ofte komme litt skjevt ut når man blir intervjuet. Og det kan jeg forstå. Farger er ikke et enkelt tema.
Det skrives at rødt ikke må inn på kjøkkenet, det er selvsagt feil. Det jeg mener er at et helt rødt kjøkken, eller rødt på store flater ikke er det beste.
Rødt stresser oss, kan gjøre oss irriterte og vi spiser gjerne for fort. Det kan på sikt gi dårlig fordøyelse.
Men klart at små fargeklatter med rødt kan være artig.

Dette kjøkkenet har en rød vegg, men det dempes av hvitt, og bilder i grått og hvitt. For mange kan det gå bra. Men vær klar over at vi reagerer ulikt på farger! En stresset, temperamentsfull og urolig person burde nok ikke valgt så mye rødt. Mens en rolig, tilbakelent person vil få et løft med litt rødt rundt seg.

Bilde fra Nordsjö
Jeg sier også at oransje/fersken - en oransje som ikke går mot gult, fremhever maten slik at den blir enda lekrere. Prøv selv med en tallerken i fersken eller med en ferskenfarget kant, så vil du kunne se selv.
En fersken variant er derfor egentlig den beste fargen å invitere inn rundt spisekroken eller der vi spiser ofte.
Kanskje skal det ikke mer til enn ferskenfargede brikker på bordet, lys og blomster.

Bilde fra Nordsjö

Hygienefargen fremfor noen, og som derfor er god rundt benk og der vi lager mat, er lys turkis/aqua eller lyse blått. Men de er kalde, og da kan vi trenge den varme ferskenfargen i spisekroken.
Bildet her er riktignok fra et bad, men også her skal det selvsagt være rent.

Les hele artikkelen på klikk.no, og du kan også lese en annen viktig artikkel om farger på hus på klikk.no.
Farger er kjempeviktig både for helse, velvære og trivsel! Hilsen Tove.

4 kommentarer:

 1. Jeg var innom IKEA her om dagen, der hadde de rødt kjøkken! Skapfronter og sideplater, det var litt vel voldsomt. Så rødt er litt i tiden nå skjønner jeg. Har du lest reportasjen om broren min sitt hus på verna trehus?

  SvarSlett
  Svar
  1. Klart rødt kan være fristende og flott i øyeblikket, men det blir veldig voldsomt, og etterhvert slitsomt. En av mine sønner kjøpte hus for flere år siden,og hans kone ville ha rød stue. Det var på 90-tallet, da var de sterke, mettede fargene moderne. Jeg advarte, men rød stue ble det. Men etter 3-4 år orket han ikke mer, og malte om med en nøytral, lys farge.
   Nå har jeg vært inne og sett på huset/tunet til din bror. Helt fantastisk! Har lagt inn en kommentar. God helg ønskes.

   Slett
 2. Heisann!
  Mye bra du har hatt innlegg om ang farver og interiør i det siste.
  Det gjelder å ikke følge strømmen, men være trygg på egne valg.
  Dessverre tror jeg vi må velge en lysere farve på en av veggene i stua innen mørket kommer. Anstrengende å tilbringe nok en høst/vinter med for lite refleksjoner fra TVveggen!
  Ha en fin helg, Tove - og takk for kommentaren som kom nettopp. Håper ikke hele festivalen regner bort om noen timer. Mye moro for barna i formiddag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for positiv tilbakemelding. Du har helt rett - farger er mye mer enn mote og trend! Vi må velge det som føles riktig for oss.
   Når det gjelder farger inne, på store flater, kan mørke farger bli litt vel dystert for oss ettersom vi blir eldre. Vi trenger mer lys.
   Denne sommeren vet man aldri hvordan været er den neste halve timen. Vi har plukket mange liter bringebær,og i går kom vi unna et regnvær. I dag blir det vel umulig!? Lykke til med festivalen og god helg!

   Slett